Un grup de parlamentari ai PSD a inaintat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite.
„In procesul traficului cu produse din alcool sau tutun, problema esentiala este una de statut juridic, fiindca cei care comercializeaza marfa nu sunt considerati contrabandisti, ci doar evazionisti sau vanzatori neautorizati. Ei comit, asadar, o contraventie, nu o infranctiune si nu risca inchisoarea, ci numai amenda. Incurajati de acest statut confortabil, acestia sfideaza organele legii, intrucat presiunea unei amnezi, oricat de mare, urmeaza sa fie usor amortizata prin continuarea activitatilor ilicite.
De aceea, modificarea cadrului legal existent care incadreaza momentan comertul ilicit cu alcool sau tutun drept contraventie, nu infractiune, se impune pentru demotivarea acestei activitati de economie subterana care prejudiciaza anual bugetul de stat”, au motivat initiatorii.
Articol unic – Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 291, din 5 mai 2009, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, dupa litera p) se introduce o noua litera, lit. q), cu urmatorul cuprins:
„ q) distribuirea si/sau vanzarea produselor din alcool sau tutun fara timbru fiscal emis de Ministerul Finantelor Publice”.
2. La articolul 2 alineatul (1), lit. c) si f) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„c) faptele prevazute la lit. a), b), g), i), j) si k), cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii sau cu amende de la 1.000 la 1.500 de lei;
f) faptele prevazute la lit. a), b), g), i), j) si k), in cazul in care au fost savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 6000 lei la 20.000 lei”
3. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 3 – (1) Faptele prevazute la art. 1 lit. e) si l) – q) constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, daca legea penala nu prevede o pedeapsa mai mare.
(2) Hotararile definitive de condamnare privind comerciantii se comunica Oficiului National al Registrului Comerului”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<