Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masca de protectie, din nou obligatorie peste tot

Masca de protectie, din nou obligatorie peste tot
Masca de protectie va fi incepand cu saptamana aceasta obligatorie peste tot. In plus, Ordinul comun care stabileste revenirea acestei norme de sanatate publica va permite doar utilizarea mastilor FFP2 sau chirurgicale. Cele textile nu mai pot fi folosite!

CNSU a luat decizia ca masca de protectie sa fie din nou obligatorie in orice spatiu public si in orice context de adunare privata. Propunerea CNSU va fi implementata de Guvernul Romaniei printr-un Ordin comun al ministrilor Sanatatii si Internelor. Actul va include si precizarea ca masca de protectie trebuie sa fie chirurgicala sau FFP2. Cele din material textil nu vor mai fi permise! Nu este, insa, clar daca cei care poarta masti textile vor risca amenda sau nu.

UPDATE - Ordinul nr. 30/1/2022 a fost publicat in Monitorul Oficial! Toate detaliile si noile reguli sunt AICI!

Seful DSU, Raed Arafat, a aratata ca masca de protectie va fi obligatorie in spatiile inchise si deschise din momentul publicarii in Monitorul Oficial a ordinului comun al ministrilor Sanatatii si Afacerilor Interne. 

"Prin hotararea CNSU care a fost aprobata astazi revenim la incidente. Incidentele au scazut, deci avem pana la 1 la mia de locuitori si intre 1 si 3 la mie si dupa peste 3 la mie. Pana la 1 la mie ramanem pe masurile care sunt la acest moment, insa la modul in care evolueaza situatia acest lucru nu va tine mai mult de cateva zile si vom ajunge peste tot la peste 1 la mie. Deja, evolutia in judete, in localitati arata foarte clar ca acest prag va fi foarte rapid trecut la modul in care creste numarul cazurilor. (...) Hotararea CNSU are (...) o parte care se aproba prin ordinele de ministru, cum este masca si aici va iesi ordinul comun al ministrilor Sanatatii si Internelor, sunt alte lucruri care se adopta prin hotarare de Guvern, hotararea de Guvern nu a fost adoptata astazi, dar cel tarziu vineri ea trebuie sa fie adoptata, s-ar putea sa fie chiar maine adoptata, se va decide de prim-ministru", a afirmat Arafat, la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern.

El a subliniat ca masca de protectie - medicala sau de tip FFP2 - va fi obligatorie in spatiile inchise si deschise de la momentul in care va fi publicat ordinul comun al ministrilor Sanatatii si Afacerilor Interne. "In mod normal acest ordin trebuie sa iasa in cursul acestei saptamani", a precizat Arafat.

Potrivit sefului DSU, vor fi si exceptii de la obligativitatea purtarii mastii de protectie, intre care se numara activitatile sportive. Acestea pot fi consultate integral mai jos!

Ministrul Sanatatii: Nu impunem masti scumpe

"Nu exista niciun fel de impunere a utilizarii unor masti scumpe. Am vazut ca, in ciuda declaratiilor mele si a altor membri ai Guvernului, au fost preluate putin ciudat. Masca pe care o port eu este masca medicala cu trei straturi, nu este niciun fel de masca deosebita, ea este recomandata. Cine doreste, poate sa utilizeze si alte tipuri de masti, cum sunt cele FFP2, o masca cu un nivel mai inalt de filtrare. Asta nu inseamna ca cineva impune in vreun fel acest tip de masca. Nu exista niciun fel de impunere, doar este vorba de trecerea de la mastile textile, care, mai ales in conditiile in care aceasta boala se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte putin eficiente sau ineficiente, catre uniformizarea utilizarii, cu toate ca ea cred ca este utilizata de probabil marea majoritate a cetatenilor (...). Deci este clar ca aceste masti medicinale, care in momentul de fata nu sunt nici scumpe, cred ca sunt accesibile, sunt mult mai utile, pentru ca ele constituie o bariera eficienta in calea transmiterii. Cred ca nu este vorba de o restrictie, pentru ca este prezentata ca o restrictie, este vorba pur si simplu de o perioada limitata de timp de utilizare a acestor masti acolo unde exista aglomeratie sau exista activitate care presupune interactiuni cu alte persoane", a spus Rafila, dupa sedinta de Guvern.

Intrebat daca vor exista sanctiuni pentru cei care nu se conformeaza acestei masuri, el a raspuns ca ar putea exista discutii.

masca obligatorie public

"Nu ne-am gandit la ceea ce ar putea pati cei care... e acelasi lucru ca si cand nu porti masca, pana la urma, pentru ca o astfel de recomandare de utilizare a unei masti care are eficienta fata de una care are o eficienta limitata sau de fapt nu are eficienta, apropo de tulpina Omicron. Cred ca este o chestiune de bun simt. Cred ca intram intr-o zona in care din nou punem in discutie niste manopere simple care nu sunt pentru altceva decat pentru protectia individuala si protectia comunitatii. Discutam imediat despre sanctiuni. O sa ne gandim daca este cazul sa existe o precizare legata de utilizarea altor tipuri de masti", a explicat Rafila.

Ramane de vazut care va fi forma finala a Ordinului comun MS si MAI pentru reinstituirea obligativitatii mastilor de protectie si interzicerea celor textile.

Articolul va fi actualizat cu Ordinul mentionat, de indata ce acesta va aparea in Monitorul Oficial.

Hotararea CNSU nr. 1/2022 - Masuri de prevenire si control a infectiilor

Retineti! CNSU propune masuri, in timp ce Guvernul poate sa le adopte pe toate sau sa aleaga ce considera potrivit.

Se propune:
  • mentinerea coordonarii  operationale a serviciilor publice de ambulanta si a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta de catre inspectoratele judetene/Bucuresti-Ilfov pentru situatii de urgenta, iar coordonarea politiei locale de catre Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti/inspectoratele judetene de politie;
  • mentinerea asigurarii continuitatii activitatii centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile, precum si obligativitatea stabilirii programului de lucru al angajatilor cu avizul directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
  • mentinerea obligatiei furnizorilor de servicii sociale de tip rezidential de a-si organiza programul in functie de contextul epidemiologic existent la nivel local si cu respectarea normelor in vigoare privind legislatia in domeniul muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizata si desfasurata cu respectarea normelor de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2 instituite de autoritatile competente;
  • mentinerea obligatiei desfasurarii, in regim permanent, a activitatii tuturor centrelor operative pentru situatii de urgenta cu activitate temporara, precum si a Centrului National de Coordonare si Conducere a Interventiei si a centrelor judetene/al municipiului Bucuresti de coordonare si conducere a interventiei;
  • mentinerea obligativitatii purtarii a mastii de protectie doar tip medical sau FFP2, astfel incat sa acopere gura si nasul, in toate spatiile publice inchise si deschise, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.

Se excepteaza de la masura prevazuta la pct. 5, urmatoarele categorii de persoane:
  • copiii cu varsta mai mica de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure in birou;
  • prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;
  • reprezentantii cultelor religioase, in timpul slujbelor, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;
  • vorbitorii aflati in spatii inchise sau deschise cu conditia respectarii distantei de minimum 3 metri intre acestia si oricare din celelalte persoane din public;
  • persoanele care desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta etc.) sau activitati sportive.

Se propune: 
  • mentinerea posibilitatii izolarii si carantinarii persoanelor care sosesc din tari cu risc epidemiologic ridicat in conditiile stabilite prin Hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta /ordin al ministrului sanatatii.
  • mentinerea testarii saptamanale, prin grija directiilor de sanatate publica, a personalului de ingrijire si asistenta, a personalului de specialitate si auxiliar care isi desfasoara activitatea in centrele rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile.
  • mentinerea restrictiilor privind organizarea si desfasurarea de mitinguri,  demonstratii,  procesiuni,  concerte,  spectacole,  cursuri  de  instruire, workshopuri, conferinte sau alte tipuri de intruniri, organizarea de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive si altele asemenea), precum si a intrunirilor de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, sportive sau de divertisment in spatii deschise sau inchise si desfasurarea acestora in conditiile punctelor 10-25.
  • mentinerea posibilitatii desfasurarii activitatilor de pregatire fizica in cadrul structurilor si bazelor sportive, constand in cantonamente, antrenamente si competitii sportive organizate pe teritoriul Romaniei numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii.
  • ca organizarea si desfasurarea competitiilor sportive pe teritoriul Romaniei, in spatii inchise sau deschise, sa poata fi realizata, doar in intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, repartizarea acestora pe intreaga suprafata a arenei, asigurarea unei distante de minimum 2 metri intre persoane si purtarea mastii de protectie, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT- PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
  • ca organizarea si desfasurarea competitiilor sportive pe teritoriul Romaniei, in spatii inchise sau deschise, sa poata fi realizata, doar in intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, repartizarea acestora pe intreaga suprafata a arenei, asigurarea unei distante de minimum 2 metri intre persoane si purtarea mastii de protectie, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV- 2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
  • ca activitatile institutiilor muzeale, a bibliotecilor, librariilor, cinematografelor, studiourilor de productie de film si audiovizuala, a institutiilor de spectacole si/sau concerte, scolilor populare, de arta si de meserii, precum si evenimentele culturale in spatii inchise sau deschise, sa se desfasoare numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii.
  • ca, in conditiile pct. 13, organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte in spatii inchise sau deschise sa fie permisa in intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
  • ca, in conditiile pct. 13, organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte in spatii inchise sau deschise sa fie permisa in intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
  • ca, in conditiile pct. 13, organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sa fie permise cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, in intervalul orar 5,00- 22,00, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, cu  purtarea mastii de protectie, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
  • ca, in conditiile pct. 13, organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sa fie permise cu participarea publicului pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, dar nu mai mult de 500 de persoane, in intervalul orar 5,00- 22,00, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, cu  purtarea mastii de protectie, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
  • ca, organizarea si desfasurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesionala care necesita activitati practice, workshop-uri si conferinte, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, sa fie permisa doar in intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea persoanelor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in interior sau in exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, cu purtarea mastii de protectie si respectarea normelor de sanatate publica, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

Se propune ca, organizarea si desfasurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesionala care necesita activitati practice, workshop-uri si conferinte, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, sa fie permisa doar in intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea persoanelor pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului in interior sau in exterior, dar nu mai mult de 100 de persoane, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, cu purtarea mastii de protectie si respectarea normelor de sanatate publica, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
Se propune ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor si rugaciunilor colective, sa se desfasoare in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.
Se propune ca, in conditiile pct. 20, pentru prevenirea raspandirii infectiilor cu virusul SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni si/sau pelerinaje religioase sa fie permisa numai cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Se propune mentinerea interdictiei desfasurarii activitatilor recreative si sportive in aer liber, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii, dupa caz, cu ministrul tineretului si sportului, ministrul mediului, apelor si padurilor sau ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.
Se propune mentinerea organizarii si desfasurarii activitatilor specifice institutiilor cu atributii in domeniul apararii nationale, ordinii si sigurantei publice, in aer liber, sub supravegherea unui medic epidemiolog.
Se propune mentinerea organizarii si desfasurarii activitatilor specifice din domeniul diplomatic, inclusiv la sediile misiunilor diplomatice si oficiilor consulare acreditate in Romania, astfel incat sa fie asigurata o distanta de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana participanta si sa fie respectate regulile de protectie sanitara.
Se propune mentinerea masurii referitoare la organizarea de mitinguri si demonstratii cu un numar de participanti de maximum 100 de persoane si cu purtarea mastii de protectie. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au
trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

Se propune mentinerea permisiunii de desfasurare a activitatilor de prevenire si combatere a pestei porcine africane prin vanatori colective la care pot participa cel mult 20 de persoane.
Se propune mentinerea interzicerii intrarii pe teritoriul Romaniei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetatenilor straini si apatrizilor care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe, Angola si Zambia.
Se propune mentinerea competentei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta de a adopta masuri de suspendare a zborurilor efectuate de operatorii economici din aviatie spre si dinspre tarile cu risc epidemiologic ridicat, care au fost stabilite prin hotarare a Comitetul National pentru Situatii de Urgenta la propunerea Institutul National de Sanatate Publica.

Se propune exceptarea de la masurile adoptate in temeiul prevederile pct. 28 a urmatoarelor categorii de zboruri:
  • efectuate cu aeronave de stat;
  • de transport marfa si/sau corespondenta;
  • umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta;
  • pentru cautare-salvare sau de interventie in situatii de urgenta, la solicitarea unei autoritati publice din Romania;
  • avand drept scop transportul echipelor de interventie tehnica, la solicitarea operatorilor economici stabiliti in Romania;
  • aterizari tehnice necomerciale;
  • de pozitionare a aeronavelor, fara incarcatura comerciala tip ferry;
  • tehnice in scopul efectuarii unor lucrari la aeronave;
  • efectuate de transportatori aerieni detinatori de licenta de operare in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucratorilor sezonieri sau pentru repatrierea unor cetateni straini, din Romania catre alte state, cu avizul Autoritatii Aeronautice Civile Romane si al autoritatii competente din statul de destinatie;
  • efectuate de transportatori aerieni detinatori de licenta de operare in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), din alte state catre Romania pentru repatrierea cetatenilor romani, cu avizul Autoritatii Aeronautice Civile Romane, in baza acordului Ministerului Afacerilor Interne si al Ministerului Afacerilor Externe;
  • efectuate de transportatori aerieni detinatori de licenta de operare in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucratorilor din sectorul transporturilor prevazuti in anexa nr. 3 la Comunicarea privind implementarea Culoarelor Verzi („Green Lanes“) in temeiul Orientarilor privind masurile de gestionare a frontierelor in vederea protejarii sanatatii si a asigurarii disponibilitatii marfurilor si serviciilor esentiale – C(2020) 1897, din 23.03.2020, din Romania catre alte state si din alte state catre Romania, cu avizul Autoritatii Aeronautice Civile Romane si al autoritatii competente din statul de destinatie.
 
Se propune mentinerea interdictiei efectuarii transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum si suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementarilor in vigoare, in scopul participarii la procesiunile si/sau pelerinajele religioase catre locurile unde se desfasoara aceste activitati.

Se propune mentinerea inchiderii temporare, totale sau partiale, a urmatoarelor puncte de trecere a frontierei de stat:
  • la frontiera romano-ungara: Carei, judetul Satu Mare.
  • la frontiera romano-bulgara:
  • Lipnita, judetul Constanta;
  • Dobromir, judetul Constanta.

Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor si la terase, precum si a celor dispuse in interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora sa fie permisa pana la 50% capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00-22,00 in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor si la terase, precum si a celor dispuse in interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora sa fie permisa pana la 30% capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00-22,00 in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
Se propune ca masurile prevazute la pct. 32 si 33 sa se aplice si operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile publice inchise care au un acoperis, plafon sau tavan si care sunt delimitate de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
Se propune ca in situatia in care activitatea operatorilor economici prevazuti la pct. 32, 33 si 34 este restrictionata sau inchisa, sa fie permisa prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu se consuma in spatiile respective.
Se propune ca prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice sa fie permise in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii, al ministrului economiei, antreprenorialului si turismului si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Se propune consumarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la
finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS- CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

Se propune ca activitatea cu publicul in centrele si parcurile comerciale, sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV- 2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARSCoV2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. Se propune ca masura sa nu se aplice persoanelor care se prezinta la centrele de vaccinare in vederea administrarii unei doze de vaccin, daca sunt stabilite culoare dedicate si controlate de intrare, deplasare si iesire in/din centrele si parcurile comerciale.
Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici, dispusi in interiorul sau in afara parcurilor si centrelor comerciale, care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. Se propune ca masura sa nu se aplice unitatilor farmaceutice dispuse in afara centrelor si parcurilor comerciale, precum si benzinariilor.
Se propune ca accesul in cadrul spatiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafata mai mica sau egala de 200 mp sa fie permis tuturor persoanelor fara a fi necesara dovada vaccinari, testarii sau trecerii prin boala, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum
4 mp pentru fiecare persoana si cu afisarea la intrare a numarului maxim de persoane care pot fi simultan in incinta.

Se propune:
  • ca activitatea de cazare in structurile de primire turistice sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV- 2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • mentinerea interzicerii activitatii in baruri, cluburi si discoteci;
  • ca operatorii economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, inclusiv in interiorul centrelor si parcurilor comerciale, sa isi organizeze si sa desfasoare activitatea in intervalul orar 5,00-22,00;
  • ca prin exceptie de la prevederile pct. 42, in intervalul orar 22,00-05,00 operatorii economici sa poata activa doar in relatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu;
  • ca prin exceptie de la prevederile pct. 42, in intervalul orar 22,00-05,00 unitatile farmaceutice, benzinariile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum si operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane si de marfuri sa isi poata desfasura activitatea in regim normal de munca, cu respectarea normelor de protectie sanitara;
  • ca transportul aerian sa se desfasoare in continuare cu respectarea masurilor si restrictiilor referitoare la igiena si dezinfectia spatiilor comune, echipamentelor, mijloacelor de transport si aeronavelor, procedurile si protocoalele din interiorul aeroporturilor si aeronavelor, regulilor de conduita pentru personalul operatorilor aeroportuari, aerieni si pentru pasageri, precum si privitor la informarea personalului si pasagerilor, in scopul prevenirii contaminarii pasagerilor si personalului ce activeaza in domeniul transportului aerian, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor si infrastructurii, ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne;
  • ca transportul feroviar sa se desfasoare in continuare cu respectarea masurilor si restrictiilor referitoare la igiena si dezinfectia spatiilor comune din gari, halte, statii sau puncte de oprire, a echipamentelor si garniturilor de tren, procedurile si protocoalele din interiorul garilor, haltelor, statiilor sau punctelor de oprire, dar si in interiorul vagoanelor si garniturilor de tren, gradul si modul de ocupare al materialului rulant, regulile de conduita pentru personalul operatorilor si pentru pasageri, precum si privitor la informarea personalului si pasagerilor, in scopul prevenirii contaminarii pasagerilor si personalului ce activeaza in domeniul transportului feroviar, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor si infrastructurii, ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne;
  • ca transportul rutier sa se desfasoare in continuare cu respectarea masurilor si restrictiilor referitoare la igiena si dezinfectia mijloacelor de transport persoane, procedurile si protocoalele din interiorul mijloacelor de transport, gradul si modul de ocupare a mijloacelor de transport, regulile de conduita pentru personalul operatorilor si pentru pasageri, precum si privitor la informarea personalului si pasagerilor, in scopul prevenirii contaminarii pasagerilor si personalului ce activeaza in domeniul transportului rutier, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor si infrastructurii, ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne;
  • ca transportul naval sa se desfasoare in continuare cu respectarea masurilor si restrictiilor referitoare la igiena si dezinfectia navelor de transport persoane, procedurile si protocoalele din interiorul navelor de transport persoane, gradul si modul de ocupare al navelor de transport persoane, regulile de conduita pentru personalul operatorilor si pentru pasageri, precum si privitor la informarea personalului si pasagerilor, in scopul prevenirii contaminarii pasagerilor si personalului ce activeaza in domeniul transportului naval, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor, infrastructurii si comunicatiilor, ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne;
  • ca transportul intern si international de marfuri si persoane sa se desfasoare in continuare, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor si infrastructurii, ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne;
  • ca activitatea cu publicul a operatorilor economici in spatii inchise in domeniul salilor de sport/fitness, sa fie permisa, fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • ca activitatea cu publicul a operatorilor economici in spatii inchise in domeniul salilor de sport/fitness, sa fie permisa, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de administrare a piscinelor interioare sa fie permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de administrare a piscinelor interioare sa fie permisa fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • ca activitatea operatorilor economici care desfasoara activitati de administrare a strandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau a salilor de sport/fitness sa se desfasoare in conditiile ordinului comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii;
  • ca activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc sa fie permisa pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00-22,00, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS- CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • ca activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc sa fie permisa pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00-22,00, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • ca activitatea operatorilor economici care administreaza sali de jocuri sa fie permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00-22,00, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • ca activitatea operatorilor economici care administreaza sali de jocuri sa fie permisa fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00-22,00, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • ca desfasurarea activitatii operatorilor economici care administreaza locuri de joaca pentru copii in spatii inchise sau deschise sa fie permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului si doar in intervalul orar 5,00-22,00. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS- CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • mentinerea obligatiei operatorilor economici care desfasoara activitati de tratament balnear de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul ministrului sanatatii;
  • mentinerea obligatiei operatorilor economici care desfasoara activitati de jocuri de noroc, ingrijire personala, primire turistica cu functiuni de cazare, precum si activitati de lucru in birouri cu spatii comune in sistem deschis de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului economiei, antreprenorialului si turismului si al ministrului sanatatii;
  • mentinerea obligatiei pentru institutiile si autoritatile publice, operatorii economici si profesionistilor de a organiza activitatea, astfel incat sa asigure, la intrarea in sediu, in mod obligatoriu, triajul epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor, atat pentru personalul propriu, cat si pentru vizitatori, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne;
  • mentinerea obligatiei ca activitatea la nivelul cabinetelor stomatologice si unitatilor sanitare non-COVID, sa se desfasoare numai in conditiile stabilite prin ordinul ministrului sanatatii;
  • mentinerea obligatiei ca activitatea in crese, sa se desfasoare numai cu respectarea conditiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei, al ministrului familiei si al ministrului sanatatii;
  • ca activitatea operatorilor economici care desfasoara activitati tip after-school sa se desfasoare cu respectarea masurilor de prevenire si limitarea a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2;
  • permiterea in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant a activitatilor didactice si a altor activitati specifice precum si organizarea si desfasurarea examenelor pentru elevi/studenti, cadre didactice, in conditiile respectarii masurilor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei si al ministrului sanatatii;
  • ca activitatea pietelor agroalimentare, inclusiv a pietelor volante, sa se desfasoare in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului sanatatii si al ministrului muncii si protectiei sociale;
  • ca activitatea targurilor, balciurilor si talciocurilor, sa fie permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului sanatatii si al ministrului muncii si protectiei sociale, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • ca activitatea targurilor, balciurilor si talciocurilor, sa fie permisa fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului sanatatii si al ministrului muncii si protectiei sociale, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS- CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV- 2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • mentinerea obligatiei de organizare a programului de lucru in regim de telemunca sau munca la domiciliu pentru cel putin 50% din angajati, iar acolo unde specificul activitatii nu permite telemunca sau munca la domiciliu programul de lucru sa fie organizat si sa se desfasoare cu program decalat cu incepere de la orele 07.30 a.m., respectiv 10.00 a.m. sau in schimburi;
  • ca organizarea activitatii la locul de munca, sa fie realizata cu respectarea prevederilor legale emise de autoritatile competente in ceea ce priveste prevenirea  contaminarii  cu  noul  coronavirus  SARS-CoV-2,  pentru  asigurarea securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor, tinand cont si de gradul de vaccinare al angajatilor de la acel loc de munca, atestat prin certificat de vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariatii pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum si de numarul de angajati aflati in intervalul de 180 de zile de la data testului pozitiv, pentru salariatii care au fost confirmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-COV-2, care detin si prezinta angajatorului adeverinta eliberata de medicul de familie.

Se propune ca accesul persoanelor, cu exceptia angajatilor, participantilor in cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contraventionale, administrativ- jurisdictionale si a celor administrative din motive de ordine si siguranta publica, persoanelor care necesita servicii medicale si prestatii sociale, precum si persoanelor care se prezinta la centrele de vaccinare in vederea administrarii unei doze de vaccin, in incintele institutiilor publice centrale si locale, regiilor autonome si operatoriilor economici cu capital public sa fie permis doar celor care fac dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
Se propune ca prin exceptie de la prevederile pct. 72 sa fie permis accesul avocatilor pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Se propune ca masurile prevazute la pct. 72 sa fie aplicate si pentru operatorii economici care functioneaza in cladiri cu birouri private in care isi desfasoara activitatea cel putin 50 de persoane simultan.
Se propune ca institutiile publice si operatorii economici sa intreprinda masurile necesare pentru asigurarea accesului la serviciile publice oferite, in situatii urgente (de exemplu: eliberare certificat de deces, certificat de nastere si altele asemenea) si persoanelor care nu fac dovada vaccinarii, testarii sau vindecarii de infectia cu virusul SARS-CoV-2, prin organizarea activitatii in mediul on-line, in spatii deschise, la ghisee dispuse direct in exteriorul cladirilor sau in orice alte conditii care sa asigure respectarea masurilor de prevenire a raspandirii SARS-CoV- 2.
Se propune ca accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinarii, testarii sau vindecarii de infectia cu virusul SARS-CoV-2 sa fie permis in lacasurile de cult, unde se desfasoara activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele si rugaciunile colective, si in unitatile de alimentatie publica in care se comercializeaza produse alimentare si bauturi alcoolice sau nealcoolice aflate in afara centrelor comerciale, targurilor, balciurilor si talciocurilor, cu purtarea mastii de protectie si respectarea normelor de protectie sanitara.
Prin incidenta cumulata la 14 zile se intelege incidenta cumulata a cazurilor calculata pe un interval de 14 zile, cuprins intre a 17-a zi si a 3-a zi, anterioare datei in care aceasta se realizeaza, prin raportare la cifra reprezentand suma persoanelor cu domiciliul sau resedinta in localitatea de referinta, comunicata comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale judetene, in prima zi lucratoare a saptamanii, la ora 16,00. Cifra comunicata de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, prin structurile teritoriale judetene, este utilizata ca referinta pentru intreaga perioada de timp pana la furnizarea unui nou set de date actualizate si se transmite si Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Se propune ca realizarea constatarii incadrarii in limitele de incidenta cumulata a cazurilor la 14 zile in vederea punerii in aplicare a masurilor stabilite in prezenta hotarare sa se realizeze in maxim 48 de ore de la atingerea acestora prin hotarare a comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta pe baza analizelor prezentate de directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, iar masurile se aplica pentru o perioada de 14 zile, urmand a fi reevaluate la finalul acesteia.
Se propune ca directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti sa calculeze zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competenta, incidenta cumulata a cazurilor la 14 zile, astfel cum este calculata potrivit dispozitiilor pct. 77 si sa prezinte comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta analiza rezultata in cel mult 24 de ore de la data constatarii atingerii limitelor stabilite in prezenta hotarare.
Se propune ca zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate in aplicatia „corona-forms”, Serviciul de Telecomunicatii Speciale sa prezinte automat, la ora 10:00, pe platforma „alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidenta conform formulei de la pct. 77.
Se propune ca atestarea vaccinarii, testarii sau vindecarii de infectia cu virusul SARS-CoV-2 sa se realizeze prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau in cazul persoanelor fizice provenite din state ale caror autoritati nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, dovada sa fie facuta prin intermediul unui document, pe suport hartie sau in format electronic, care sa ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infectia cu virusul SARS-CoV-2.
Se propune mentinerea obligatiei pentru organizatorii/operatorii economici care desfasoara activitati potrivit prezentei de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind sectiunea «Verificare reguli interne» din aplicatia mobila «Check DCC» pentru verificarea autenticitatii, valabilitatii si integritatii certificatului, fara a se retine niciun fel de date sau informatii din certificatul verificat sau documentele pe suport hartie sau in format electronic, care sa ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infectia cu virusul SARS-CoV-2.
Se propune exceptarea persoanelor, de la masurile prevazute in prezenta hotarare, care au varsta mai mica sau egala cu 12 ani si sunt insotite de o persoana cu varsta mai mare de 18 ani si care face dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2 sau care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Masca de protectie, din nou obligatorie peste tot":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016