Dupa fapta si rasplata
O parte dintre noi, cand aud de acte de cruzime, se duc repede cu gandul la actele inumane la care este supusa o persoana. Faptul ca in prima instanta ne gandim la suferintele unei persoane este de inteles, dar mai grav ar fi ca acel gand sa se opreasca aici. Trebuie sa luam in considerare faptul ca nu numai oamenii pot fi supusi la tratamente crude, dar si animalele.
Cu totii am fost martori sau am auzit de cruzimi la care au fost supuse animale, care au fost batute din motive carora un om normal nu le-ar fi acordat mare importanta.
Oare aceste cruzimi nu reprezinta un pericol social? Sa le sanctionam doar cu amenda pentru simplul fapt ca ele sunt indreptate asupra unui animal si nu asupra unui om?
Se pare ca aceasta problema se ridica mai mult la noi, pentru ca autoritatile din alte tari au au ajuns la concluzia ca aceste abateri de la moralitatea si demnitatea umana sunt foarte grave si pedeapsa in aceste cazuri nu poate fi alta decat inchisoarea.
Avand in vedere ca acesti oameni care se manifesta violent fata de animale sunt un real pericol pentru noi toti, nu vad de ce nu am urma si noi exemplul altor tari, si sa legiferam pentru aceste fapte, sanctiuni privative de libertate.
Daca oameni care nu au un atasament deosebit pentru animale ar considera aspra acesta pedeapsa, propun sa privim lucrurile din alta perspectiva. In realitate au fost numeroase cazuri mediatizate, de aceea nu trebuie sa facem efortul de a ne imagina situatii cand animale au fost batute in plina strada cu lopeti, bate sau ce le mai cadea in mana unor indivizi care au socat prin atitudinea lor toate persoanele din jur, prin duritatea cu care aplicau aceste lovituri unui biet animal neputincios.
O astfel de persoana cu manifestari necontrolate se poate indrepta foarte usor de la un animal catre un om, modul de actiune fiind acelasi, iar utilizarea unui corp contondent in scop violent nu mai este pentru aceasta ceva nou care sa creeze dificultati de ordin moral.
Consider ca din cauza supunerii la cruzimi si a impactului psihologic pe care il poate avea un asemenea act asupra vietii fiecaruia dintre noi, ar trebui sa primim cu bratele deschise o eventuala modificare a Legii 205/2004 privind protectia animalelor, astfel incat, fapte cum ar fi cele de omor, organizare de lupte, abandonare sau orice alte rele tratamente asupra animalelor sa nu fie sanctionate numai contraventional, ci si penal, sub forma pedepsei cu inchisoarea .
Valentin Pulbere
Cartea Verde a Contabilitatii Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe adresa infojuridic@rs.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri