Somajul reprezinta o perioada de tranzitie in care nimeni nu-si doreste sa se afle pentru o lunga perioada de timp. De aceea, astazi va prezentam procedura de obtinere a statutului de persoana in cautarea unui loc de munca.
Inainte de asta, trebuie sa discutam pe scurt despre cum se prezinta situatia somajului in tara noastra.
De la 1 ianuarie 2018, unele contributii au disparut si au fost inlocuite de unele noi. Asadar, Dupa capitolul VIII al titlului V “Contributii sociale obligatorii” din Codul fiscal s-a introdus un nou capitol, Capitolul IX “Contributia asiguratorie pentru munca“, cuprinzand articolele 2201-2207, in care sunt prevazuti contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca si cota contributiei asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25%. Modificarile au fost aduse prin intermediul OUG nr. 79/2017.
Tot de la inceputul acestui an s-au introdus si unele stimulente pentru angajare din care amintim prima de incadrare si prima de instalare acordate pentru:
Citeste si:
Reamintim ca somerii sunt indreptatiti sa ceara indemnizatia de somaj, conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Mai exact, este vorba de persoanele care n-au loc de munca si nu castiga bani sau veniturile pe care le obtin, din activitati autorizate legal, sunt mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta (ISR), a carui valoare e 500 de lei.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Fise distractive pentru gradinita
Codul Muncii poate fi accesat in varianta actualizata la zi dand click AICI!
Totusi, pentru a putea obtine indemnizatia de somaj, somerii trebuie sa se gaseasca in una dintre urmatoarele situatii:
Citeste si:
Indemnizatia de somaj poate fi obtinuta si de catre absolventii institutiilor de invatamant, daca acestia nu reusesc sa se angajeze intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire. Intr-o asemenea situatie, nu este necesara existenta unui stagiu de cotizare, iar ajutorul lunar, acordat pentru sase luni, este de 250 de lei (adica jumatate din valoarea ISR).
Persoanele care beneficiaza de ajutorul de somaj au si unele obligatii legale, asa cum prevede Legea nr. 76/2002. Printre altele, somerii trebuie sa se prezinte lunar la agentiile de munca pentru a primi sprijin pentru angajare, sa caute activ un loc de munca sau sa participe la serviciile de stimulare a ocuparii si de formare profesionala oferite gratuit de autoritati.
Avand in vedere cele relatate mai sus, e momentul sa aflam ce documente sunt necesare pentru obtinerea statutului de persoana aflata in cautarea unui loc de munca.
Pentru identificarea unui loc de munca in Romania, persoana interesata trebuie sa se inregistreze, ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, la agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta.
Inregistrarea ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca la ANOFM (Agentia Nationala Pentru Ocuparea Fortei de Munca) se face in baza urmatoarelor documente:
Adresele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca sunt disponibile pe site-ul www.anofm.ro la sectiunea Contact AJOFM.
S-ar putea sa te intereseze si: Noi schimbari pregatite pentru asistatii social
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri