Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exproprierea pentru cauza de utilitate publica, explicata pe larg. Definitie, procedura si despagubiri

Exproprierea pentru cauza de utilitate publica, explicata pe larg. Definitie, procedura si despagubiri
Exproprierea pentru cauza de utilitatea publica este un subiect important pentru multi romani, avand in vedere ca tara noastra trece printr-un amplu proces de modernizare la capitolul infrastructura. Iata cum este explicata aceasta procedura complexa de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Seful departamentului de exprorieri din cadrul CNAIR ofera raspunsuri clare si concise cu privire la exproprierea pentru cauza de utilitatea publica. Iata-le mai jos!

Exproprierea unui imobil
Exproprierea reprezinta o procedura destul de complexa, chiar daca pare simpla, aceasta ca aplicare in legislatia actuala reprezinta un proces indelungat pana in momentul in care expropriatul poate intra in posesia cuantumului despagubirii. Este o masura fortata cu titlu oneros pentru a realiza un obiectiv de investitii de interes national si utilitate publica. Exproprierea nu este doar o deposedare a omului de bun, ci o procedura prin care se face o dezmembrare a unui teren,  acel teren intra in domeniul public al statului, iar suprafata care ramane se inscrie automat in cartea funciara pe numele expropriatului.

Procedura promovarii unei Hotarari de Guvern pentru expropriere
HG-ul se promoveaza pe baza documentatiei tehnico-economice realizata conform HG nr. 907/2016. Conform acestui HG se aproba indicatorii tehnico-economici, dupa care la Departamentul Exprorieri se preda volumul de ocupari terenuri care contine planul cu amplasamentul lucrarii receptionat si avizat de Oficiul de Cadastru, listele cu proprietarii asa cum reies din evidentele oficiilor de cadastru (acolo unde au carte funciara si documentatie cadastrala) si Raportul de Evaluare realizat de evaluator ANEVAR prin raportare la grila notarilor, raport de evaluare care se face sub indrumarea Camerei Notarilor Publici.

Aceste trei elemente insotesc proiectul de HG pe baza memoriului tehnic, din volumul de ocupari terenuri se realizeaza Nota de Fundamentare, se face documentatia care insoteste proiectul de HG, urmand ca acesta sa porneasca pe circuitul de avizare de la MT, MFP, MJ, dupa care intra pe ordinea de zi a sedintei de Guvern, ca la final sa fie publicat in M. Of.

Exproprierea pentru cauza de utilitate publica - informarea! 

Prin HG se aproba amplasamentul lucrarii, aprobam sursa de finantare, declansarea procedurii de expropriere, lista cu proprietari care constituie Anexa 2 la Hg, Anexa 1 fiind coridorul cu amplasamentul lucrarii, se aproba sumele individuale si termenul la care acestea se vireaza catre expropriatori. Dupa publicarea acestora in MOF se afiseaza pe site-ul CNAIR cat si la sediul UAT-ului.

Nemultumirea celui expropriat de suma alocata - solutii la indemana
Legiuitorul a prevazut la art. 22 din Legea 255/2010 cu modificarile si completarile ulterioare posibilitatea ca expropriatul nemultumit de cuantumul despagubirii sa poata contexta doar cuantumul despagubirii, facand o actiun e in instanta unde este scutit de taxele pentru actiune, iar daca instanta dupa desemnarea celor trei experti (un expert din partea exproproatorului, unul din partea instantei si unul din partea expropriatului) care vor face un nou  raport de evaluare, iar daca in acest raport va iesi o valoare mai mare, CNAIR este obligata sa puna in aplicare decizia instantei.

expropriere cauza utilitate publica

Intentia de expropriere - cand se emite si ce reprezinta
Dupa publicarea HG-ului in MOF, se face solicitarea de plata pentru ca MFP sa vireze catre MT, iar MT catre CNAIR sumele prevazute in Anexa HG. MT are un termen de 30 zile pentru a pune la dispozitia CNAIR sumele respective. Aceste sume sunt consemnate la CEC Bank pe numele fiecarui expropriat si se emite

Notificarea catre expropriati, care contine textul din Lege si se transmite prin Posta cu nr de inregistrare, extras din Anexa 2 a HG si din HG ( unde expropriatul se regaseste ca pozitie).

De la momentul Notificarii, expropriatul are doua termene – unul de 20 zile de a depune la sediul expropriatorului documente care sa dovedesca caliatatea lui de titular al dreptului de proprietate, aceste documente sunt verificate. Urmatorul termen este de 30 zile de la eliberarea amplasamentului.

Dupa aceste doua termene se emite Decizia de expropriere.

Exproprierea pentru cauza de utilitate publica - decizia de expropriere 

Decizia de expropriere reprezinta actul translativ de proprietate, constituie titlul executoriu pentru predarea bunului imobil.

