Cel care, in mod neimputabil, s -a imbogatit fara justa cauza in detrimentul altuia este obligat la restituire, in masura pierderii patrimoniale suferite de cealalt a persoana, dar fara a fi tinut dincolo de limita propriei sale imbogatiri (art. 1345 Cod civil).
Cel care s-a imbogatit este obligat la restituire, in conditiile prevazute la art. 1639 si urmatoarele. Pentru obtinerea restituirii prestatiilor, se poate formula o cerere in restituire, dar o astfel de cerere este admisibila numai daca cel prejudiciat nu are la dispozitie alta actiune pentru a obtine ce ii este datorat. De regula, imbogatirea fara just temei este un rezultat al unei alte actiuni sau inactiuni si cel prejudiciat isi va intemeia actiunea in principal pe obligatiile pe care nu le -a executat partea care s-a imbogatit fara justa cauza.
Situatie: Beneficiarul intretinerii, semnatar al unui contract de vanzare -cumparare cu clauza de intretinere, constata ca debitorul intretinerii nu -si indeplineste obligatia de a achita cheltuielile aferente imobilului dobandit si nici nu acorda ingrijirea stipulata in contr act. Poate beneficiarul dreptului de intretinere sa formuleze o actiune intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza si sa solicite restituirea cheltuielile aferente imobilului si cele necesare intretinerii sale?
Solutie: Neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere conduc la rezolutiunea contractului. Printr -o actiune in rezolutiune, debitorul intretinerii poate obtine desfiintarea contractului, aceasta solutie reparand orice fel de prejudiciu care ar put ea fi invocat. Imbogatirea fara just temei nu poate fi temeiul principal de drept al unei astfel de actiuni.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<