Angajatii ne intreaba foarte des daca au dreptul la zile libere legale pentru sarbatori, chiar si atunci cand nu sunt crestin ortodocsi. Spre exemplu, sunt catolici. Au dreptul la zilele libere legale in data in care sarbatorile lor au loc. Angajatorii trebuie sa fie foarte atenti la faptul ca desi legiuitorul nu a stabilit in mod clar cum se procedeaza in cazul salariatilor ce apartin altor religii decat celei crestin ortodoxe, discriminarea acestora nu este permisa, pe motiv religios sau pe orice alt criteriu.
In concluzie, daca aveti salariati care apartin altei religii decat celei crestin ortodoxe, va trebui sa le respectati religia si sa le acordati liber in zilele in care sarbatorile legale cad, conform Legii.
Va amintim faptul ca potrivit art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Salariatii ce apartin altei religii decat cea crestin ortodoxa vor instiinta angajatorul cu privire la acest aspect si vor beneficia de zilele de sarbatoare legala, conform legii.
Angajatorii nu vor discrimina salariatii. Drepturile acestora vor fi protejate, indiferent de religia de care apartin, cu respectarea conditiei-cheie: cultul religios de care apartin sa fie recunoscut de lege.
"Opinia ITM Bucuresti este ca «legiuitorul nu face distinctie cu privire la cultele religioase crestine, iar potrivit legilor de drept, unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga». Totodata, aceeasi institutie scrie ca «unei formulari generale a textului legal trebuie sa-i corespunda o aplicare a sa tot generala, fara a introduce distinctii pe care legea nu le contine, iar angajatii de alte religii vor beneficia de zile libere platite in mod cumulativ si alternativ, in functie de data calendaristica a fiecarei sarbatori»", a declarat pentru Avocatnet Raluca Dinica, director operational Smartree Romania.
Zile libere 2016 - Calendar sarbatori legale 2016
- 1 si 2 ianuarie (vineri si sambata);
- prima si a doua zi de Pasti - 1 si 2 mai (duminica si luni)
- 1 mai (duminica);
- prima si a doua zi de Rusalii - 19 si 20 iunie (duminica si luni);
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august (luni);
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei (miercuri) ;
- 1 decembrie (joi);
- prima si a doua zi de Craciun -25 si 26 decembrie (duminica si luni);
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Nu neglijati faptul ca prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri