Cei care au terminat liceul sau facultatea in 2018 pot obtine indemnizatia de somaj.
Daca nu ai reusit inca sa iti gasesti un loc de munca, dar ai terminat un ciclu de invatamant, ar fi bine sa stii ca poti obtine indemnizatia de somaj. Pe langa asta, poti beneficia de anumite servicii pentru formare profesionala in mod gratuit.
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilo pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede ca un absolvent al unei institutii de invatamant este o persoana "care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii”.
Pentru a primi indemnizatia de somaj in 2018, absolventii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
Indemnizatia de somaj se acorda astfel:
Suma fixa care va fi acordata prin indemnizatia de somaj in 2018 este de 250 de lei/luna (50% din ISR) pentru o perioada de maximum 6 luni.
Absolventii institutiilor de invatamant si ai scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care, in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie in cuantum de 1.500 de lei (de trei ori valoarea ISR). Aceasta prima de insertie se va acorda in doua transe, respectiv 50% la data angajarii si 50% dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
In plus, dupa inregistrarea la agentiile de ocupare a fortei de munca, absolventii pot beneficia gratuit de anumite servicii, printre care informare si consiliere profesionala, formare profesionala, consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri.
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, absolventii trebuie sa depuna, la agentia pentru ocuparea fortei de munca de care apartin, urmatoarele documente:
Cererile pentru acordarea indemnizatiei de somaj, precum si toate actele procedurale in legatura cu stabilirea acestui drept sunt scutite de orice fel de taxa de timbru.
Legea nr. 76/2002 prevede si anumite situatii in care absolventii nu pot beneficia de indemnizatia de somaj, si anume:
absolventii care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de munca sau fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i angaja;
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri