Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Judecatorul are ultimul cuvant!

Judecatorul are ultimul cuvant!

O procedura frecvent folosita in fata instantelor judecatoresti sau a celor de arbitraj comercial din Romania, cu efecte semnificative asupra desfasurarii procesului, o reprezinta invocarea exceptiilor de neconstitutionalitate. In concret, una dintre parti - prin intermediul reprezentantului - invoca neconcordanta unei legi sau ordonante folosite in procesul respectiv cu normele din Constitutia Romaniei. Dupa cum multi dintre dumneavoastra cunosc deja, invocarea unei astfel de exceptii are ca efect suspendarea de drept a procesului, fara alte dezbateri, pana la solutionarea acesteia de catre Curtea Constitutionala.

Acest lucru se doreste schimbat, motivul principal fiind acela al inlaturarii prelungirii inutile a procesului in unele dosare. In acest sens, Ministerul Justitiei a propus modificarea Legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale cerand eliminarea obligativitatii suspendarii cauzei in cazul invocarii unei astfel de exceptii. Daca acest proiect va fi aprobat, judecatorul de la instanta va fi cel care se va pronunta cu privire la necesitatea suspendarii cauzei. In prezent, Curtea Constitutionala poate fi sesizata in continuare cu privire la neconstitutionalitatea aceleasi legi sau ordonante atunci cand in niciunul dintre cazurile anterioare nu s-a pronuntat in sensul admiterii exceptiei. Consider ca, prin lasarea competentei suspendarii in sarcina judecatorului, partile nu vor mai fi tentate sa invoce exceptia de neconstitutionalitate doar pentru a obtine tergiversarea procesului. 

Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro

Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe forumul e-juridic.ro accesand link-ul urmator. Clic AICI

 

                                               Arhiva Editorial E-JURIDIC


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 25 Octombrie 2007
Votati articolul "Judecatorul are ultimul cuvant!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI