Intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014,
Noul Cod Penal schimba regulile raspunderii penale in numeroase situatii. Unele pedepse sunt mai favorabile iar altele se inaspresc.
In continuare vom stabili cum sunt definite
infractiunile contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedeta, in lumina Noul Cod Penal.
In mod concret, se instituie pedeapsa de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda pentru infractiunea de impiedicarea sau tulburarea liberei exercitari a ritualului unui cult religios.
Acelasi articol, la alin. (2) prevede ca se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda infractiunea de obligare a unei persoane, prin constrangere, sa participe la serviciile religioase ale unui cult sau sa indeplineasca un act religios legat de exercitarea unui cult.
Alin. (3) al aceluiasi articol prevede pedeapsa cu inchisoare de la unul la trei ani sau amenda pentru infractiunea de obligare a unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa indeplineasca un act interzis de cultul, organizat conform legii, caruia ii apartine.
Mentionam faptul ca
Noul Cod Penal instituie pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda pentru infractiunea de profanare a unui lacas sau obiect de cult, conform Art. 382. Se face mentiunea ca discutam despre un cult religios care este organizat si functioneaza potrivit egii.
Alte infractiuni delimitate in cadrul Capitolului III Infractiuni contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedate:
ART. 383
Profanarea de cadavre sau morminte
(1) Sustragerea, distrugerea sau profanarea unui cadavru ori a cenusii rezultate din incinerarea acestuia se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Profanarea prin orice mijloace a unui mormant, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
ART. 384
Prelevarea ilegala de tesuturi sau organe
Prelevarea de tesuturi sau organe de la un cadavru, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<