Persoanele considerate vulnerabile, care au venituri de pana la 786 de lei de persoana, nu vor plati mai mult in aceasta iarna pentru incalzire, a anuntat duminica, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, in cadrul unei conferinte de presa.
"Aceste persoane nu vor plati mai mult la incalzire, este cazul celor cu venituri lunare de 786 lei de persoana, costul total pentru acordarea acestor subventii si ajutoare fiind de 345 milioane lei din bugetul central si 370 milioane de lei din bugetele locale", a explicat Ministrul Muncii.
Oficialul a precizat ca anul acesta, prin majorarea intervalului de ajutor acordat si celor cu venituri intre 615 si 786 de lei din aceasta iarna, si din acordarea acestui ajutor doar pesoanelor care au nevoie, economia la buget va fi de 500 milioane de lei.
"Anul trecut au beneficiat de aceasta subventie la incalzire si persoanele defavorizate, si cele cu multi bani si venituri mari. In plus, cei saraci beneficiau de o suma suplimentara de 600 de lei, ajutor de incalzire, deci in total de 1.350 de lei. Incepand cu aceasta iarna, vor beneficia de un ajutor de 2.000 de lei doar cei care au cu adevarat nevoie de acest sprijin", a subliniat ministrul Muncii.
Sebastian Lazaroiu a precizat ca in iarna acestui an vor beneficia de ajutoare 330.000 de persoane comparativ cu 200.000 anul trecut, din cele 1,4 milioane familii racordate de sistemul central de incalzire.
Incepand cu aceasta iarna, se va schimba modul de acordare a acestor ajutoare catre persoanele cu venituri mici, dar si grila de acordare a compensarii, a precizat ministrul Muncii.
Daca in 2010 persoanele cu venituri lunare intre 100 si 615 lei beneficiau de un ajutor de 100 la suta din valoarea facturii de incalzire, din iarna acestui an grila de subventie va contine o noua categorie, cei cu venituri de la 615 la 786 de lei, care va acoperi pana la cinci la suta din factura la intretinere.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<