Noul Cod Penal si Noul Cod de Procedura Penala au intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014, aducand modificari notabile in numeroase aspecte din universul juridic.
Analizam in randurile urmatoare regimul pedepselor, categoriile pedepselor si conditiile in care acestea sunt instituite, conform Noul Cod Penal.
Mai jos va prezentam un infografic realizat de specialistii E-Juridic.manager.ro, cu privire la clasificarea pedepselor, conform Noului Cod Penal:
Astfel, la art. 53 din Titlul III Pedepsele, Capitolul I Categoriile pedepselor, se realizeaza definirea pedeselor principale, dupa cum urmeaza:
a) detentiunea pe viata;
b) inchisoarea;
c) amenda.
Art. 54 defineste conceptul de pedeapsa accesorie ca fiind interzicerea exercitarii unor drepturi, din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei privative de libertate.
Art. 55 definiteste pedepsele complementare, dupa cum urmeaza:
a) interzicerea exercitarii unor drepturi;
b) degradarea militara;
c) publicarea hotararii de condamnare.
Referitor la detentiune pe viata, la art. 56 se prevede faptul ca aceasta consta in privarea de libertate pe perioada nedeterminata, cu executie conform legii privind executarea pedepselor.
Art. 60 arata ca inchisoarea reprezinta privarea de libertate pe durata determinate, intre 15 zile si 30 de ani, cu executie conform legii privind executarea pedepselor.
Referitor la amenda, mentionam ca stabilirea cuantumului se va stabili in zile-amenda, cuprinsa intre 10 lei si 500 de lei, inmultind cu numarul zilelor-amenda, care este cuprins intre 30 de zile si 400 de zile, conform art. 61, alin. (2).
Cand se poate inlocui pedeapsa amenzii cu pedeapsa inchisorii, conform art. 63:
(1) Daca persoana condamnata, cu rea-credinta, nu executa pedeapsa amenzii, in tot sau in parte, numarul zilelor-amenda neexecutate se inlocuieste cu un numar corespunzator de zile cu inchisoare.
(2) Daca amenda neexecutata a insotit pedeapsa inchisorii, numarul zileloramenda neexecutate se inlocuieste cu un numar corespunzator de zile cu inchisoare, care se adauga la pedeapsa inchisorii, pedeapsa astfel rezultata fiind considerata o singura pedeapsa.
(3) In cazul inlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa inchisorii, in conditiile alin. (1) si alin. (2), unei zile-amenda ii corespunde o zi de inchisoare.
Cum se stabileste durata sau cuantumul pedepsei, conform art. 74, alin. (1):
-
in raport cu gravitatea infractiunii savarsite si cu periculozitatea infractorului. Acestea se evaluarea dupa urmatoarele criterii:
a) imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite;
b) starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita;
c) natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii;
d) motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit;
e) natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;
f) conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal;
g) nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<