Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG nr. 175 din 2020 infiinteaza Politia Animalelor, insa nu se va mai intra cu forta pentru salvarea lor

OUG nr. 175 din 2020 infiinteaza Politia Animalelor, insa nu se va mai intra cu forta pentru salvarea lor
OUG nr. 175 din 2020 care infiinteaza Politia Animalelor a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 954/2020, asadar actul se aplica. Fata de anuntul initial al ministrului Internelor, Marcel Vela, politistii care vor activa in aceasta sectie a Politiei Romane nu vor putea intra cu forta in domicilii pentru salvarea animalelor.

Ordonanta de urgenta nr. 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidenta in protectia animalelor, precum si pentru stabilirea unor masuri organizatorice este actul care sta la baza infiintarii Politiei Animalelor.

Iata ce prevederi contine actul care deja se aplica!

Art. I. -
Dupa articolul 24 din Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 320 din 30 aprilie 2014, cu completarile ulterioare, se introduce un nou capitol, capitolul VI1 "Masuri pentru protectia temporara a animalelor aflate intr-o situatie de pericol", cuprinzand articolele 241-245, cu urmatorul cuprins:

"CAPITOLUL VI1
Masuri pentru protectia temporara a animalelor aflate intr-o situatie de pericol

Art. 241
(1) Politistii din cadrul Politiei Romane care, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca un animal se afla intr-o situatie de pericol emit, de indata, ordin de plasare a animalului in adapost pentru o perioada de 45 de zile.
(2) In sensul alin. (1), prin animal aflat intr-o situatie de pericol se intelege animalul aflat in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) animal care a fost ranit sau schingiuit;
b) animal care a fost implicat in lupte intre animale sau cu animale;
c) animal domestic sau animal salbatic captiv asupra caruia a fost practicat tirul;
d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
e) animal domestic expus fortat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scazute;
f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine si caprine aflat, fara supraveghere, pe caile de circulatie publica.
(3) Politistii constata existenta situatiei de pericol pe baza evaluarii situatiei de fapt si a starii fizice a animalului care rezulta, dupa caz, din:
a) constatarea directa si consemnarea celor constatate intr-un inscris ori inregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
b) declaratiile persoanelor implicate in activitatile desfasurate cu privire la situatiile de pericol prevazute la alin. (2) sau ale persoanelor care au asistat la activitatile respective sau au cunostinta despre desfasurarea acestora;
c) inregistrari video sau audio ori fotografii, indiferent de provenienta acestora;
d) inscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicarilor in mediul electronic si/sau de telefonie mobila;
e) fisa de observatie clinica intocmita de un medic veterinar.
(4) Politistii nu emit ordin de plasare a animalului in adapost atunci cand constata ca situatia de pericol nu a fost generata de catre detinatorul animalului, iar acesta declara in scris ca va asigura respectarea dispozitiilor art. 5.

Art. 242
(1) Ordinul de plasare a animalului in adapost cuprinde in mod obligatoriu mentiuni cu privire la:
a) data, ora si locul unde este emis;
b) numele, prenumele, calitatea si unitatea de politie din care face parte politistul care il emite;
c) date care sa asigure identificarea detinatorului animalului, daca acesta este cunoscut;
d) date care sa asigure identificarea animalului pentru care se dispune plasarea in adapost;
e) descrierea motivelor de fapt care au determinat dispunerea masurii si indicarea surselor de informare pe baza carora a fost evaluata situatia de fapt si starea fizica a animalului;
f) temeiul de drept pentru emiterea acestuia;
g) data la care inceteaza aplicarea masurii de plasare in adapost a animalului;
h) dreptul de a contesta ordinul de plasare a animalului in adapost, termenul de exercitare a acestui drept si instanta la care se poate depune contestatia.
(2) Ordinul de plasare a animalului in adapost se semneaza in mod obligatoriu de catre politistul care il emite si se comunica entitatii responsabile cu prestarea serviciului de adapostire a animalelor, precum si detinatorului animalului, daca acesta este cunoscut.
(3) Ordinul de plasare a animalului in adapost poate fi contestat de detinatorul animalului in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 243
(1) Consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti au obligatia de a asigura cu caracter continuu si permanent servicii publice de adapostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare in adapost.
(2) Serviciile publice prevazute la alin. (1) se asigura prin una sau mai multe dintre urmatoarele modalitati:
a) organizarea si functionarea unor adaposturi proprii, inregistrate sanitar-veterinar in conditii stabilite prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
b) incheierea unor contracte cu gradini zoologice, acvarii publice si centre de reabilitare si/sau ingrijire pentru animalele din fauna salbatica, inclusiv cele detinute de organizatii neguvernamentale de protectie a animalelor;
c) incheierea unor contracte cu adaposturi pentru caini fara stapan sau a altor adaposturi pentru animale domestice, inclusiv cele detinute de organizatii neguvernamentale de protectie a animalelor.
(3) Serviciile publice prevazute la alin. (1) constau in capturarea/preluarea/ridicarea, asistenta veterinara de urgenta, inclusiv interventia chirurgicala, transportul, cazarea, hranirea, deparazitarea, vaccinarea si controlul bolilor animalelor, conform legislatiei sanitar-veterinare.
(4) In scopul cunoasterii modalitatilor de asigurare a serviciilor publice prevazute la alin. (1), consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti au obligatia de a pune la dispozitie, pe site-ul propriu, informatii privind datele de contact ale entitatilor care asigura serviciile respective si ale locatiilor in care se desfasoara aceste activitati.
(5) Dupa evaluarea starii de sanatate, animalele cazate in adaposturile prevazute la alin. (2) lit. a) pot fi date in custodie temporara unor organizatii neguvernamentale de protectie a animalelor, la cererea acestora, daca fac dovada indeplinirii conditiilor de adapostire si ingrijire. Animalele date in custodie temporara se restituie adapostului, la cererea acestuia.

Art. 244
(1) Ordinul de plasare a animalului in adapost se pune in executare de indata de catre personalul care asigura prestarea serviciilor publice prevazute la art. 243 alin. (1), in prezenta politistului care l-a emis.
(2) Politistul consemneaza intr-un proces-verbal modalitatea de punere in executare a ordinului de plasare a animalului in adapost, mentionand in mod obligatoriu date privind adapostul in care urmeaza a fi plasat animalul si mijlocul de transport utilizat.
(3) In situatia infractiunilor prevazute la art. 25, daca politistul patrunde, in conditiile art. 52 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, republicata, intr-o locuinta sau intr-un spatiu delimitat ce apartine ori este folosit de o persoana fizica sau juridica, fara consimtamantul acesteia sau al reprezentatului legal, in procesul-verbal intocmit cu aceasta ocazie se inscriu si mentiunile obligatorii prevazute la alin. (2).
(4) In scopul preluarii in custodie temporara sau restituirii catre detinator, in conditiile prezentei legi, consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti au obligatia de a pune la dispozitie, pe site-ul propriu, informatiile privind animalele care fac obiect al ordinelor de plasare in adapost, in termen de maximum 10 zile de la emiterea acestora.

Art. 245
(1) Detinatorul poate solicita entitatii care asigura prestarea serviciului public de adapostire a animalelor restituirea animalului plasat in adapost, in termen de maximum 30 de zile de la data la care inceteaza aplicarea masurii de plasare in adapost. Prin exceptie, detinatorii animalelor plasate in adapost potrivit art. 241 alin. (2) lit. f) pot solicita restituirea acestora si in perioada de aplicare a masurii de plasare in adapost.
(2) In situatia restituirii, detinatorul are obligatia de a plati catre consiliul judetean sau catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti cheltuielile cu asistenta veterinara de urgenta, inclusiv interventia chirurgicala, hranirea, cazarea, deparazitarea, vaccinarea si controlul bolilor animalelor efectuate cu animalul plasat in adapost.
(3) Animalul plasat in adapost nu se restituie detinatorului daca animalul face obiectul unei masuri asiguratorii sau de confiscare in cadrul procesului penal ori al unei masuri de confiscare in materie contraventionala.
(4) In sensul alin. (1), aplicarea masurii de plasare in adapost inceteaza la data expirarii perioadei de 45 de zile prevazute la art. 241 alin. (1) sau, in interiorul acestei perioade, la data pronuntarii de catre instanta de contencios administrativ a solutiei de suspendare sau de anulare a ordinului de plasare a animalului in adapost.
(5) Animalul plasat in adapost se considera abandonat daca detinatorul nu solicita restituirea acestuia in termenul prevazut la alin. (1)."

Art. II
La articolul 26 alineatul (1) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 170 din 2 martie 2020, dupa punctul 16 se introduce un nou punct, punctul 161, cu urmatorul cuprins:

"161. desfasoara activitati specifice, direct sau in cooperare cu alte entitati publice sau private, potrivit competentelor stabilite prin lege, pentru protectia animalelor;".

Art. III
(1) In vederea aplicarii dispozitiilor art. II, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (22) si (5) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, privind conditia de ocupare a functiilor de politist prin concurs sau examen, pentru incadrarea functiilor de politist din structura Politiei Romane cu atributii in protectia animalelor, se pot transfera medici veterinari oficiali din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si al directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti, cu acordul acestora, in numarul si structura de posturi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.
(2) Pentru dobandirea statutului de politist, personalului specializat prevazut la alin. (1) i se aplica in mod corespunzator prevederile art. 10 din Legea nr. 360/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Persoanei care dobandeste statutul de politist in conditiile alin. (1) nu i se poate modifica raportul de serviciu, prin delegare, detasare, mutare sau transfer, timp de cel putin 5 ani de la numirea in prima functie, cu exceptia situatiei in care intervine reorganizarea unitatii.

Art. IV
Serviciile publice de adapostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare in adapost se operationalizeaza in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Art. V
(1) Pentru o perioada de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului articol, Ministerul Afacerilor Interne, Politia Romana si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor desfasoara activitati de informare a populatiei cu privire la dispozitiile prezentei ordonante de urgenta.
(2) Informarea prevazuta la alin. (1) se realizeaza prin intermediul mai multor instrumente si/sau actiuni specifice, cum ar fi, fara a se limita la acestea, comunicate de presa si informare prin mass-media, postarea informatiilor pe pagina de internet a institutiei, organizarea unor actiuni specifice in trafic, ori cu ocazia executarii unor misiuni de ordine publica.
(3) Unitatile de politie asigura pregatirea profesionala a politistilor cu privire la cunoasterea cadrului normativ si la modul de actiune si interventie in materia protectiei animalelor.
(4) Pentru pregatirea profesionala a politistilor, potrivit alin. (3), unitatile de politie colaboreaza cu organizatiile neguvernamentale de protectie a animalelor, cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, precum si cu alte entitati publice sau private.

Art. VI
Dispozitiile art. I referitoare la emiterea ordinului de plasare a animalului in adapost se aplica la 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

PRIM-MINISTRU
LUDOVIC ORBAN

Contrasemneaza:
Ministrul afacerilor interne,
Marcel Ion Vela

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Robert-Viorel Chioveanu

Ministrul lucrarilor publice, dezvoltarii si administratiei,
Ion Stefan

Ministrul muncii si protectiei sociale,
Victoria Violeta Alexandru
Bucuresti, 14 octombrie 2020.

Nr. 175.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 Octombrie 2020
Votati articolul "OUG nr. 175 din 2020 infiinteaza Politia Animalelor, insa nu se va mai intra cu forta pentru salvarea lor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016