Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii comunicatul referitor la pericolul lipsirii persoanei de dreptul la aparare - rezultat al manipularii ca avocatii ar dori o "imunitate".
"Consiliul Baroului Bucuresti critica ferm modul in care opinia publica a fost indusa in eroare, prin acreditoarea ideii ca in proiectul de lege pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat ar exista o “imunitate” pentru avocati, in realitate proiectul de lege avand ca scop exclusiv protejarea dreptul constitutional la aparare al oricarei persoane, in justitia civila sau penala.
Prin aceasta dezinformare, cu ajutorul unei retorici de “manie proletara”, se incearca, in realitate, lipsirea de continut a dreptului la aparare si privarea persoanei de orice aparare, inclusiv in fata organelor de represiune ale statului.", se precizeaza in cadrul comunicatului.
Asa cum noteaza reprezentantii Baroului Bucuresti, protectia confidentialitatii dintre client si avocat face parte din dreptul la aparare si reprezinta o regula recunoscuta in toate democratiile lumii.
Fara acest drept de confidentialitate dintre client si avocat nu ar exista stat de drept.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
"Numai in societatile organizate dupa modelul stalinist statul permite parchetului sa cunoasca continutul convorbirilor purtate de persoana acuzata cu avocatul sau.", se arata in cadrul comunicatului.
Mai mult, se aminteste faptul ca Romania este obligata sa transpuna in legislatia interna, pana in data de 27 noiembrie 2016, Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat in cadrul procedurilor penale.
Conform actului: „Confidentialitatea comunicarii dintre persoane suspectate sau acuzate si avocatul lor este esentiala pentru asigurarea exercitarii efective a dreptului la aparare si este o parte esentiala a dreptului la un proces echitabil. Prin urmare, statele membre ar trebui sa respecte confidentialitatea intrevederilor si a altor forme de comunicare dintre avocat si persoana suspectata sau acuzata in exercitarea dreptului de a avea acces la un avocat prevazut in prezenta directiva, fara derogare”.
Baroul Bucuresti aminteste faptul ca secretul profesional nu mai este aplicabil in cazul in care avocatul este cercetat pentru savarsirea unei fapte penale, acesta fiind supus rigorilor legii ca orice alte persoana, lucru mentionat expres in acest proiect de lege.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE