In ultima perioada de timp, din ce in ce mai des am discutat despre necesitatea unei legi pentru
insolventa personala. Luam in considerare si ultimele declaratii din partea Asociatiei Romane a Bancilor si astfel in discutie apar noi argumente ce sprijina initierea unui nou proiect legislativ in aceasta privinta.
Cu ocazia unei conferinte de specialitate, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Bogdan Olteanu, a declarat, potrivit Agerpres, ca necesitatea unei legi a insolventei persoanelor fizice a devenit evidenta in Romania, insa este nevoie de o lege buna, care sa ofere mai multe beneficii decat pierderi si care sa se axeze pe negocierea dintre debitor si creditor in afara instantelor de judecata, procesele fiind lente si costisitoare.
"Piata ne arata ca s-a copt in Romania vremea implementarii unui cadru legislativ si institutional pentru insolventa persoanei fizice. S-a copt in vremuri complicate, in vremuri in care iesim dintr-o criza economica, in vremuri in care pare ca ne aflam pe un trend de crestere economica si speram ca acesta sa se consolideze si sa se confirme, in care traim experienta implementarii legislatiei persoanelor juridice, asupra careia parerile sunt impartite in ce priveste textul si mai asteptam judecarea istoriei in ce priveste implementarea", a afirmat reprezentantul BNR, citat de Agerpres
Mai mult, Bogdan Oltanu a precizat ca trebuie exprimate foarte clar implicatiile acestei legi care nu se va putea aplica in toate cazurile, informeaza Agerpres:
"Vrem sa clarificam cum vrem sa arate o buna legislatie a insolventei persoanelor fizice. in primul rand, vreau sa intelegem foarte bine ce inseamna insolventa persoanei fizice si unde se potriveste ea. in principiu, ea se potriveste celor care au luat credite pe termen scurt.
Pentru cei care au luat credite pe termen lung, o legislatie a insolventei nu este solutia. Acolo trebuie sa existe alte solutii, pentru ca insolventa aduce toate datoriile la scadenta, determina executarea unei parti din datorie de indata. Cand ai un credit pe termen lung, care de obicei este luat pentru achizitionarea unei locuinte, nu este cea mai confortabila solutie".
Mai mult, reprezentantul BNR sustine implementarea unei proceduri care sa permita solutionarea unor cazuri in afara instantelor de judecata.