Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Notificarea de somatie


Notificare1

Catre,
SC. ..............................................., cu sediul in ........................., str. ……….................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ....., apart. ....., sector/judet ...................., cod unic de inregistrare ........................, atribut  fiscal  .......................,  numar  de  ordine  in  registrul  comertului  .............../........../..............., cont deschis la Banca ......................................, sucursala ............................., cu numarul ............................

Spre stiinta: ................

Subsemnata ....................................., domiciliata in 2  .................., str. ....................... nr. .........., bloc ........., scara ......., etaj ......, apart. ......., sector/judet .........................., in calitate de proprietar al apartamentului mai sus mentionat

  VA NOTIFIC URMATOARELE:

Dupa cum va este cunoscut, prin contractul de vanzare-cumparare incheiat sub nr. .........., din data de .............................., intre subsemnata si societatea dvs., mi s-a transferat proprietatea asupra apartamentului nr. ..............., din ................, str. .................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., sector/judet..............................  in  schimbul  achitarii  atat  a  avansului  de  .............  %  din  valoarea  locuintei  de.................... lei, cat si a intregului pret al acestei locuinte, pe care l-am achitat integral, fiind nevoita sa suport si dobanzile corespunzatoare acestei sume, suma platita integral totalizand ........................... lei.

Prin acest contract proprietatea s-a stramutat (asa cum reiese din procesul-verbal de predare-primire nr.  ..................  din  ...................),  pretul  lucrului  vandut,  determintat  prin  contract,  a  fost  platit  in intregime.
Cu toate ca societatea dvs. nu a invocat niciodata ca nu as fi achitat contravaloarea acestui contract de vanzare-cumparare, vanzatorul refuza in mod nejustificat sa dispuna ridicarea ipotecii asupra acestui imobil, desi aceasta ipoteca a ramas fara obiect.

Justificarea acestui comportament abuziv, ilegal, bazat pe pozitia dominanta pe care o are societatea dvs. pe piata imobiliara, ce determina in fapt semnarea si incheierea contractelor, nu prin negociere asa cum s-ar impune, ci prin aderare la clauze si continut prestabilit de societatea dvs. si exclusiv in favoarea dvs. – este prezentata sub forma nedefinitivarii pretului acestui apartament.

Acest argument vadit abuziv se situeaza totodata si impotriva cerintelor imperative ale legislatiei in vigoare, pentru ca legiuitorul si practica constanta a instantelor de judecata au statuat ca „pretul nu poate ramane la aprecierea ulterioara a vanzatorului ... iar daca cumparatorul a platit pretul legal prevazut in contract, vanzatorul nu poate refuza predarea lucrului, liber de orice sarcini – cu motivarea ca ulterior pretul legal s-a modificat“.

Mai mult decat atat, vanzatorul este obligat sa datoreze garantie pentru evictiunea rezultata fie dintr-un fapt personal, fie din fapta altuia (indiferent daca aceasta clauza este inscrisa sau nu in contract), fapt anterior sau ulterior vanzarii – prin care se tulbura linistita si utila folosinta a lucrului, fiind o garantie a vanzarii, care naste, in conformitate cu dispozitiile art. 998 Cod civil, obligatia la dezdaunari.

Pozitia societatii dvs. de a refuza radierea ipotecii, desi ipoteca este guvernata de principiul specialitatii asupra valorii creantei, valoare achitata in intregime, astfel incat aceasta ipoteca este ramasa fara obiect, ma tulbura grav, imi creeaza mari prejudicii, ma obliga la cheltuieli suplimentare si imi creeaza o stare de permanent stres, astfel incat in situatia in care refuzati sa puneti capat acestei situatii create de societatea dvs. dispunand radierea ipotecii – voi fi nevoita sa ma adresez instantelor judecatoresti invocand stingerea ipotecii pe cale accesorie, prin stingerea obligatiei principale prin plata, solicitand radierea ipotecii, dar si obligarea dvs. la plata cheltuielilor de judecata, a onorariului de avocat alaturi de plata despagubirilor pentru prejudiciul cauzat.

Orice  eventuala  comunicare  rog  a  mi  se  face  in  scris,  pana  la  data  de  ....................,  prin  Biroul Executorului Judecatoresc ........................................., la adresa indicata in prezenta notificare.

In speranta unei solutionari amiabile,

SEMNATURA

DOMNULUI DIRECTOR AL S.C. .......................................


