Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fraudele vamale sunt in stransa legatura cu evaziunea, fiind sursa principala a economiei subterane

Infractionalitatea din domeniul evaziunii fiscale inregistreaza cea mai mare pondere in criminalitatea economico-financiara, iar, fraudele vamale se afla intr-o stransa legatura cu evaziunea fiscala, constituind in continuare o sursa principala de finantare a economiei subterane, afirma Politia.

In vederea protejarii mediului de afaceri impotriva actelor ilegale care afecteaza relatiile concurentiale si mecanismele economiei de piata, seful Politiei Romane a solicitat un mod de actiune profesionist, in sistem integrat si cooperarea cu celelalte institutii ale statului cu atributii in domeniu.

Pe tot parcursul anului 2010 se desfasoara, sub directa coordonare a Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, in toate judetele, actiuni concertate pentru prevenirea si combaterea criminalitatii economico-financiare.

In primele cinci luni ale anului 2010, structurile specializate ale Politiei Romane au constatat peste 5.900 de infractiuni de evaziune fiscala, inregistrandu-se o crestere de 28,69 la suta fata de perioada similara a anului 2009. Peste 4.700 de persoane (cu 29,21 la suta mai multe fata de cinci luni 2009) sunt suspectate de comiterea acestor infractiuni.

Din totalul infractiunilor constatate, 738 au fost declinate spre competenta solutionare catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sau Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Orgnizata si Terorism a(DIICOT).

Politia Romana a solutionat, in perioada analizata, 1.324 de dosare penale prin propunere de trimitere in judecata, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, cu 69,25 la suta mai multe ca in primele cinci luni 2009.

Cele mai importante forme de manifestare ale fenomenului evazionist sunt: neinregistrarea in tot sau in parte a veniturilor realizate; inregistrarea de cheltuieli fictive, indeosebi sub aspectul prestarilor de servicii (management, marketing, know-how, consultanta etc.); majorarea cheltuielilor prin inregistrarea in contabilitate de documente de provenienta a marfurilor si serviciilor cu preturi nereale, in scopul diminuarii TVA de plata si a impozitului pe profit, retinerea si nevirarea in termenul legal a impozitelor cu stopaj la sursa.

Frauda vamala a constituit si constituie o activitate extrem de profitabila pentru elementele infractoare, atentia principala fiind indreptata spre obtinerea de capital negrevat de taxe si impozite, subliniaza Politia.

Activitatile desfasurate de catre structurile Politiei Romane in primele cinci luni ale anului 2010, au dus la constatarea a 467 de infractiuni in domeniul vamal, reprezentand un plus de 5,66 la suta fata de cinci luni 2009, pentru care sunt cercetate 348 de persoane (+116,15 la suta).

De asemenea, au fost aplicate 295 de sanctiuni contraventionale, in cuantum de peste 400.000 de lei, si s-au ridicat in vederea confiscarii bunuri in valoare de peste 300.000 de lei.

Din analiza cazurilor constatate, se desprind urmatoarele tendinte ale fenomenului infractional in domeniu: formarea unor retele infractionale internationale, ca urmare a discrepantei de preturi dintre Romania pe de-o parte si tarile UE si intre Romania si tarile limitrofe nemembre UE (in special traficul de tigari); accentuarea exporturilor ilegale de tigari catre tarile din comunitatea europeana, tigari care provin din magazinele duty-free, sau introduse prin contrabanda; importuri de marfuri cu facturi subevaluate; importuri de marfuri si materii prime, folosindu-se la autoritatea vamala romana certificate de origine false; importuri rutiere, navale si aeriene de marfuri care folosesc fie sistemul capac fie cargo, facturile externe care contin date false privind valoarea, felul si cantitatea marfurilor importate in scopul de a beneficia de un tarif vamal preferential (scutirea sau diminuarea taxelor vamale, evitarea taxei anti-dumping).

Un domeniu particular privind fraudele vamale il constituie contrabanda si comercializarea ilegala a tigaretelor, fapt pentru care activitatile de prevenire si combatere, desfasurate de catre Politia Romana, au avut un caracter continuu, fiind organizate si desfasurate ample actiuni, arata sursa citata.

Peste 550 de dosare penale au fost intocmite de formatiunile Politiei Romane in primele cinci luni ale lui 2010.

In urma activitatilor de prevenire si descoperire a activitatilor ilegale cu tigarete desfasurate, in lunile ianuarie-mai 2010, formatiunile Politiei Romane au intocmit 556 de dosare penale, in care sunt cercetate 1.155 de persoane, suspectate ca au introdus si comercializat in Romania tigari.

Totodata, au fost aplicate 8.912 amenzi contraventionale, in valoare de 11.837.604 lei.

In 4 mai, ministrul Administratiei si Internelor, domnul Vasile Blaga, a aprobat "Planul de actiune pentru cunoasterea, prevenirea si combaterea activitatilor ilegale cu produse din tutun, ce provin din Ucraina, Republica Moldova sau sunt transportate pe Marea Neagra". In acest sens, sub coordonarea Politiei Romane, se actioneaza in sistem integrat cu politisti si politisti de frontiera, beneficiind de suportul de specialitate al ofiterilor DGIPI, iar in colaborare cu reprezentantii celorlalte agentii de aplicare a legii, respectiv unitati de parchet, SRI si ANAF, se realizeaza un cumul de competente si o coordonare unitara, scopul fiind eliminarea paralelismului si concentrarea resurselor in vederea combaterii eficiente a contrabandei, contrafacerii si comertului ilegal cu produse de tutun.

Activitatile desfasurate de catre Politia Romana in primele cinci luni ale anului 2010 pe linia prevenirii si combaterii activitatilor ilicite cu alcool si produse din alcool au urmarit, ca obiectiv principal, desfiintarea antreprizelor criminale care actioneaza pe piata in domeniul importului, producerii, circulatiei si comercializarii acestor produse.

In primele cinci luni ale anului, politistii de investigare a fraudelor au cercetat 246 de persoane pentru activitati ilegale cu alcool si produse din alcool. Totodata, au recuperat 88 la suta din prejudiciul produs prin aceste fapte si au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de peste 470.000 de lei.

Alaturi de politisti de investigare a fraudelor, la actiuni au participat comisari ai Garzii Financiare, reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, ai Inspectiei de Stat pentru Control Tehnic Vitivinicol si lucratorii Autoritatii Nationale a Vamilor, precum si forte si ale politiei de ordine publica, politiei de frontiera si politiei transporturi.

In primele cinci luni ale anului 2010, s-au desfasurat 249 de actiuni, fiind inregistrate 113 dosare penale (+17 la suta fata de 2009), in care au fost cercetate 246 de persoane (+43 la suta fata de 2009).

Din cele 113 dosare penale, au fost solutionate, pana in prezent, 103, care privesc 150 de infractiuni pentru care sunt suspectate 142 de persoane.

In aceasta perioada, au fost aplicate 355 de sanctiuni contraventionale, totalizand 472.775 lei, valoarea bunurilor ridicate in vederea confiscarii fiind de 132.826 de lei.

Dintre infractiunile depistate la nivelul intregii tari, cea mai mare pondere au constituit-o cele de evaziune fiscala, apoi, intr-un procent mai mic producerea de produse accizabile ce intra sub incidenta sistemului de antrepozitare fiscala in afara unui antrepozit fiscal autorizat de catre autoritatea fiscala competenta.

Sursa Mediafax 19/06/2010


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Fraudele vamale sunt in stransa legatura cu evaziunea, fiind sursa principala a economiei subterane":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI