In Parlamentul Romaniei a fost trimisa o lege prin care preturile la curent si gaze ar putea fi plafonate. Iata ce presupune aceasta!
Toti parlamentarii PSD au semnat un proiect de lege prin care preturile la curent si gaze ar urma sa fie plafonate.
Anul acesta, din ianuarie pana in iulie, pretul ca curent a crescut cu 24%. Pentru unii consumatori se inregistreaza acum, in luna septembrie, cresteri de 65% fata de inceputul anului. La gaze, pretul a crescut cu 20% in primele sase luni din 2021, dar pana in septembrie acestea s-au dublat fata de nivelul de la inceputul anului.
"O astfel de escaladare abrupta a tarifelor nu poate fi explicata din punct de vedere tehnic, fiind mai degraba preturi speculative rezultate ca urmare a unor manipulari ale pietei", spun parlamentarii.
Cresterea abrupta de pret survenita in primele 6 luni ale anului s-a accentuat in lunile iulie si august. In prezent, energia electrica se tranzactioneaza la preturi mult mai mari decat media de pana acum, inregistrandu-se tranzactii care pentru luna august si trimestru IV din 2021 ajung la preturi record de peste 500 de lei/MWh. Mai mult decat atat, in actualul context de piata, pretul mediu al cantitatilor de energie electrica tranzactionare pe pietele la tennen pentru livrare in anul 2022 se inscrie in acelasi trend, preturile situandu-se intre 400 lei/Mwh si 500 lei/MWh.
In ceea ce priveste gazele naturale, incepand cu data de 1 iulie 2020 preturile reglementate la clientii casnici au fost eliminate. incepand cu aceasta data, evolutia pretului gazelor naturale tranzactionare pe pietele centralizate a fost una crescatoare, pretul mediu ponderat crescand in anul 2021 cu circa 88.6% fata de 2020. Astfel, in inteivalul iulie 2020-august 2021 pretul mediu ponderat a crescut de 3,6 ori.
Proiectul de lege stabileste ca preturile la curent si gaze vor fi plafonate la nivelul mediu al valorilor inregistrate pentru perioada martie-septembrie 2021, iar diferenta rezultata din aceasta plafonare va fi compensata de Ministerul Energiei din Fondul national pentru compensarea pierderilor inregistrate de furnizori.
Masura ar urma sa se aplice timp de maximum 6 luni.
Proiectul de lege a fost trimis pentru un punct de vedere la Guvern.
Procedura de urgenta a fost solicitata, dar inca n-a fost aprobata.
Ramane de vazut daca Parlamentul Romaniei va vota ca preturile la curent si gaze sa fie plafonate. Momentan, prevederile nu se aplica!
Cei care sunt ingrijorati cu privire la cresterile de preturi pentru aceasta iarna pot consulta obtinerea
ajutorului de incalzire 2021.