
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de servicii medicale in asistenta medicala primara la medicii de familie, banii fiind recuperati de la bugetul de stat, potrivit unui
proiect de OUG adoptat de Guvern.
Proiectul de ordonanta modifica si completeaza
Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si a
Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si stabilirea unor altor masuri in domeniul sanatatii.
In acest sens, la articolul 232, dupa alineatul (3) se introduc patru noi alineate, alin. (3^1) – (3^4), cu urmatorul cuprins:
”(3^1) Serviciile medicale in asistenta medicala primara cuprinse in pachetul minimal de servicii sunt aceleasi cu cele cuprinse in pachetul de servicii de baza, cu exceptia serviciilor aditionale si a unora dintre activitatile de suport, si sunt stabilite prin contractul-cadru si normele de aplicare a acestuia.
(3^2) Pentru a beneficia de serviciile medicale in asistenta medicala primara cuprinse in pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat au obligatia sa se inscrie pe lista unui medic de familie, iar persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat si care sunt inscrise pe lista unui medic de familie, se reinscriu pe lista aceluiasi medic de familie sau a unui alt medic de familie, , in conditiile art. 230 alin. (2) lit. a) si c).
(3^3) Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat inscrise pe lista unui medic de familie pot sa isi schimbe medicul de familie ales numai dupa expirarea a cel putin 6 luni de la data inscrierii pe lista acestuia, cu exceptia situatiilor prevazute in Contractul-cadru.
(3^4) Fondurile necesare pentru plata serviciilor medicale in asistenta medicala primara acordate persoanelor prevazute la alin. (3^2) se suporta de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii sub forma de transferuri catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.”
Ce cuprinde pachetul minimal de servicii pentru persoanele neasigurate
Pachetul minimal de servicii - se acorda persoanelor care nu fac dovada calitatii de asigurat si cuprinde servicii de ingrijire a sanatatii, medicamente si materiale sanitare numai in cazul urgentelor medico chirurgicale si al bolilor cu potential endemoepidemic, servicii medicale in asistenta medicala primara, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, servicii de preventie, transport sanitar neasistat si se stabileste prin contractul-cadru si normele de aplicare a acestuia; persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat pot beneficia si de ingrijiri de asistenta medicala comunitara in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2017 privind asistenta medicala comunitara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor metodologice privind organizarea, functionarea si finantarea activitatii de asistenta medicala comunitara aprobate prin hotarare a Guvernului.
Asistenta medicala primara la medicii de familie pentru cel putin 2 milioane de neasigurati
Potrivit notei de fundamentare a OUG, cel putin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi inregistrate astfel la medicii de familie, pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii in asistenta medicala primara. Fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale in asistenta medicala primara acordate persoanelor care nu fac dovada calitatii de asigurat se vor suporta prin transferuri de la bugetul de stat catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
In nota de fundamentare se mai arata ca proiectul de act normativ contribuie la dezvoltarea, eficienta si calitatea serviciilor acordate in domeniul sanatatii, cu consecinte pozitive asupra beneficiului public cu privire la asigurarea unui nivel inalt de protectie a sanatatii si sigurantei pacientilor prin crearea cadrului legal pentru implementarea unor standarde inalte de calitate si siguranta in diagnosticare, cu efect imediat asupra interesului public general.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<