Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc solicita Parchetului ICCJ inceperea urmaririi penale in cazul lui Florian Cormos, fost comandant de colonie de munca in Cernavoda. Motivul? Genocid, intrucat Florian Cormos este al treilea tortionar pentru care IICCMER sesizeaza procurorii.
"Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a solicitat astazi, 11 februarie 2014, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al Coloniei de munca de la Cernavoda, pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii.
Capitanul in rezerva Florian Cormos, astazi 87 de ani, a savarsit, din punctul de vedere al Institutului, infractiuni contra umanitatii, in legatura cu persoanele internate administrativ si condamnatii aflati in exercitarea pedepselor privative de libertate, fapte prevazute si sanctionate de Codul penal actual, articolul 439 alineatul 1, litera j", a informat presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, citat de Mediafax.
De asemenea, Andrei Muraru a declarat ca Forian Cormos este a patra persoana din cele 35 de suspecti de comiterea de crime politice in perioada regimului comunist, dupa Alexandru Visinescu, Ioan Ficios si Iuliu Sebestyen.
In cazul lui Alexandru Visinescu si in cazul lui Ioan Ficios, s-a inceput deja urmarirea penala. Iuliu Sebestyen a decedat in luna octombrie 2013.
Andrei Muraru a notat faptul ca IICCMER detine dovezi clare ca Florian Cormos a impus un regim de exterminare al celor internati administrativ si a persoanelor condamnate. Au fost inregistrate 115 decese si numeroaase infirmitati in timpul celor 4 luni in care a condus Colonia de munca de la Cernavoda.
Muraru precizeaza ca "aici au decedat cel putin 115 detinuti, pentru o serie dintre decese existand probe ale suprimarii vietii in mod direct".
"Aproximativ 29 la suta dintre decese au fost inregistrate la grupa de varsta 40-49 de ani, iar media de varsta a tuturor celor decedati a fost de 42,8 ani. Din totalul deceselor inregistrate, cel mai tanar decedat avea 20 de ani, iar cel mai in varsta 66 de ani", a aratat Muraru, citat de Mediafax.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<