Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost publicat comunicatul Departamentului Protectia profesiei, informare si relatii publice al UNBR din 5 mai 2016: "Intarirea principiului secretului profesional in Proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 51 din 1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat".
Asa cum bine stim, la data de 4 mai 2016, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat in mod favorabil Proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 51 din 1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
Conform comunicatului, un obiectiv principal al proiectului de lege il reprezinta intarirea principiului secretului profesional, ca garantie a dreptului la aparare si a dreptului la un proces echitabil.
Asa cum se precizeaza pe site-ul UNBR, noile prevederi se inscriu in tendintele practicii CEDO precum si a reglementarilor europene referitoare la abordarea principiului confidentialitatii comunicarilor dintre avocat si client in cadrul acestora, in cadrul legislatiei privind lupta impotriva terorismului si a crimei organizate.
"Este foarte clar ca legislativul european este constient ca exacerbarea supravegherii in masa, determinata de aceste flageluri ale vremurilor in care traim, tinde sa sacrifice drepturi fundamentale, nu numai in privinta protectiei vietii private, dar si a dreptului la aparare si a dreptului la un proces echitabil.", se precizeaza in cadrul comunicatului Departamentului Protectia profesiei, informare si rela?ii publice al UNBR din 05 mai 2016.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Cartea verde a contabilitatii
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Asa cum bine stim, unul dintre cele mai cunoscute amendamente aduse Proiectului de lege ce vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 51 din 1995 este cel referitor la interdictia ridicarii, confiscarii sau sechestrarii de documente incluse in categoria informatiilor confidentiale comunicate in cadrul relatiei dintre avocat si client.
"Un aspect care, din pacate, a fost omis in declaratiile publice facute de reprezentantii unor autoritati publice este faptul ca aceasta interdictie este aplicabila numai in situatia in care avocatul insusi nu este suspectat ca ar fi savarsit fapte penale.", se precizeaza in cadrul comunicatului.
Asadar nu discutam despre niciun fel de imunitate pentru simplul fapt ca legea nu se aplica in cazul avocatilor suspectati.
Dispozitiile se refera la protejarea comunicarilor dintre client si avocat, "atata vreme cat avocatul nu este suspectat de comiterea unor infractiuni".
In mod concret, principiile secretului profesional si al confidentialitatii comunicarilor avocat-client reprezinta garantii ale drepturilor fundamentale la aparare si la un proces echitabil.
In acest context, proiectul de lege doreste sa intareasca aceste garantii si sa apare atat avocatul, cat si justitiabilul, de presiunile nejustificate legal, in vederea obtinerii de probe.
Va amintim faptul ca potrivit proiectului, perchezitiile la sediul avocatului si confiscarea de documente, indiferent de suportul pe care se regasesc, sunt admisibile numai in masura in care avocatul insusi nu este suspectat, potrivit unor indicii temeinice, ca a comis fapte penale.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri