
Cititorii E-Juridic primesc o veste buna astazi, intrucat prezentam formularul care te scapa de plata CASS in Romania daca esti asigurat/a in strainatate.
Formularul care te scapa de plata CASS a fost introdus relativ recent in spatiul legislativ autohton, insa le ofera celor care au deja contributii pentru sanatate intr-un alt stat UE/SEE sansa de a nu mai plati si in Romania sumele aferente CASS.
Formularul care te scapa de plata CASS este formularul 603, iar intreaga procedura de urmat pentru depunerea corecta a fost detaliata in Ordinul ANAF si CNAS nr. 3697/727/2016.
Pe scurt, cei care trebuie sa depuna formularul sunt cei care detin o asigurare pentru boala si maternitate in alt stat al Uniunii Europene (UE), al Spatiului Economic European (SEE) sau in Elvetia, precum si cei care detin o asigurare pentru boala si maternitate in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala si maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si care obtin venituri pentru care se datoreaza CASS in Romania.
Formularul 603 - formularul care te scapa de plata CASS
Cei care depun acest act vor trebui sa aduca organului fiscal si o serie de documente secundare, dupa caz, asa cum urmeaza:
- documentul portabil A1;
- TR/R1 - formularul privind legislatia aplicabila;
- PM/RO101 - certificat privind legislatia aplicabila;
- MD/RO101 - certificat privind legislatia aplicabila etc.
Formularul 603 poate fi descarcat dand
click AICI!
Finalmente, nu uitati ca declaratia se completeaza in doua exemplare si se depune doar in format tiparit la posta sau ANAF.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu o clarificare privind majorarea salariului minim cu 200 ron cf OUG 67/2022. Daca avem angajati care de pilda au salariul de 2650 si operam majorarea la 2750 scutirile de taxe se vor aplica? Daca da pentru ce suma 100 sau 200 ron? De asemenea, in cazul in care avem angajati care acum sunt la nivelul de 2750 ron, pot beneficia de la 1 iunie de aceasta facilitate fiscala sau este valabil doar pentru noi angajati incadrati cu acest nivel si pentru cei care sunt adusi prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne-ar fi de mare ajutor daca ne veti putea transmite punctul dumneavoastra de vedere in legatura cu aplicarea Legii nr. 72/2022 la unele situatii aparute in practica, respectiv: Daca se mentioneaza in CIM aria geografica/localitatea, in principal, precum si in orice alt loc de munca in functie de necesitatile angajatorului, in subsidiar, in acest caz, pentru perioada in care salariatul se deplaseaza in alta localitate, primeste indemnizatie de mobilitate, proportional, cu aplicarea scutirii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Incepand cu luna mai angajatorul a oferit angajatilor sai abonamente medicale la o clinica privata. Trebuie inregistrate in stat aceste abonamente ? De asemenea angajatii au posibilitatea de a abona si membri de familie, costurlie fiind suportate de catre ei. Putem face aceste retineri angajatilor care doresc sa-si aboneze membri de familie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<