Un grup de parlamentari ai PSD a inaintat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite.
„In procesul traficului cu produse din alcool sau tutun, problema esentiala este una de statut juridic, fiindca cei care comercializeaza marfa nu sunt considerati contrabandisti, ci doar evazionisti sau vanzatori neautorizati. Ei comit, asadar, o contraventie, nu o infranctiune si nu risca inchisoarea, ci numai amenda. Incurajati de acest statut confortabil, acestia sfideaza organele legii, intrucat presiunea unei amnezi, oricat de mare, urmeaza sa fie usor amortizata prin continuarea activitatilor ilicite.
De aceea, modificarea cadrului legal existent care incadreaza momentan comertul ilicit cu alcool sau tutun drept contraventie, nu infractiune, se impune pentru demotivarea acestei activitati de economie subterana care prejudiciaza anual bugetul de stat”, au motivat initiatorii.
Articol unic – Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 291, din 5 mai 2009, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, dupa litera p) se introduce o noua litera, lit. q), cu urmatorul cuprins:
„ q) distribuirea si/sau vanzarea produselor din alcool sau tutun fara timbru fiscal emis de Ministerul Finantelor Publice”.
2. La articolul 2 alineatul (1), lit. c) si f) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„c) faptele prevazute la lit. a), b), g), i), j) si k), cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii sau cu amende de la 1.000 la 1.500 de lei;
f) faptele prevazute la lit. a), b), g), i), j) si k), in cazul in care au fost savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 6000 lei la 20.000 lei”
3. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 3 – (1) Faptele prevazute la art. 1 lit. e) si l) – q) constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, daca legea penala nu prevede o pedeapsa mai mare.
(2) Hotararile definitive de condamnare privind comerciantii se comunica Oficiului National al Registrului Comerului”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<