Bugetarii se vor bucura de 4 zile libere consecutive in luna august, dupa ce Guvernul a decis sa faca punte cu weekendul in preajma zilei de 15 august, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Adormirea Maicii Domnului.
Concret, romanii care lucreaza la stat se vor bucura de o minivacanta de patru zile in august, in perioada 15-18 august, dupa ce Guvernul a declarat libera si ziua de vineri, 16 august.
Sarbatoarea pica intr-o zi de joi, pe 15 august, zi libera de la stat. Asa ca Guvernul a decis ca ziua de 16 august, care pica intr-o vineri, sa fie si ea zi libera, pentru a crea punte cu weekendul.
In total, in 2024 sunt 17 zile libere legale insa doar 10 dintre acestea pica in timpul saptamanii, conform Codului Muncii. Suplimentar, Guvernul a stabilit, printr-o hotarare, ca zilele de 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024 sa fie zile libere pentru salariatii din institutiile si autoritatile publice, avand in vedere ca acestea se situeaza intre zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, conform Codului Muncii, si perioade de repaus saptamanal.
16 august, zi libera ce va trebui recuperata
Zilele de sarbatoare legala sunt zile in care nu se lucreaza. Acordarea zilelor libere se face de catre angajator, iar in cazul in care angajatul nu isi poate lua ziua libera, atunci i se va asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In caz contrar,
sporul este de 100%!
Ziua de 16 august urmeaza sa fie recuperata pana la finalul lunii august, potrivit hotararii adoptate de Guvernul Romaniei.
Zile libere 2024: Cate sarbatori legale mai sunt pana la sfarsitul anului
15 august - Adormirea Maicii Domnului (joi)
30 noiembrie - Sfantul Andrei (sambata)
1 decembrie - Ziua Nationala (duminica)
25 decembrie - Craciunul (miercuri)
26 decembrie - a doua zi de Craciun (joi)
Detalii AICI<<
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<