Ce impozit pe cladire va achita persoana fizica ce inchiriaza unei persoane juridice un apartament cu destinatie locuinta, in conditiile in care aceasta isi inregistreaza cheltuiala cu utilitatile in contabilitate?
Raspunsul specialistilor Gabriel Apostolescu, pentru PortalContabilitate.ro:
Cu toate ca in contabilitatea persoanei juridice se evidentiaza cheltuieli cu utilitatile, deoarece cladirea este utilizata ca locuinta, proprietarul persoana fizica va datora impozit pe cladire rezidentiala, tinandu-se cont de destinatia finala a cladirii. Acest impozit se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% si 0,2% asupra valorii impozabile a cladirii si este mentionat in Codul fiscal la ART. 457.
Specialistul recomanda ca actul ce sta la baza inchirierii (contractul de chirie) sa aiba inscris scopul in care se va utiliza pe viitor apartamentul. Deoarece societatea isi recunoaste in evidentele proprii cheltuielile cu utilitatile, aceasta poate, de exemplu, sa inchirieze cladirea pentru a asigura cazarea unuia sau mai multor angajati proprii.
Raspuns oferit de specialistii PortalContabilitate.ro
Va recomandam
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Civil aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea detalii despre Proprietatea Privata si Moștenire + explicatiile privind Partajul, Contractul de Vanzare sau Prescriptia. Detalii despre CE, CAND si CUM se aplica in lege.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<