Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica miercuri, 17 noiembrie 2010, Proiectul de ordin al ministrului justitiei privind conditiile in care persoanele condamnate pot presta munca pe baza de voluntariat.
Proiectul de ordin statueaza ca administratiile locurilor de detinere pot incheia contracte de voluntariat cu persoane juridice de drept public sau persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial.
Persoanele condamnate pot desfasura activitati de interes public, pe baza de voluntariat, in interiorul sau exteriorul locului de detinere iar persoanele arestate preventiv numai in interiorul acestuia, in conditiile legii, cu avizul judecatorului delegat pentru executarea pedepselor.
In vederea eliminarii oricaror suspiciuni, activitatile de interes public la care pot fi folosite persoanele private de libertate pe baza de voluntariat au fost enumerate limitativ. De asemenea, s-a prevazut faptul ca se pot incheia contracte de voluntariat numai daca desfasurarea activitatilor la care se angajeaza administratia locului de detinere nu intra in sarcina unor agenti economici privati, in baza contractelor cu titlu oneros incheiate de acestia cu persoane juridice de drept public.
Proiectul de ordin statueaza ca persoanele private de libertate nu pot fi folosite la munca, pe baza de voluntariat in scopul de a se evita incheierea unui contract de prestari servicii ori pentru eludarea obligatiei remunerarii acelora folositi la munca in regie proprie sau in interesul locului de detinere.
Obligatiile partilor sunt stabilite prin contractul cadru prevazut in anexa, clauzele contractuale urmand a fi adaptate situatiilor specifice desfasurarii fiecarui tip de activitate.
Selectionarea persoanelor private de libertate in vederea folosirii la activitati pe baza de voluntariat se va face de catre comisia prevazuta la art.167 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006, privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare, conform procedurilor de selectionare la munca.
Selectionarea la activitati de voluntariat este urmata de semnarea de catre persoanele private de libertate a unui angajament care va fi adaptat situatiilor specifice locului de desfasurare si care va cuprinde cel putin urmatoarele obligatii:
- sa indeplineasca sarcinile primite din partea beneficiarului;
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Pentru activitatea desfasurata pe baza de voluntariat, persoanelor private de libertate li se pot acorda recompensele prevazute de Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Regulile de tinere a evidentei timpului in care persoanele condamnate au desfasurat activitati de munca pe baza de voluntariat, inclusiv in cazul celor care muncesc in regim deschis, fara supraveghere nu au mai fost reluate in cuprinsul proiectului de ordin fiind reglementate prin procedura de intocmire si completare a documentelor de evidenta primara si individuala a muncii, intrucat sunt similare.
Totodata, prin proiectul de ordin s-a creat posibilitatea ca persoanele private de libertate implicate in actiuni pe baza de voluntariat, cu conditia respectarii programului de lucru si a dispozitiilor legale privind durata muncii prestate, sa desfasoare si activitati gospodaresti, productive sau de alta natura, in interiorul sau exteriorul penitenciarului.
Dispozitiile privind selectionarea si folosirea la munca a persoanelor private de libertate, masurile si mijloacele de protectie a muncii, programul de lucru si recuperarea pagubelor pentru prejudiciile cauzate din vina lor la locul de munca cuprinse in Legea nr. 275/2006 modificata si completata prin Legea nr. 83/2010 si in Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1897/2006 se aplica in mod corespunzator si activitatilor desfasurate pe baza de voluntariat.
Proiectul de ordinul este completat cu 3 anexe, respectiv Contractul cadru de voluntariat cuprinzand partile contractului, obiectul, durata si valoarea contractului, obligatiile partilor, evidenta primara si raspunderea contractuala, Angajamentul persoanei private de libertate si Registrul de evidenta a voluntarilor constituit la nivelul compartimentului organizarea muncii din fiecare unitate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri