Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2023 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordonanta Militara nr. 10 din 2020. Masuri noi pentru cei in varsta si reguli pentru magazine

Ministrul Internelor, Marcel Vela, a prezentat Ordonanta Militara nr. 10 din 2020 care include noi masuri pentru cei in varsta (65+), reguli suplimentare pentru magazine si suspendari prelungite de zboruri. De altfel, noul act a fost anuntat de Klaus Iohannis luni dupa-amiaza.

Ordonanta Militara nr. 10 din 2020 contine o serie de masuri care relaxeaza unele masuri cu privire la izolarea la domiciliu, dar prelungeste si o serie de obligatii.

Odata cu Ordonanta Militara nr. 10 din 2020 inceteaza mai multe prevederi din actele similare anterioare.

Seful MAI a adresat multumiri romanilor pentru comportamentul "responsabil" si a intarit ideea ca autoritatea pe care o conduce este partenerul tuturor in lupta impotriva noului coronavirus (SARS-CoV-2).

Marcel Vela a aratat ca Ordonanta Militara nr. 10 din 2020 va cuprinde urmatoarele:

  • circulatia persoanelor de peste 65 de ani este permisa in afara locuintei sau gospodariei indiferent de intervalul orar pentru deplasarea in interes profesional, pentru asistenta medicala care nu poate fi realizata la distanta (telemedicina) cu mijloace de transport proprii sau ale familiei, pentru activitati agricole;
  • cei care au peste 65 de ani pot circula, asa cum a anuntat si Iohannis, in intervalele 7 - 11 si 19 - 22 pentru activitate fizica individuala sau nevoile animalelor de companie, aici aplicandu-se prevederile OM nr. 3/2020 pentru prevenirea raspandirii Covid-19;
  • magazinele alimentare vor trebui sa acorde prioritate celor care au peste 65 de ani in cele doua intervale orare in care cei in varsta pot sa isi paraseasca domiciliul;
  • zborurile spre si dinspre Spania, SUA, Austria, Belgia, Elvetia, UK, Olanda, Turcia, Italia si Iran raman suspendate pana la data de 14 mai 2020;
  • zborurile de marfa, umanitare si de corespondenta pot in continuare sa fie efectuate;
  • trimiterile postale pot fi predate prin introducerea in cutia postala sau prin afisarea la adresa destinatarului, cu exceptia celor de procedura judiciara.

 

ordonanta militara nr. 10 din 2020

Ordonanta Militara nr. 10 din 2020 - continut integral

Art.1 - (1) Circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in afara locuintei/gospodariei, este permisa numai in situatiile prevazute mai jos.
(2) Indiferent de intervalul orar, circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in afara locuintei/gospodariei, este permisa strict pentru urmatoarele motive:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi, precum si in conditiile art.1 alin.(1), (2) si (5) din Ordonanta militara nr.8/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19;


b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializa etc., folosind mijloacele de transport in comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/sustinatorilor sau, dupa caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
c) deplasarea pentru realizarea de activitati agricole;
d) deplasarea producatorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
(3) In intervalele orare 07.00-11.00 si 19.00-22.00 circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in afara locuintei/gospodariei, este permisa strict pentru urmatoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea in conditiile art.1 alin.(3) si (5) din Ordonanta militara nr.8/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19;
b) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea unui minor, asistenta altor persoane varstnice, bolnave sau cu dizabilitati, ori in cazul decesului unui membru de familie;
c) deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a persoanelor (cu excluderea oricaror activitati fizice colective), cat si pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
(4) Pentru verificarea motivului deplasarii in situatiile prevazute la alin. (2) si (3), se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 4 din Ordonanta militara nr. 3/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19.
(5) Masurile se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art.2 - (1) Operatorii economici care comercializeaza alimente si produse de stricta necesitate si care isi desfasoara activitatea in conditiile dispuse prin ordonante militare in perioada starii de urgenta isi vor organiza programul de lucru pentru a facilita si a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani in intervalele orare 07.00-11.00 si 19.00-22.00.
(2) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art.3 - (1) Se prelungeste masura suspendarii zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania si din Spania catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 28 aprilie 2020, pana la data de 11 mai 2020, inclusiv.
(2) Se prelungeste masura suspendarii zborurilor spre Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos, Turcia si Iran si din aceste tari catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 13 zile, incepand cu data de 2 mai 2020, pana la data de 14 mai 2020, inclusiv.
(3) Se prelungeste masura suspendarii zborurilor spre Italia si din aceasta tara catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 12 zile, incepand cu data de 3 mai 2020, pana la data de 14 mai 2020, inclusiv.
(4) Se prelungeste masura suspendarii zborurilor spre Franta si Germania si din aceste tari catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 10 zile, incepand cu data de 5 mai 2020, pana la data de 14 mai 2020, inclusiv.
(5) Masurile prevazute la alin. (1) – (4) nu se aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, servicii tehnice, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.

Art.4 - (1) Pe durata starii de urgenta, trimiterile postale inregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Posta Romana S.A. prin introducerea in cutia postala sau, in lipsa acesteia, prin afisare la adresa destinatarului, cu exceptia actelor de procedura.
(2) C.N. Posta Romana S.A. ii revine obligatia stabilirii cadrului institutional si raspunderea pentru modul in care se desfasoara activitatea prevazuta la alin.(1).
(3) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art.5 - La data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, isi inceteaza aplicabilitatea:
a) prevederile art. 2 si art. 3 din Ordonanta militara nr. 3/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020;
b) prevederile art. 1 si art. 2 din Ordonanta militara nr. 4/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.

Art.6 - (1) Sunt abilitate sa asigure aplicarea si respectarea prevederilor prezentei ordonante militare:
a) Politia Romana, Jandarmeria Romana si politia locala, pentru masurile prevazute la art. 1;
b) Politia Romana, Jandarmeria Romana, politia locala si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, pentru masura prevazuta la art. 2;
c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, pentru masura prevazuta la art. 3;
(2) Nerespectarea masurilor prevazute la art.1 – 3 atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, in conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Personalul institutiilor prevazute la alin. (1) este imputernicit sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni, in conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art.7 - (1) Prezenta ordonanta militara se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel putin 2 zile de la data publicarii, despre continutul prezentei ordonante militare.

ORDONANTA MILITARA nr. 10 din 2020


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Ordonanta Militara nr. 10 din 2020. Masuri noi pentru cei in varsta si reguli pentru magazine":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2023 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2023

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016