Proiectul de lege cu privire la etichetarea cu denumirea "De Origine Romania - DOR" a produselor agroalimentare care utilizeaza in procesul de fabricatie materii prime de baza de origine romaneasca, cu indeplinirea unor conditii, a fost votat in Camera Deputatilor, for decizional. Prin urmare, actul normativ merge la promulgare.
Proiectul prevede instituirea schemei de certificare voluntara "De Origine Romania - DOR", la care sa aiba acces producatorii si procesatorii romani, schema care ar garanta faptul ca produsul alimentar achizitionat este realizat pe teritoriul Romaniei si fabricat din materii prime de origine romaneasca.
Potrivit celor adoptate, legea instituie schema de certificare voluntara "De Origine Romania - DOR" pentru sustinerea activitatilor de promovare a produselor agroalimentare romanesti.
”Introducerea unui certificat DOR prin care este atestata originalitatea materiilor prime reprezinta un element de mandrie nationala, dar si un instrument transparent care poate ajuta consumatorul in procesul de achizitie”, se arata in expunerea de motive a actului normativ.
Pentru obtinerea certificatului de calitate DOR producatorii si procesatorii trebuie sa indeplineasca un set de conditii specifice, printre care se numara:
a) in cazul produselor neprelucrate, productia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea si mulsul, in cazul vacilor, ovinelor si caprelor, sa aiba loc pe teritoriul Romaniei;
b) in cazul carnii, aceasta trebuie si sa fie obtinuta de la animale nascute, crescute si sacrificate pe teritoriul Romaniei;
c) in cazul produselor de origine animala, altele decat carnea, acestea trebuie si sa fie obtinute de la animale crescute pe teritoriul Romaniei;
d) in cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, in continutul carora este permisa utilizarea, in cantitate de pana la 25% din greutatea acestora, conform retetei, a unor ingrediente care nu pot fi inlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul Romaniei.
Propunerea legislativa introduce si un set de sanctiuni pentru nerespectarea conditiilor de certificare a calitatii precum si situatiile in care operatorii economici pierd dreptul de a utiliza logo-ul schemei de certificare voluntara a calitatii.
Incepand cu anul 2024, Ministerul Agriculturii va asigura din bugetul propriu resurse financiare pentru promovarea in tara si in strainatate a schemei de certificare voluntara "De Origine Romania - DOR".
In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii, va aproba prin hotarare normele metodologice de aplicare.