Acest drept este reglementat prin art. 1473 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal de la alin. (1) la alin. (10) coroborat cu prevederile art. 85 alin. (2) din O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata.
Daca inregistreaza suma negativa de TVA, orice persoana impozabila are posibilitatea sa opteze pentru selectarea uneia din urmatoarele situatii in perioada fiscala de raportare (luna, trimestru, semestru, an):
* sa solicite suma respectiva la rambursare prin bifarea casutei speciale din cadrul decontului de TVA completat pentru perioada curenta de raportare:
Solicitati rambursarea soldului sumei negative de TVA?.
Raspuns: DA. Daca se opteaza pentru DA, decontul astfel bifat tine loc de cerere de rambursare.
* sa reporteze suma respectiva daca nu a bifat casuta: Solicitati rambursarea soldului sumei negative de TVA?.
Raspuns: NU. In aceasta situatie, prin decontul pe rioadei fiscale urmatoare, persoana impozabila trebuie sa efectueze ur ma toarele regularizari, in functie de noua situatie existenta:
– sa cumuleze suma negativa a taxei din perioada fiscala precedenta cu suma negativa rezultata din perioada curenta;
– sa scada din suma negativa a taxei din perioada fiscala precedenta suma taxei de plata rezultata din perioada curenta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<