Intabularea coridorului de expropriere in cartea funciara
Coridorul de expropriere reprezinta o documentatie cadastrala a  terenului care a devenit domeniu public pentru realizarea obiectivului de investitii de interes national si i se aloca un numar cadastral, acest numar conform Legii Cadastrului se inregistreaza in cartea funciara pe numele statului roman in administrarea MT si in concesiune pentru CNAIR SA pentru realizarea obiectivului de interes national.

Inscrierea in cartea funciara permite sa realizez documentatiile cadastrale, pentru a putea invita la lucrarile comisiei persoanele expropriate. Persoanele expropriate in prima faza de identificare sunt doar posesori, deoarece dreptul de proprietate are trei atribute ( posesia, folosinta si dispozitia). Prin info furnizaste de UAT sau OC stiu ca are are posesia, folosinta dar dispozitia mi-o poate dovedi doar in fata Comsiei de analiza a dreptului de proprietate cand se prezinta cu actele de proprietate in original.

Planul parcelar
Planurile Parcelare ar fi trebuit intocmite odata cu aplicarea Legii 18/1991, doar ca la nivel de tara cadastrarea s-a realizat in procent de aprox 30%, procedura fiind anevoioasa, iar acolo unde nu avem planuri cadastrale, prestatorii angajati de CNAIR SA fac si planurile parcelare, iar acest proces este unul groi deoarece se fac pe baza informatiilor furnizate de catre Comisia de aplicare a Legii 18 care este la nivelul UAT, iar aceste planuri parcelare se afiseza la sediul Primariei, au un termen de contestare, iar procedura fiind greoaie, apar intarzieri. Orice documentatie cadastrala care este realizata fara a fi incadrata intr-un plan parcelar receptionat de Oficiul de Cadastru, este considerata ca pozitionare incerta, iar CNAIR SA nu poate despagubi o persoana care are o pozitionare incerta a terenului.

Exproprierea pentru cauza de utilitate publica - evaluarea imobilului

Valoarea de despagubire a fiecarui imobil este stabilita de un evaluator ANEVAR. CNAIR SA, conform legii, este obligata sa achizitioneze serviciile unui evaluator care este independent. Evaluatorul este direct raspunzator de valoarea despagubirii. Numarul de legitimatie, numele evaluatorului este trecut in Nota de fundamentare aferenta HG-ului. Evaluatorul merge si vizualizeaza terenurile, face un raport de evaluare raportat la  grila notarilor publici. Acesta calculeaza si un prejudiciu, are metodologia lui de calcul si stabileste o justa si prealabila despagubire. Valoarea despagubirii este justa pentru ca suma  stabilita de un evaluator autorizat, iar prealabila deoarece valoarea despagubirii este consemnata pe numele si la dispozitia expropriatului inainte ca expropriatorul sa emita decizia de expropriere si sa se transfere dreptul de proprietate.

expropriere cauza utilitate publica

Cand primesc banii persoanele pentru care sumele au fost reconsemnate
Depinde de motivul consemnarii sumei. Legiuitorul cand a prevazut acest articol al reconsemnarii a considerat ca expropriatul va fi cointeresat pentru a-si rezolva situatia juridica a terenului respectiv pentru ca din experienaa noastra pe obiective de investitii, afectam persoane care nu au titlu de proprietate ci un proces verbal de punere in posesie la nivelul inceperii punerii in aplicare a legilor fondului funciar. De asemenea, identificam mai multe titluri de proprietate, au un proces verbal de punere in posesie la nivelul inceperii punerii in aplicare a Legii fondului funciar, identificam mai multe titluri de proprietate pe acelasi imobil, identificam suprapuneri ale suprafetelor, identificam faptul ca suprafata din acte nu coincide cu ce adin teren. Avem situatii cand nu au mostenirile dezbatute si atunci trebuie clarificata situatia juridica, dupa care va fi deblocata suma.  

Exproprierea pentru cauza de utilitate publica - cele 4 mari etape ale procedurii

Aprobarea indicatorilor tehnico-economici se face de obicei la studiul de fezabilitate, cand se face SF-ul sau Prefezabilitate, se aproba indicatorii tehnico-economici. Aceasta procedura se face in Consiliul tehnico-economic al CNAIR SA, CT-ul MT si CT interministerial, apoi se promoveaza un HG de aprobare a indicatorilor si se aproba ca obiectiv de investitii cu sursa de finantare, dupa care putem declansa procedura de expropriere Legea 255 prevede ca putem aproba acesti indicatori si odata cu lansarea procedurii de expropriere dar aceasta nu poate fi declansata in afara aprobarii indicatorilor tehnico-economici.

O a doua procedura este consemnarea sumelor individuale dupa promovarea HG.

A treia procedura transeferul dreptului de proprietate, moment in care statul roman devine proprietar asupra coridorului de expropriere.

Ultima etapa este finalizarea prcedurilor de expropriere, incepand de la Comisii pana la despagubirea persoanelor.

Acum stii ce inseamna exproprierea pentru cauza de utilitate publica.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 02 August 2021
Votati articolul "Exproprierea pentru cauza de utilitate publica, explicata pe larg. Definitie, procedura si despagubiri":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016