Soferii ar urma sa nu mai faca drumuri matinale la DRPCIV si sa stea la cozi lungi, intrucat inmatricularile se vor face la RAR. Mai mult, institutia va fi autorizata sa procedeze si la radierea sau eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe.
Potrivit actului normativ, transferul activitatilor de inmatriculare trece in competenta Ministerului Transporturilor, prin RAR, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator publicarii prezentei legi, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia. Incepand cu aceasta data, RAR este desemnata ca autoritate competenta sa efectueze activitatea de inmatriculare, radiere si eliberare a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor. In acest sens, RAR va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date continand evidenta persoanelor. RAR efectueaza activitatea de inmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare si evidenta a certificatelor de inmatriculare si a placilor cu numere de inmatriculare a vehiculelor, precum si de eliberare si evidenta a autorizatiei de circulate provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentanlele sale teritoriale.
"Schimbarile vizate de aceasta propunere legislativa vin in intampinarea eficientizarii administratiei din prisma inmatricularii si inregistrarii vehiculelor, fiind de bun augur pentru cetateni eliminarea unor costuri nejustificate. In conditiile actuale, de pandemie, este esentiala reducerea birocratiei si eliminarea unor drumuri pe care cetatenii le efectueaza catre DRPCIV, urgentarea adoptarii unor masuri legislative, prin crearea unei structuri mult mai eficiente, precum si simplificarea actiunilor administrative care privesc aceasta activitate", sustin initiatorii.
Inmatriculari si radieri, doar la RAR
Proiectul de act normativ stabileste la art. 10 ca "la data de 1 ianuarie a anului urmator publicarii prezentei legi, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia, activitatea de inmatriculare a autovehiculelor efectuata pana la data respectiva de DRPCIV si SPCRPCIV este preluata de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, prin RAR".
Astfel, conform si de la implinirea termenului de mai sus, RAR exercita atributiile ce ii revin, conform legii, cu privire la desfasurarea activitatii de inmatriculare a vehiculelor si, in acest scop, va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date continand evidenta persoanelor.
Art. 13 din proiectul de lege stabileste ca "RAR efectueaza activitatea de inmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare si evidenta a certificatelor de inmatriculare si a placilor cu numere de inmatriculare a vehiculelor, precum si de eliberare si evidenta a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentantele sale teritoriale".
Proiectul a fost semnat de parlamentari PSD, PNL, USR-PLUS, AUR si UDMR, asadar sansele ca acesta sa treaca de Legislativ sunt extrem de mari. Avem deja semnul ca exista consens politic asupra acestei modificari. Prin urmare, dezbaterile ar trebui sa se finalizeze destul de repede si actul chiar sa se aplice de la 1 ianuarie 2022.
Ramanem, insa, vigilenti. De indata ce vor aparea noutati, va vom informa!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: in cadrul societatii acordam si spor de vechime in munca, considerand aici vechimea totala in munca a angajatului practic intreg istoricul sau conform extrasului din REVISAL pe care il solicitam de la ITM, pe transe de vechime de exemplu 0-5 ani, 5-10 ani, 10 - 15 ani, etc. In cazul unei angajate care a lucrat si in strainatate, adaugam si perioada aceea la vechimea in munca daca este dovedita cu documente oficiale? Daca da, care sunt acestea?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Dorim sa inseram in Regulamentul Intern al societatii in Fisa de informare oferta de angajare a persoanei selectate in vederea angajarii in conformitate cu prevederile art. 17 din Legea 53/2023 Codul muncii, republicat si in Contractele individuale de munca ale angajatilor urmatoarea clauza: Clauza privind recuperarea partii neamortizate a echipamentului individual de protectie: 1 In cazul unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata, daca angajatul initiaza incetarea raporturilor...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem un cabinet medical si dorim sa angajam un sofer autoambulanta. Persoana este beneficiara de pensie anticipata, pensie militara de stat. Poate aceasta persoana sa beneficieze simultan de pensie anticipata si de salariu in baza unui contract individual de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<