Intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014,
Noul Cod Penal schimba regulile raspunderii penale in numeroase situatii. Unele pedepse sunt mai favorabile iar altele se inaspresc.
In continuare vom stabili cum sunt definite
infractiunile contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedeta, in lumina Noul Cod Penal.
In mod concret, se instituie pedeapsa de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda pentru infractiunea de impiedicarea sau tulburarea liberei exercitari a ritualului unui cult religios.
Acelasi articol, la alin. (2) prevede ca se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda infractiunea de obligare a unei persoane, prin constrangere, sa participe la serviciile religioase ale unui cult sau sa indeplineasca un act religios legat de exercitarea unui cult.
Alin. (3) al aceluiasi articol prevede pedeapsa cu inchisoare de la unul la trei ani sau amenda pentru infractiunea de obligare a unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa indeplineasca un act interzis de cultul, organizat conform legii, caruia ii apartine.
Mentionam faptul ca
Noul Cod Penal instituie pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda pentru infractiunea de profanare a unui lacas sau obiect de cult, conform Art. 382. Se face mentiunea ca discutam despre un cult religios care este organizat si functioneaza potrivit egii.
Alte infractiuni delimitate in cadrul Capitolului III Infractiuni contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedate:
ART. 383
Profanarea de cadavre sau morminte
(1) Sustragerea, distrugerea sau profanarea unui cadavru ori a cenusii rezultate din incinerarea acestuia se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Profanarea prin orice mijloace a unui mormant, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
ART. 384
Prelevarea ilegala de tesuturi sau organe
Prelevarea de tesuturi sau organe de la un cadavru, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cadrul companiei noastre, s-a decis decontarea ochelarilor pentru angajati - mentionam ca aprox.12% dintre angajati utilizeaza calculatorul, restul angajatilor fiind soferi profesionisti si personal de depozit. Va rog sa ne indrumati cu privire la incadrarea fiscala a cheltuielilor cu achizitia de ochelari pentru angajatii - soferi si personal de depozit - in contextul in care, in urma controlului de medicina muncii, acestia primesc fisa de aptitudine cu apt conditionat - corectie optica.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie de ajutor intr-o anume speta. Ce cod cor ne recomandati pentru un job cu denumirea de Business Development Manager ? Persoana respectiva va avea ca responsabilitati identificarea si atragerea de clienti noi, cresterea afacerii, noi piete. Un cod cor strict pentru Business Development Manager nu am identificat si ar trebui sa alegem un alt cod cor care sa reflecte cat mai aproape responsabilitatile pe care le implica job-ul respectiv.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata a fost in concediu crestere copil in perioada 07.04.2023-27.11.2024, a revenit in activitate, iar sotul a ramas in CIC pana la 2 ani. Intre timp a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil, data estimativa a nasterii 05.08.2025, iar pentru primul copil a obtinut certificat de handicap valabil 24 de luni pana la data de 16.04.2027. Colega mea doreste sa reia CIC pentru primul copil pana la implinirea varstei de 3 ani, in baza certificatului pentru handicap. Odata cu nasterea celui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<