Antecontract. Anulare
Tip: Sentinta civila Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Nr./Data: 1954 (22.09.2004)
Autor: Judecatoria Caracal
Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Caracal la data de 28.04.2004, reclamanta B.A. a chemat in judecata pe parata P.A. solicitand instantei ca , prin hotararea pe care o va pronunta sa dispuna anularea chitantei de mana incheiata intre parata si sora reclamantei S.E.
In motivarea cererii , reclamanta a aratat ca in anul 1996, S.E. a instrainat printr-un inscris sub semnatura privata catre parata suprafata de 0,0890 ha teren mostenit de la parinti , iar in urma tranzactiei incheiate in anul 2002 , aceasta suprafata a devenit proprietatea reclamantei .
Instanta , din oficiu , a dispus introducerea in cauza si a promitentei vanzatoare S.E.
Prin Sent.civila nr.1954/22.09.2004 a Judecatoriei Caracal, s-a respins ca nefondata actiunea , retinandu-se ca , desi s-au acordat mai multe termene , pentru depunerea antecontractului de vanzare – cumparare a carei anulare se cere , reclamanta nu a depus inscrisul .
Impotriva acestei sentinte , a declarat apel reclamanta solicitand schimbarea solutiei in sensul admiterii actiunii , intrucat prin recunoasterea existentei antecontractului de vanzare- cumparare de catre parata S.E., a dovedit incheierea conventiei , iar prin Sent.civ.nr.5887/2003 , cea consfiitit tranzactia de partajare a terenului , a dovedit ca suprafata ce a facut obiectul conventiei a revenit reclamantei.
Prin Decizia civ. nr. 1671/22.06.2005 a Curtii de Apel Craiova , s-a respins ca nefondat apelul pentru urmatoarele considerente :
Inscrisul denumit „chitanta ” depus in apel , nu are valoarea unei conventii de vanzare – cumparare, nefiind intocmit in forma autentica ceruta de lege (art.67 din Legea nr. 18/1991 si art. 2 din Legea nr. 54/1998 ) pentru valabilitatea conventiilor de vanzare a terenurilor .
Acest act are valoarea juridica a unei promisiuni bilaterale de vanzare- cumparare care nu are ca efect transmiterea dreptului de proprietate , ci creeaza pentru promitentul cumparator doar dreptul de a cere incheierea in viitor a contractului de vanzare – cumparare autentic .
Prin urmare , nu se poate retine afectarea unui drept al reclamantei prin incheierea acestei promisiuni bilaterale de vanzare-cumparare .
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri