Politia Animalelor va deveni in curand realitate, avand in vedere ca aceasta va fi infiintata prin OUG. Acesta este planul ministrului Internelor, conform anuntului facut recent.
"Avand in vedere existenta unor fenomene de violenta si cruzime fata de animale, in ultimii ani fiind raportate nenumarate abuzuri si violente directionate asupra animalelor,
Luand in considerare necesitatea stabilirii cu celeritate a masurilor care sa permita luarea, in cel mai scurt timp si in parametri de eficienta, a unor decizii strategice la nivelul Guvernului Romaniei privind gestionarea fenomenului de abuzuri sau cruzimi asupra animalelor,
Pentru a continua procesul de modernizare a administratiei publice, in acest moment se impune luarea in considerare a unor masuri adecvate de eficientizare a activitatii autoritatilor publice cu atributii in in gestionarea relelelor tratamente aplicate animalelor, pentru ca acestea sa constituie mecanisme performante si competitive in raport cu structurile similare din statele membre ale Uniunii Europene,
Tinand seama de faptul ca neadoptarea de masuri imediate, prin ordonanta de urgenta, ar conduce la dificultati in ceea ce priveste o functionare optima, la cel mai inalt nivel, a mecanismelor necesare pentru protectia animalelor, situatie extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata" se infiinteaza Politia Animalelor prin modificarea prin OUG a Legii nr. 205/2004, explica MAI in preambulul proiectului de ordonanta.
"Daca ai un caine, o pisica sau orice alt animal... te rugam sa te implici!
Ne adresam tie, cel care iubesti animalele si care iti doresti ca acestea sa fie respectate.
Astazi, in prezenta lui Suier si a lui Max, am prezentat public proiectul de act normativ pentru modificarea Legii pentru Protectia Animalelor.
Nu avem pretentia ca este un proiect perfect, dar stim ca impreuna cu tine il putem face sa fie asa cum trebuie", mai transmite MAI romanilor.
Politistii vor putea intra oriunde, daca exista un animal in pericol
Politia Animalelor este un nume destul de pretentios acordate acestei modificari legislative asteptata de multi romani. Nu se infiinteaza o structura noua si distincta in cadrul Politiei Romane, ci se ofera atributii clare si oportunitati certe cu privire la scoaterea unui animal dintr-o situatie dificila si plasarea acestuia in adapost. Iata ce prevede actul initiat de MAI si pus in dezbatere publica.
In primul rand, organele de politie care, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca un animal se afla intr-o situatie de pericol emit ordin de plasare a animalului in adapost.
Astfel, prin animal aflat intr-o situatie de pericol se intelege animalul aflat in oricare dintre urmatoarele situatii:
- ranirea sau schingiuirea animalelor;
- organizarea de lupte intre animale sau cu animale;
- practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive;
- folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
- prezenta fara supraveghere, pe caile de circulatie publica, a animalelor din speciile ecvine si rumegatoare mari si mici.
In al doilea rand, politistii constata existenta situatiei de pericol pe baza evaluarii situatiei de fapt si a starii fizice a animalului care rezulta din:
- constatarea directa si consemnarea celor constatate intr-un inscris ori inregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
- declaratiile persoanelor implicate in activitatile prevazute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitatile respective sau au cunostinta despre desfasurarea acestora;
- inregistrari video sau audio ori fotografii, indiferent de provenienta acestora;
- inscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postarilor in mediul electronic si/sau de telefonie mobila;
- fisa de observatie clinica intocmita de un medic veterinar.
Ordinul de plasare a animalului in adapost cuprinde in mod obligatoriu mentiuni cu privire la:
- data, ora si locul unde este emis;
- numele, prenumele, calitatea si unitatea de politie din care face parte politistul care il emite;
- date care sa asigure identificarea detinatorului animalului, daca acesta este cunoscut;
- date care sa asigure identificarea animalului pentru care se dispune plasarea in adapost;
- descrierea motivelor de fapt care au determinat dispunerea masurii si indicarea surselor de informare pe baza carora a fost evaluata situatia de fapt;
- temeiul de drept pentru emiterea acestuia;
- dreptul de a contesta ordinul de plasare in adapost a animalului, termenul de exercitare a acestui drept si instanta la care se poate depune contestatia.
In situatia in care este necesara curmarea suferintelor fizice inutile ale animalului ranit, serviciile publice, prin medici veterinari, efectueaza eutanasia acestuia la fata locului.
Ordinul de plasare in adapost a animalului poate fi contestat de detinatorul animalului in conditiile Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
In situatia in care ordinul de plasare in adapost a animalului nu se contesta in termenul prevazut de Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, animalul se considera abandonat.
In al treilea rand, pentru verificarea sesizarilor privind animalele aflate in situatie de pericol si in scopul cunoasterii situatiei de fapt, politistii au dreptul de a patrunde in domiciliul sau resedinta oricarei persoane fizice, fara acordul acesteia, precum si in sediul oricarei persoane juridice, fara acordul reprezentantului legal al acesteia, daca informatiile aflate la dispozitia politistilor indica faptul ca in acele spatii se afla un animal in situatie de pericol.
Finalmente, politistii pot folosi forta si mijloacele din dotare, in mod adecvat si proportional, pentru a patrunde in spatiile aferente.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<