Ordinul privind conditiile de acordare a majorarii de 70% din salariul de functie pentru munca suplimentara prestata in anul 2024 peste programul normal de lucru de catre politistii de penitenciare,
publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 378/23.IV.2024.
Art. 1. — (1) Munca suplimentara prestata in anul 2024, peste programul normal de lucru, de catre politistii de penitenciare, care nu se poate compensa prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa prestarea muncii suplimentare, se plateste cu drepturile salariale corespunzatoare pentru orele prestate peste programul normal de lucru la care se adauga o majorare de 70% din salariul de functie, proportional cu orele efectiv prestate peste programul normal de lucru.
(2) Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, potrivit Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Prestarea muncii suplimentare se realizeaza cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind programul de lucru si formele de organizare a acestuia.
(4) Ordonatorii de credite din sistemul administratiei penitenciare au obligatia de a dispune masuri pentru compensarea cu timp liber corespunzator a orelor prestate peste programul normal de lucru, in conditiile legii, si pentru asigurarea cu prioritate a perioadei de repaus necesare refacerii capacitatii de munca a personalului propriu care a prestat munca suplimentara.
Art. 2. — Munca suplimentara se determina astfel: total timp de munca lucrat conform prezentei din pontaj – fondul de timp individual = munca suplimentara.
Fondul de timp individual se determina dupa urmatoarea formula:
Fti = Ftl – Fta,
din care:
Fti = fondul de timp individual;
Ftl = fondul de timp al lunii stabilit ca numar de
zile lucratoare din luna x durata programului normal de munca;
Fta = fondul de timp corespunzator zilelor absente de la serviciu stabilit ca numar de zile lucratoare de absenta x durata programului normal de munca.
Art. 3. — In cazul politistilor de penitenciare pentru care durata programului normal de munca este stabilita prin dispozitii legale specifice se aplica aceste dispozitii, evidentierea orelor suplimentare efectuandu-se potrivit acestor reglementari.
Art. 4. — Timpul liber corespunzator se acorda pentru munca suplimentara prestata si presupune ca pentru numarul de ore suplimentare lucrate peste timpul normal de lucru se acorda acelasi numar de ore libere platite.
Art. 5. — (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut la art. 1 alin. (1), majorarea se plateste prin adaugare la drepturile salariale platite in luna urmatoare expirarii termenului respectiv si la drepturile salariale corespunzatoare muncii suplimentare prestate pentru care nu a fost acordat timp liber corespunzator.
(2) Majorarea se stabileste proportional cu orele prestate peste programul normal de lucru si se determina pe baza raportului dintre salariul de functie si durata timpului normal de lucru din luna in care s-a desfasurat munca suplimentara.
Art. 6. — (1) Munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru se poate plati numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, in scris, fara a se depasi 180 de ore anual.
(2) Dispunerea in scris a muncii suplimentare se va consemna de regula anterior efectuarii sau in maximum o zi lucratoare de la prestarea acesteia, cu precizarea intervalului de timp si a numarului de ore suplimentare; dispozitia poate avea caracter individual sau colectiv, in acest din urma caz urmand a fi nominalizate toate persoanele carora li se aplica.
(3) In cazul misiunilor externe, efectuarea muncii suplimentare se realizeaza in baza notei de oportunitate aprobate de ordonatorul principal de credite.
(4) In situatii deosebite, cand se impune deplasarea in afara localitatii in care se afla unitatea, munca suplimentara rezultata se poate aproba de seful ierarhic in baza unei note-raport, ce va fi inaintata in maximum 3 zile lucratoare de la intoarcerea din misiune.
Art. 7. — (1) Plata majorarii se efectueaza astfel incat sa se incadreze in limita de 3% din suma salariilor de functie, salariilor gradului profesional detinut, gradatiilor si a salariilor de comanda de la nivelul bugetului centralizat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
(2) In aplicarea alin. (1), lunar, pana pe data de 15 a fiecarei luni, ordonatorii de credite din sistemul penitenciar analizeaza influenta bugetara a majorarii de 70% aferente orelor suplimentare efectuate in luna anterioara si dispun masuri in vederea incadrarii in limita de 3% din suma salariilor de functie, salariilor gradului profesional detinut, gradatiilor si a salariilor de comanda aferente lunii in care a fost prestata munca suplimentara.
(3) Pentru plata orelor suplimentare efectuate si nerecuperate in termen de 60 de zile, lunar, vor fi solicitate fondurile necesare, cu ocazia deschiderilor de credite bugetare, in conditiile respectarii prevederilor alin. (2); in acest sens, ordonatorii de credite vor completa si transmite la Administratia Nationala a Penitenciarelor situatia al carei model este prevazut in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.
(4) Lunar, cu ocazia centralizarii solicitarilor de deschidere de credite bugetare, Administratia Nationala a Penitenciarelor verifica daca fondurile solicitate pentru plata majorarii de 70% aferenta orelor suplimentare preconizate a se achita se incadreaza in limita de 3% din suma salariilor de functie, salariilor gradului profesional detinut, gradatiilor si a salariilor de comanda, la nivelul fiecarei unitati si repartizeaza fondurile deschise cu aceasta destinatie (5) Plata lunara a orelor suplimentare se efectueaza de catre fiecare ordonator de credite, cu incadrarea in limita plafonului de 3% si in bugetul aprobat; dupa efectuarea platii, ordonatorii de credite vor completa si transmite la Administratia Nationala a Penitenciarelor situatia privind orele prestate peste programul normal de lucru (ore suplimentare) si plata acestora, al carei model este prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.
(6) Fondurile disponibile pentru majorarea de 70% ramase pana la atingerea limitei de 3% stabilite la nivelul bugetului centralizat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor pot fi repartizate pentru plata orelor suplimentare neachitate, comunicate conform situatiei din anexa nr. 2, in situatii de exceptie apreciate ca atare de conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in temeiul notei justificative prezentate de catre unitatile care se confrunta cu astfel de imprejurari.
Art. 8. — (1) Ordonatorii de credite desemneaza persoanele din fiecare structura cu atributii de intocmire a fisei individuale de evidenta a orelor suplimentare, modelul fisei fiind stabilit potrivit anexei nr. 3, care face parte integranta din prezentul ordin.
(2) Lunar, pentru politistii de penitenciare din sistemul administratiei penitenciare fata de care s-a dispus efectuarea muncii suplimentare se deschid fise individuale de evidenta a muncii suplimentare, documente care se inchid la sfarsitul fiecarei luni, cu aprobarea ordonatorului de credite.
(3) Fisele se pastreaza si se arhiveaza de catre compartimentul emitent, alaturi de pontajele lunare.
(4) Pontatorii introduc datele din fisele individuale in programul informatic de pontaj la sfarsitul fiecarei luni, dupa aprobarea acestora de catre ordonatorul de credite.
(5) In cazul in care ordonatorul de credite al institutiei a prestat ore suplimentare, aprobarea fisei individuale de evidenta a orelor suplimentare, prevazuta in anexa nr. 3, se realizeaza de catre persoana careia i-au fost delegate competentele. Fisa individuala cu orele suplimentare prestate de directorii unitatilor subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor se transmite pentru validare/confirmare directorului general.
Art. 9. — (1) Plata majorarii se face pe baza centralizatorului lunar al personalului care a prestat munca suplimentara necompensata cu timp liber corespunzator, al carui model este prevazut in anexa nr. 4, care face parte integranta din prezentul ordin.
(2) Centralizatorul lunar prevazut la alin. (1) se intocmeste de persoana desemnata potrivit art. 8 alin. (1), se avizeaza de catre seful ierarhic, se aproba de ordonatorul de credite sau, dupa caz, de persoanele delegate potrivit competentelor si se comunica structurii financiar-contabile, pana la data de 5 a lunii in care se face plata.
(3) In cazul in care centralizatorul lunar prevazut la alin. (1) vizeaza orele suplimentare prestate de conducatorul institutiei/ unitatii, aprobarea acestuia se realizeaza de persoanele delegate,potrivit competentelor, la nivelul ordonatorului secundar sau tertiar de credite din bugetul caruia se efectueaza plata. Centralizatorul lunar cu orele suplimentare prestate de directorii unitatilor subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor se transmite pentru validare/confirmare directorului general.
(4) In cazul in care conducatorul institutiei/unitatii are calitatea de sef ierarhic nemijlocit al persoanei care a prestat ore suplimentare, avizarea centralizatorului lunar prevazut la alin. (1) se realizeaza, dupa caz, de catre un director general adjunct sau un director adjunct.
(5) Centralizatorul lunar va fi insotit de o nota intocmita de seful ierarhic nemijlocit, in care se vor specifica motivele pentru care nu a fost posibila acordarea timpului liber corespunzator. In situatia in care orele suplimentare sunt prestate de catre conducatorul institutiei/unitatii, acesta intocmeste si nota privind motivele pentru care nu a fost posibila compensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator.
Art. 10. — (1) Ordonatorii de credite si sefii de structuri din sistemul administratiei penitenciare raspund de utilizarea eficienta a resurselor umane si de timp, urmarindu-se limitarea muncii suplimentare prestate, fara afectarea gradului de siguranta a misiunilor si in conditiile respectarii regulamentului privind siguranta locurilor de detinere din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
(2) In aplicarea prevederilor alin. (1), munca suplimentara va fi distribuita in mod echilibrat, astfel incat sa aiba aceeasi pondere, atat in privinta efectuarii acesteia, cat si a modalitatii de compensare la nivelul personalului care desfasoara acelasi tip de activitate sau are aceleasi atributii din cadrul aceleiasi ture de serviciu sau, dupa caz, din cadrul aceluiasi compartiment.
(3) Respectarea prevederilor alin. (2) constituie obligatie de serviciu, iar incalcarea acesteia intra sub incidenta prevederilor art. 140 lit. b) din Legea nr. 145/2019 privind statutul politistilor de penitenciare, cu modificarile si completarile ulterioare, si atrage raspunderea disciplinara pentru toate persoanele cu responsabilitati in acest sens.
(4) In functie de circumstantele si consecintele nerespectarii prevederilor alin. (2), raspunderea poate fi si de natura patrimoniala, civila ori, dupa caz, penala, potrivit legii.
Art. 11. — Pentru orele suplimentare efectuate la nivelul fiecarui ordonator de credite si a caror plata nu se poate face intrucat s-ar depasi plafonul de 3% ori nu sunt intrunite conditiile pentru alocarea de fonduri suplimentare potrivit art. 7 alin. (6), sunt aplicabile prevederile art. III alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 12. — Dispozitiile prezentului ordin nu aduc atingere prevederilor care reglementeaza acordarea majorarii prevazute de lege pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, care se aplica in mod corespunzator, cele doua tipuri de munca avand regim juridic specific fiecaruia, evidenta timpului lucrat tinandu-se distinct pentru fiecare dintre acestea.
Art. 13. — (1) Pentru politistii de penitenciare ale caror raporturi de serviciu inceteaza sau sunt suspendate, plata majorarii pentru munca suplimentara prestata pentru care nu s-a acordat timp liber corespunzator pana la data emiterii actului administrativ se efectueaza odata cu plata ultimelor drepturi salariale cuvenite.
(2) Pentru politistii de penitenciare din sistemul administratiei penitenciare detasati, plata majorarii pentru munca suplimentara prestata, pentru care nu s-a acordat timp liber corespunzator pana la data emiterii actului administrativ de detasare, se efectueaza odata cu plata ultimelor drepturi salariale, de catre ordonatorul de credite de unde se detaseaza.
Art. 14. — Prevederile art. 1—13 se aplica in mod corespunzator si politistilor de penitenciare incadrati in Ministerul Justitiei.
Art. 15. — Ministerul Justitiei, Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate vor duce la indeplinire dispozitiile prezentului ordin.
Art. 16. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.