Nota:

Notificare-somatie

1 Numar de inregistrare dat de registratura creditorului.
2 Comunicarea se poate face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia (inclusiv prin executor judecatoresc)
Comunicarea se poate face si prin inmanarea inscrisurilor sub semnatura de primire.
3 Se mentioneaza numele si prenumele debitorului persoana fizica sau denumirea completa a debitorului persoana juridica, cu toate datele de identificare.
4 Se mentioneaza denumirea completa a persoanei juridice, cu toate datele de identificare.
5 Se nominalizeaza numele si prenumele reprezentantilor legali ai persoanei juridice.
6 Conform art. 1522 alin.1 Cod civil, debitorul poate fi pus in intarziere fie printr-o notificare scrisa prin care creditorul ii solicita executarea obligatiei, fie prin cererea de chemare in judecata.
Debitorul este de drept in intarziere, conform art. 1523 Cod civil:
Debitorul se aflã de drept in intarziere atunci cand s-a stipulat cã simpla implinire a termenului stabilit pentru executare produce un asemenea efect.
    (2) De asemenea, debitorul se aflã de drept in intarziere in cazurile anume prevãzute de lege, precum si atunci cand:
    a) obligatia nu putea fi executatã in mod util decat intr-un anumit timp, pe care debitorul l-a lãsat sã treacã, sau cand nu a executat-o imediat, desi exista urgentã;
    b) prin fapta sa, debitorul a fãcut imposibilã executarea in naturã a obligatiei sau cand a incãlcat o obligatie de a nu face;
    c) debitorul si-a manifestat in mod neindoielnic fatã de creditor intentia de a nu executa obligatia sau cand, fiind vorba de o obligatie cu executare succesivã, refuzã ori neglijeazã sã isi execute obligatia in mod repetat;
    d) nu a fost executatã obligatia de a plãti o sumã de bani, asumatã in exercitiul activitãtii unei intreprinderi;
    e) obligatia se naste din sãvarsirea unei fapte ilicite extracontractuale.
    (3) In cazurile prevãzute la alin. (1) si (2), dacã obligatia devine scadentã dupã decesul debitorului, mostenitorii acestuia nu sunt in intarziere decat dupã trecerea a 15 zile de la data la care creditorul i-a notificat sau, dupã caz, de la data notificãrii curatorului desemnat in conditiile art. 1.136.
    (4) Cazurile in care debitorul se aflã de drept in intarziere trebuie dovedite de creditor. Orice declaratie sau stipulatie contrarã se considerã nescrisã.
7 Se mentioneaza numele si prenumele debitorului persoana fizica sau denumirea completa a debitorului persoana juridica, cu toate datele de identificare.
8 Se poate acorda un termen de gratie.
9 Creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul (art. 379 alin. (3) Cod procedura civila, cu completarile si modificarile ulterioare).
10 Creanta este lichida atunci cand catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui in baza unei dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca prin aceasta determinare ar fi nevoie de o deosebita socoteala (art. 379 alin. (4) Cod procedura civila, cu completarile si modificarile ulterioare).
11 Scadenta platilor se stabileste conform clauzelor inscrise in contract sau potrivit dispozitiilor legale speciale privind plata obligatiilor. Dupa implinirea termenului contractual sau legal stabilit pentru executarea obligatiei de plata, creanta devine exigibila.
12 Se precizeaza obligatia, in functie de natura prestatiei datorate.
13 Se nominalizeaza temeiul creantei si inscrisurile ce atesta cuantumul sumei datorate (contracte, facturi, avize de insotire a marfii etc.).
14 Se precizeaza temeiul dobanzii legale sau penalitatilor si modalitatea de calcul.
15 Se dezvolta motivele de fapt ale pretentiilor (motivele prezentate sunt orientative).
16 Conform doctrinei si jurisprudentei in materie, contractele comerciale se considera incheiate in conditiile realizarii acordului de vointa intre parti. Astfel, inscrisul nu este necesar nici pentru nasterea contractului, nici pentru dovada continutului sau, reglementarile comerciale admitand existenta raporturilor contractuale daca manifestarea de vointa a partilor (oferta si acceptarea ofertei) sunt concordante sau partea cealalta a trecut la executare.
17 Se precizeaza obiectul contractului.
18 Se indica numarul articolului.
19 Se indica numarul articolului.
20 Clauza penala este o conventie accesorie, cu forta obligatorie, prin care partile, stipuleaza ca debitorul se obliga la anumita prestatie in cazul neexecutarii obligatiei principale (art. 1538-1541 Cod civil .
21 Se citeaza clauza penala inserata in contract.
22 In cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi fara sa se arate rata dobanzii, se va plati dobanda legala stabilita conform Ordonantei Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar
23 Se nominalizeaza motivele de drept ale pretentiilor (motivele prezentate sunt orientative).
24 Se mentioneaza, de exemplu, prevederi contractuale si/sau alte dispozitii legale in vigoare incidente in cauza (art. 1270, art. 1538-1541 Cod civil.
25 Se nominalizeaza si se anexeaza toate actele doveditoare pe care se sprijina pretentiile creditorului.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 14 Septembrie 2012
Votati articolul "Notificarea de somatie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016