Dovada cu matori in procesul civil
Cons. jur. Valentin Pulbere
Analizand pentru un moment modul cum decurge un proces civil am putea foarte usor sa il asimilam cu un un adevarat razboi. In dovedirea pretentiilor, partile se folosesc de toate uneltele puse la dispozitie de legiuitorul roman. Folosita in majoritatea proceselor aflate pe rolul intantelor de judecata, dovada cu martori poate sa elucideze instanta cu privire la numeroasele probleme ridicate de parti.
Iata cateva dintre aspectele importante pe care trebuie sa le cunoastem cand solicitam intr-un proces, proba cu martori:
> Martorul este persoana chemata in proces pentru a relata anumite fapte de care a luat cunostinta personal.
> Reclamantul poate sa ceara dovada cu martori prin cererea de chemare in judecata – in acest caz fiind necesar sa arate numele si locuinta martorilor - iar paratul prin intampinare sa arate de asemenea numele si locuinta lor.
* La prima zi de infatisare, instanta va putea da reclamantului un termen pentru intregirea sau modificarea cererii de chemare in judecata, precum si pentru a propune dovezi noi. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea realizarii intampinarii.
> Cand s-a incuviintat dovada cu martori, partea care a propus-o este obligata ca, in termen de 5 zile de la incuviintare sa depuna suma statornicita de instanta pentru cheluielile necesare cu drumul si despagubirea martorilor. Recipisa se va depune la grefa instantei.
* Decaderea din dovada cu martori pentru nedepunerea sumelor amintite se acopera daca acestia se infatiseaza la termenul fixat pentru ascultarea lor.
> Nu pot fi ascultati ca martori:
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
250 Modele Fise de Post
- rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv;
- sotul, chiar despartit;
- interzisii si cei declarati de lege incapabili a marturisi;
- cei condamnati pentru marturie mincinoasa.
* Daca partile sunt de acord, instanta poate sa asculte si rudele, afinii sau sotul persoanei care a cerut proba. In pricinile privitoare la starea civila sau divort se vor putea asculta si rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv, cu exceptia descendentilor.
> Copilul mai mic de 14 ani si persoanele care din pricina debilitatii mintale sau in mod vremelnic sunt lipsite de discernamanat, pot fi ascultate, insa la aprecierea depozitiei, instanta va tine seama de situatia speciala a martorului.
> Sunt scutiti a fi martori:
- slujitorii cultelor, medicii, moasele, farmacistii, avocatii, notarii publici, si orice alti muncitori pe care legea ii obliga sa pastreze secretul cu privire la faptele incredintate lor in exercitiul functiunii;
- functionarii publici si fostii functionari publici, asupra imprejurarilor secrete de care au avut cunostinta in aceasta calitate;
- cei care prin raspunsurile lor s-ar expune ei insisi sau ar expune sotul, rudele sau afinii pana la gradul al treilea inclusiv la o pedeapsa penala sau dispretului public.
> Instanta va putea margini numarul martorilor propusi.
> Instanta poate incuviinta ascultarea martorului la locuinta sa, cand acesta este impiedicat sa vina la proces.
> Impotriva martorului care lipseste la prima citare, instanta poate emite mandat de aducere.
* In pricinile urgente se poate dispune aducerea martorilor cu mandat chiar la primul termen. Daca, dupa mandatul de aducere, martorul nu se infatiseaza, instanta va putea pasi la judecata.
> Procedura in fata instantei:
- Presedintele, inainte de a lua marturia, va cere martorilor sa arate: numele, indeletnicirea, locuinta, varsta, daca este ruda sau afin cu vreuna din parti si in ce grad, daca se afla in serviciul uneia din parti si daca este in judecata, in dusmanie, sau in legaturi de interes cu vreuna din parti.
- Inainte de a fi ascultat, martorul depune urmatorul juramant: “Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.
* Minorului care nu a implinit 14 ani nu depune juramant i se atrage insa atentia sa spuna adevarul.
** Dupa depunerea juramantului, presedintele va pune in vedere martorului ca, daca nu va spune adevarul, savarseste infractiunea de marturie mincinoasa.
- Fiecare martor este asculat deosebit, cei neascultati neputand fi de fata. Dupa ascultare, martorul ramane in sala de sedinta pana la sfarsitul cercetarii.
- Ordinea ascultarii martorilor va fi stabilita de presedinte.
* Se tine seama si de cererea partilor.
- Martorul nu are voie sa citeasca un raspuns scris mai inainte.
- Daca instanta gaseste ca intrebarea pusa de parte nu poate sa duca la dezlegarea pricinii, este jignitoare sau tinde sa dovedeasca un fapt a carui dovedire e oprita de lege, nu o va incuviinta.
- Marturia se va scrie de grefier, dupa dictarea presedintelui sau judecatorului delegat.
- Marturia trebuie semnata pe fiecare pagina si la sfarsitul ei de judecator, grefier si martor, dupa ce acesta a luat cunostinta de cuprins.
- Daca din cerere reies banuieli puternice de marturie mincinoasa sau de mituire a martorului, instanta va incheia proces-verbal si va trimite pe martor in fata autoritatilor penale.
- Martorul poate sa ceara sa i se plateasca cheltuielile de drum si sa fie despagubit.
* Incheierea instantei este executorie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri