Guvernul Romaniei are in plan ca internarea si tratarea in spitalele private sa fie mai ieftine de la 1 iulie 2021, conform unui proiect de ordonanta de urgenta.
Cei care vor sa beneficieze de sistemul de sanatate privat vor putea face acest lucru cu costuri mai mici, intrucat statul roman va acoperi o parte din cheltuieli.
Pe scurt, actul care va intra in aprobarea Guvernului Citu saptamana viitoare stabileste ca pacientii care merg la spitalele private vor plati numai o parte din taxa hoteliera, cea pentru operatii si alte servicii mediale.
Cum in cazul internarilor in spitale private, pretul unei zi de spitalizare poate fi de 4-5-7 ori mai mare decat pretul unei zile de spitalizare intr-un spital de stat (decontat de CNAS), pacientii care vor beneficia de aceasta OUG, in cazul in care ea va fi adoptata si aplicata, vor primi practic doar o reducere de pret, insa vor suporta oricum o suma consistenta din buzunar.
Proiectul de OUG nu vizeaza deocamdata consultatiile in cabinetul medicului in afara spitalizarii (ambulatoriu) si nici analizele si investigatiile medicale (paraclinice), insa prevede ca si acestea ar putea intra la decontare partiala incepand de anul viitor. Practic, in proiectul de Ordonanta de Urgenta este prinsa doar posibilitatea ca o parte din costul spitalizarii la privat, inclusiv interventii chirurgicale, sa fie decontat de stat.
Prin aceasta reglementare se intentioneaza transparentizarea tarifelor pentru serviciile medicale astfel incat sa fie foarte clar cat se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate si cat percepe in plus furnizorul, a explicat presedintele CNAS, Adrian Gheorghe, inr-o conferinta de presa: "Si in acest moment un asigurat se poate trata in sistemul privat si i se poate deconta de catre CNAS din fond. Contributia personala nu aduce o noutate in sensul introducerii acestei posibilitati. Ea exista. Diferenta este ca in acest moment un furnizor privat de servicii medicale nu poate percepe nicio suma in plus fata de acest tarif. Asta inseamna ca nu se intampla pe cai legale perceperea acestor sume deoarece trebuie sa recunoastem - si spun asta foarte raspicat - tarifele suportate din fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor. Masurile prevazute pentru introducerea contributiei personale au rolul de a elimina aceasta zona gri si de face transparent cat se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate si cat percepe in plus furnizorul pentru rezolvarea cazului pe categorii de varsta."
Proiectul de OUG deschide practic aceasta posibilitate si creeaza cadrul legal, insa spitalele si clinicile private nu sunt obligate sa ofere servicii partial decontate de stat decat daca vor dori acest lucru si vor incheia contracte cu Casele de Asigurari de Sanatate.