Presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihaltan, a declarat miercuri, la Targu Mures, ca este esential sa se aduca modificari legislatiei romanesti impotriva fumatului, intrucat actualele reglementari sunt invechite si nu protejeaza in niciun fel fumatorul pasiv, noteaza
Realitatea.net.
'In 2007-2008 prevalenta fumatului era de 33-35%, in functie de sexe, in Romania. Ultimul studiu facut in 2011 arata ca 27% dintre romani fumeaza, ceea ce inseamna aproximativ o treime din populatie. Sunt cifre care merg in jos, nu merg cu viteza cu care ne-am dori, acest lucru fiind generat de foarte multe probleme legate de legislatie. Legislatia romaneasca este o copie palida a unei legislatii invechite spaniole, cu foarte multe goluri in ceea ce priveste existenta spatiilor publice pentru fumat si, mai ales, nu este implementata si controlata. In legislatie ar trebui corectate urmatoarele elemente: in primul rand, intr-adevar toate spatiile publice trebuie sa fie fara fumat, pentru ca fumatorul pasiv nu este protejat prin lege. In al doilea rand, trebuie ca aceste puncte de vanzare sa fie la distanta mare de scoli, iarasi un lucru care nu este respectat', a aratat presedintele SRP, citat de sursa mentionata.
Mai mult, doctorul Mihaltan a subliniat ca restaurantele, barurile si pub-urile trebuie sa fie locuri in care sa nu se fumeze, asa cum se intampla in foarte multe tari din UE.
Mai mult, presedintele Societatii Romane de Pneumologie a declarat ca la nivel european, pe scala tabagismului exista 7 tari europene pozitionate in varf, prin legislatie protejand fumatorul pasiv. Romania se situeaza abia pe locul 19.
'Protejarea fumatorului pasiv la noi nu se realizeaza. In primul rand, legislatia nu este corectata — discutia a fost legata de noile directive europene si Societatea Romana de Pneumologie a facut un memoriu primului ministru, ex-ministrului Sanatatii, atragand atentia ca legislatia trebuie corectata si Romania trebuie sa sustina noile directive europene. Ceea ce s-a intamplat ulterior, am fost intre cele patru state care s-au opus acestei noi directive si de aceea in Tobacco Scale am coborat de pe pozitia 16 pe 19. Deci suntem intr-un regres legislativ al modului de sustinere a legislatiei si de creare a cadrului educational pentru ca cei 73% dintre nefumatori sa nu fie imbolnaviti', a subliniat doctorul Mihaltan, citat de Realitatea.net.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<