Intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014,
Noul Cod Penal schimba regulile raspunderii penale in numeroase situatii. Unele pedepse sunt mai favorabile iar altele se inaspresc.
In continuare vom stabili cum sunt definite
infractiunile contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedeta, in lumina Noul Cod Penal.
In mod concret, se instituie pedeapsa de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda pentru infractiunea de impiedicarea sau tulburarea liberei exercitari a ritualului unui cult religios.
Acelasi articol, la alin. (2) prevede ca se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda infractiunea de obligare a unei persoane, prin constrangere, sa participe la serviciile religioase ale unui cult sau sa indeplineasca un act religios legat de exercitarea unui cult.
Alin. (3) al aceluiasi articol prevede pedeapsa cu inchisoare de la unul la trei ani sau amenda pentru infractiunea de obligare a unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa indeplineasca un act interzis de cultul, organizat conform legii, caruia ii apartine.
Mentionam faptul ca
Noul Cod Penal instituie pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda pentru infractiunea de profanare a unui lacas sau obiect de cult, conform Art. 382. Se face mentiunea ca discutam despre un cult religios care este organizat si functioneaza potrivit egii.
Alte infractiuni delimitate in cadrul Capitolului III Infractiuni contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedate:
ART. 383
Profanarea de cadavre sau morminte
(1) Sustragerea, distrugerea sau profanarea unui cadavru ori a cenusii rezultate din incinerarea acestuia se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Profanarea prin orice mijloace a unui mormant, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
ART. 384
Prelevarea ilegala de tesuturi sau organe
Prelevarea de tesuturi sau organe de la un cadavru, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<