Un grup de parlamentari ai PSD a inaintat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite.
„In procesul traficului cu produse din alcool sau tutun, problema esentiala este una de statut juridic, fiindca cei care comercializeaza marfa nu sunt considerati contrabandisti, ci doar evazionisti sau vanzatori neautorizati. Ei comit, asadar, o contraventie, nu o infranctiune si nu risca inchisoarea, ci numai amenda. Incurajati de acest statut confortabil, acestia sfideaza organele legii, intrucat presiunea unei amnezi, oricat de mare, urmeaza sa fie usor amortizata prin continuarea activitatilor ilicite.
De aceea, modificarea cadrului legal existent care incadreaza momentan comertul ilicit cu alcool sau tutun drept contraventie, nu infractiune, se impune pentru demotivarea acestei activitati de economie subterana care prejudiciaza anual bugetul de stat”, au motivat initiatorii.
Articol unic – Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 291, din 5 mai 2009, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, dupa litera p) se introduce o noua litera, lit. q), cu urmatorul cuprins:
„ q) distribuirea si/sau vanzarea produselor din alcool sau tutun fara timbru fiscal emis de Ministerul Finantelor Publice”.
2. La articolul 2 alineatul (1), lit. c) si f) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„c) faptele prevazute la lit. a), b), g), i), j) si k), cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii sau cu amende de la 1.000 la 1.500 de lei;
f) faptele prevazute la lit. a), b), g), i), j) si k), in cazul in care au fost savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 6000 lei la 20.000 lei”
3. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 3 – (1) Faptele prevazute la art. 1 lit. e) si l) – q) constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, daca legea penala nu prevede o pedeapsa mai mare.
(2) Hotararile definitive de condamnare privind comerciantii se comunica Oficiului National al Registrului Comerului”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<