Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordonanta Militara nr. 3/2020, prezentata de Marcel Vela

Ordonanta Militara nr. 3/2020 a fost prezentata oficial de ministrul Internelor, Marcel Vela. Iata ce obligatii noi contine noul act valabil pe intreg teritoriul Romaniei.

ACTUALIAZRE 23:22 - Forma actului care va urma sa fie publicat in Monitorul Oficial este disponibila la finalul articolului. In continuare, veti regasi explicatiile cu privire la ceea ce se schimba.

Se interzice circulatia tuturor in afara casei, cu exceptia deplasarii:

  • de acasa la locul de munca si inapoi;
  • pt. cumparaturi de baza pentru persoane si animale;
  • pt. asistenta medicala urgenta;
  • din motive justificate: copil, bolnav, cu dizabilitati, varstnic;
  • deplasari scurte pt. sport (nu activitati in echipa);
  • pt. donare sange;
  • pt. voluntariat;
  • pt. activitati agricole sau comercializare produse agroalimentare.

 

Circulatia persoanelor peste 65 de ani este permisa numai intre 11.00-13.00 pentru:

  • cumparaturi;
  • asistenta medicala urgenta;
  • ingrijire minor, asistenta bolnav;
  • deplasari scurte pt. sport;
  • pt. nevoile animalelor.

 

Circulatia persoanelor peste 65 de ani este permisa in alte ore decat 11-13 pentru interes profesional sau activitati agricole.

Pentru verificare:

  • angajatii: legitimatie sau adeverinta de la angajator, chiar fara stampila;
  • PFA, liber profesionisti, agricultori: declaratie pe proprie raspundere completata in prealabil.
  • Adeverinta sau declaratia si pe telefon.

 

Izolare la domiciliu/carantina pentru toti care intra in Romania, conform noii Ordonante Militare nr. 3/2020.

Primariile vor tine evidenta celor fara adapost si ii vor adaposti.

Institutiile publice vor marca zona destinata publicului/clientilor pentru a respecta 1,5 m.

La piete trebuie manusi si masti de catre comercianti.

Calatoriile turistice cu avionul catre Franta si Germania si inapoi sunt interzise.

Se interzice accesul in porturile pentru navele din zona galbena sau rosie.

MapN asigura la cererea ministrului de interne:

  • paza unor obiective ale Jandarmeriei;
  • personal si mijloace logistice pentru sprijinirea activitatilor de ordine publica si politia de frontiera.

 

Pentru monitorizarea celor izolati vor fi facute aplicatii electronice.

Documentele care expira in aceasta perioada pot fi schimbate in 90 zile de la incetarea starii de urgenta.

Se permite in centrele comerciale vanzarea electronicelor si electrocasnicelor daca asigura livrarea la domiciliu, respectiv produsele si serviciile de optica medicala.

Important! Actul nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial, dar el se aplica de la citirea sa de catre seful Internelor, Marcel Vela.

ORDONANTA MILITARA nr. 3 din 24.03.2020

Ministrul afacerilor interne emite urmatoarea

Ordonanta militara

Art. 1. – Se interzice circulatia tuturor persoanelor in afara locuintei/gospodariei, cu urmatoarele exceptii:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/ insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
e) deplasarile scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a persoanelor (cu excluderea oricaror activitati sportive de echipa), cat si pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea in scopul donarii de sange, la centrele de transfuzie sanguina;
g) deplasarea in scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activitati agricole;
i) deplasarea producatorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2. – Circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in afara locuintei/gospodariei, este permisa numai in intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru urmatoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
c) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/ insotirea unui minor, asistenta altor persoane varstnice, bolnave sau cu dizabilitati, ori in cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a persoanelor (cu excluderea oricaror activitati fizice colective), cat si pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. – Circulatia persoanelor prevazute la art. 2, in exteriorul locuintei/ gospodariei, este permisa si in afara intervalului orar 11.00 – 13.00, daca aceasta se face in interes profesional ori pentru realizarea de activitati agricole.

Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasarii:
a) angajatii prezinta legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator;
b) persoanele fizice autorizate, titularii intreprinderilor individuale, membrii intreprinderilor familiale, liber profesionistii si persoanele care practica activitati agricole prezinta o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
(2) Pentru verificarea motivului deplasarii in alte situatii decat cele prevazute la alin.(1), se prezinta o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
(3) Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura.
(4) Adeverinta eliberata de angajator sau declaratia pe propria raspundere pot fi prezentate personalului autoritatilor abilitate si prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
(5) Masura se aplica incepand cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Art. 5. – (1) Se instituie masura izolarii la domiciliu sau, dupa caz, carantinarii pentru toate persoanele care intra in Romania.
(2) Masura se aplica incepand cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Art. 6. – (1) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa identifice si sa tina evidenta persoanelor fara adapost, precum si sa asigure adapostirea si ingrijirea acestora.
(2) Evidenta persoanelor fara adapost se actualizeaza si se raporteaza saptamanal la Centrul judetean/al Municipiului Bucuresti de coordonare si conducere a interventiei.
(3) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 7. – (1) Institutiile publice si operatorii economici au obligatia de a marca zona destinata accesului cetatenilor/clientilor si suprafata de relatii cu publicul/vanzare cu semne vizibile care sa orienteze persoanele in respectarea unei distante de siguranta de minimum 1,5 metri.
(2) Administratorii pietelor agroalimentare au obligatia de a organiza activitatea de vanzare astfel incat sa se pastreze o distanta sociala intre producatorii agricoli, comercianti si cumparatori. Comerciantii si producatorii agricoli aflati in pietele agroalimentare sunt obligati sa adopte masuri de protectie impotriva raspandirii COVID-19, respectiv sa poarte manusi si masti.
(3) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 8. – Se suspenda toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franta si Germania si din Franta si Germania catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile.
(2) Masura nu se aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si autorizarilor tehnice necomerciale.
(3) Masura se aplica incepand cu data de 25 martie 2020, ora 23.00, ora Romaniei.

Art. 9. – (1) Se interzice accesul pilotilor la bordul navelor, sosite din zonele de risc rosii/galbene in porturile maritime romane, daca nu dispun de echipament de protectie stabilit de Directia de sanatate publica Constanta sau daca navele nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escala situat intr-o zona de risc rosie/galbena.
(2) Se interzice accesul navelor maritime si fluvio-maritime in porturile situate pe Dunarea maritima, pana la efectuarea perioadei de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escala situat intr-o zona rosie/galbena, in urmatoarele doua zone de stationare in ancora:
a) rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagra;
b) Dunarea, mila marina 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bastroe.
(3) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 10. – Ministerul Apararii Nationale asigura, la solicitarea ministrului afacerilor interne:
a) preluarea in paza a unor obiective a caror protectie este asigurata in prezent de catre Jandarmeria Romana;
b) personal si mijloace logistice pentru sprijinirea activitatilor de ordine publica;
c) personal si mijloace logistice pentru sprijinirea activitatilor Politiei de Frontiera Romane, in punctele de trecere a frontierei de stat.

Art. 11. – Pentru verificarea respectarii conditiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, institutiile de securitate nationala vor proiecta sisteme de comunicatii si aplicatii informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sanatatii si autoritatilor locale, pentru a comunica in timp real si permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

Art. 12. – (1) Documentele care expira pe perioada starii de urgenta, eliberate de autoritatile publice, pot fi preschimbate intr-un termen de 90 de zile de la data incetarii starii de urgenta.

Art. 13. – (1) Dupa alineatul (2) al articolului 2 din Ordonanta militara nr.2/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID -19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.232 din 21 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(21), cu referire la activitati permise in centrele comerciale, cu urmatorul cuprins:
„(21) Suspendarea temporara a activitatii comerciale potrivit alin.(1) nu se aplica:
a) vanzarii produselor electronice si electrocasnice de catre operatorii economici care asigura livrarea la domiciliul/sediul cumparatorului;
b) vanzarii produselor si serviciilor de optica medicala.”
(2) Masurile prevazute la alin.(1) se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I.

Art.14. – (1) Sunt abilitate sa asigure aplicarea si respectarea prevederilor prezentei ordonante militare:
a) Politia Romana, Jandarmeria Romana si politia locala pentru masurile prevazute la art.1 - 4;
b) Politia Romana, Jandarmeria Romana, politia locala, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si structurile subordonate, directiile de sanatate publica si conducatorii autoritatilor administratiei publice locale, pentru masura prevazuta la art.5;
c) Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia locala, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si conducatorii autoritatilor administratiei publice locale, pentru masura prevazuta la art.7;
d) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, pentru masura prevazuta la art.8;
e) Autoritatea Navala Romana si directiile de sanatate publica, pentru masura prevazuta la art.9.
(2) Nerespectarea masurilor prevazute la art.1 – 5, art. 7 – 9 atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, in conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Personalul institutiilor prevazute la alin.(1) este imputernicit sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni, in conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 15. – (1) Prezenta ordonanta militara se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Prevederile art.4 si 5 din Ordonanta militara nr.2/2020 isi inceteaza aplicabilitatea.
(3) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel putin 2 zile de la data publicarii, despre continutul prezentei ordonante militare.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Ordonanta Militara nr. 3/2020, prezentata de Marcel Vela":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016