Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, dupa ce a anuntat ca a citit o prima data motivarea CCR in privinta revocarii sefei DNA, ca decizia „vine exact in linia PSD care incearca sa amputeze puterea presedintelui”. „Se pune intrebarea daca procurorii mai sunt independenti”, a adaugat seful statului.
El a spus ca motivarea aduce mai multe intrebari decat clarificari.
Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:
"Am citit motivarea deciziei CCR. Ca sa nu apara asa o confuzie, eu am spus de prima data ca voi citi aceasta motivare pana cand o inteleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit. Citind aceasta motivare au aparut cateva lucruri care m-au facut sa evaluez anumite demersuri intr-o noua lumina.
In acesta etapa recunosc ca motivarea aduce la suprafata mai multe intrebari decat clarificari. Dar o aprofundare ulteriora ne poate duce mai aproape de adevar.
Sa o iau de la inceput. Toata dezbaterea a pornit in jurul luptei anticoruptie. Se pune intrebarea legitima, daca atatia politicieni sunt nemultumiti, mai e nevoie de anticoruptie? Raspunsul e ferm si clar. Romania are nevoie de lupta anticuroptie si romanii sa aiba incredere ca e o lupta dreapta.
Au fost aduse exemple unde poate procedurile au fost discutabile, dar aceste chestiuni sunt in rezolvare si mii de cazuri merg inainte. Lupta anticoruptie este un succes in Romania. Aici sunt foarte ferm si foarte clar. Lupta anticoruptie merge mai departe.
Constatam destul de usor ca PSD incearca sa amputeze puterile presedintelui. Un partid incearca sa amputeze puterile presedintelui, fiindca actualul presedinte evident ca are in multe privinte alte pareri decat majoritatea pesedista din Parlament.
Prima dorinta: legea ANCOM. Presedintele a fost scos din procedura de numire a sefului ANCOM. A continuat discutia chiar cand s-au discutat legile justitiei, unde puterea presedintelui a fost diminuata. Nu cumva aceste legi au fost modificate si pentru a diminua puterea presedintelui?
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
E clar ca PSD incearca sa diminueze puterea presedintelui. Din pacate, decizia CCR vine exact in aceeasi linie si aceeasi logica de diminuare a rolului presedintelui din procedura de demitere a unui procuror.
De aici apar intrebarile. Se pune intrebarea: care mai este statutul procurorilor? Mai sunt independenti asa cum ni-i dorim ca sa fie eficienti in lupta anticoruptie? Sau sunt dusi in subordinea ministrului decat sub autoritatea lui, asa cum scrie in Constitutie? Este o intrebare la care trebuie sa raspundem.
O alta intrebare se pune in acelasi context: avem un nou super-ministru al justitiei? Care decide si presedintele executa, fara sa se tina seama de avizul CSM?
Apoi, ce mai este CSM? Cum poate CSM sa-si indeplineasca rolul principal daca nu mai conteaza in procedura de demitere a unui procuror-sef?
Iata intrebari la care trebuie sa raspunda si unii si altii, la care sa se raspunda dupa o dezbatere publica. Sunt dispus sa pun aceste intrebari.
Un referendum poate fi finalul unei astfel de dezbateri.
Am vazut ce se poate intampla dupa o dezbatere prost facuta, ca cea privind legile justitiei, o astfel de dezbatere mai mult incurca.
Este nevoie de o dezbatere larga, cu toti cei interesati si poate, la final, poporul sa-si spuna parerea. Poate este nevoie de o clarificare in Constitutie, poate trebuie sa gandim daca arhitectura statului e bine construita sau trebuie introduse mecanisme care garanteaza ca nu ne indepartam, poate ne gandim ce fel de persoane trebuie chemate la conducerea statului.
Constat ca este evident ca aceasta decizie vine exact in linia PSD prin care incearca sa amputeze din puterile presedintelui.
Care sunt pasii juridici urmeaza sa va lamuresc cand impreuna cu juristii din administratie ajungem la o concluzie.
Este o speta foarte complicata, care va avea influente asupra felului in care functioneaza statul roman si cum intelegem arhitectura statului in continuare. Nu avem nevoie de o constructie a statului care e o forma fara fond. Trebuie sa gasim raspunsurile la aceste intrebari.
Motivarea foarte ampla scrisa de CCR ne da cateva indicatii, ne ridica cateva probleme. Nu putem face urmatorul pas pana cand nu vedem ce ni se transmite prin aceasta motivare.", a spus Presedintele, conform Digi24.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri