Legea nr. 231/2018 a modificat Legea fondului funciar nr. 18/1991 si a extins, printre altele, mijloacele de proba pentru stabilirea proprietatilor. Legea a intrat in vigoare incepand la data de 9 august 2018.
Declaratiile autentice cu martori pot fi folosite ca mijloace de proba pentru stabilirea proprietatilor constand din suprafetele de terenuri aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si curtea si gradina din jurul acestora. Avem, astfel, o adaugare, fata de forma anterioara a legii care admitea, ca probe, numai actele de proprietate, inscrierea in cartea funciara, in registrul agricol sau in alte documente funciare, la data intrarii in cooperativa agricola de productie.
Declaratiile autentice cu martori sunt acceptate ca mijloace de proba si in cazul instrainarii constructiilor, suprafetele de teren aferente, din categoriile de mai sus.
Terenurile situate in intravilanul localitatilor, aferente constructiilor edificate de catre fostele cooperative de productie, fostele asociatii economice intercooperatiste si fostele cooperative de consum, se inscriu in proprietatea actualilor detinatori, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
Terenurilor aferente locuintei, care nu au fost cooperativizate: detinatorii sau mostenitorii acestora pot solicita comisiei judetene emiterea titlului de proprietate in conditiile prezentei legi, astfel:
Memorator Gramatica Gimnaziu
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Cererile pentru reconstituirea dreptului de proprietate. In termen de 120 de zile de la intrarea in vigoare, in 9 august, a Legii nr. 231/2018, persoanele fizice si juridice care indeplinesc conditiile prevazute de aceasta lege pot formula cereri in vederea constituirii si/sau reconstituirii dreptului de proprietate. Cererile de reconstituire a dreptului de proprietate formulate in temeiul art. 23, 24 si 27 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aflate in curs de solutionare prin proceduri administrative ori judiciare, nu se supun prevederilor prezentei legi.
Finalmente, normele metodologice privind gestionarea Fondului de ameliorare a fondului funciar, constituit potrivit anexei nr. 1 la Legea fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Ordinul ministrului administratiei publice si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 127/202/2002, cu modificarile ulterioare au fost abrogate.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri