E-Juridic a obtinut proiectul legislativ privind parteneriatul civil in varianta in care se discuta in Parlamentul Romaniei.
Avand in vedere interesul manifestat de multi dintre cititorii nostri in aceasta directie, am pregatit si o varianta pentru descarcare in format .PDF. E important sa retinem ca Legea parteneriatului civil este un proiect in momentul de fata, iar legea ar putea suferi modificari radicale pana ajunge la punctul final pentru a intra in vigoare: publicarea in Monitorul Oficial.
--
ACTUALIZARE 21.03.2018 - Parteneriatul civil a fost respins de Senatul Romaniei. Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, arata ca prin aceasta respingere a Legii privind parteneriatul civil "s-au ignorat fara niciun fel de rusine decizia CEDO care obliga statele sa ofere fara discriminare recunoastere si protectie legala tuturor cuplurilor. Au ignorat decizia CCR nr. 534/2018 care ne spune ca uniunile consensuale trebuie sa primeasca recunoastere si protectie legala in baza dreptului fundamental la viata privata si viata de familie.
Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene si Curtea Constitutionala a Romaniei au fost aruncate la gunoi prin votul de astazi al majoritatii senatorilor.
Este o palma data tuturor celor 800.000 de cetateni care traiesc intr-o forma de concubinaj si sutele de mii de copii nascuti in afara casatoriei. O lege care le-ar fi oferit protectie juridica si o mana de ajutor acestor familii a fost respinsa astazi de 73 de senatori, care nu vor sa le recunoasca drept familii."
Camera Deputatilor are acum rol decizional.
--
Vom urmari indeaproape evolutia acestui act normativ si-l vom actualiza de fiecare data cand apare o noutate.
Va reamintim ca liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca parteneriatul civil va fi pus in discutie dupa incheierea referendumului pentru revizuirea Constitutiei.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Important! Proiectul privind parteneriatul civil are nevoie de votul Legislativului, promulgarea Presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Prezenta lege reglementeaza cadrul legal al parteneriatului civil.
(2) Parteneriatul civil reprezinta asocierea dintre doua persoane de sex diferit sau de acelasi sex in scopul organizarii si protejarii vietii lor comune ca viata de familie.
(3) Parteneriatul civil se incheie in conditiile prezentei legi.
Art. 2
In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) parteneriatul civil este asocierea dintre doua persoane de sex diferit sau de acelasi sex in scopul organizarii vietii lor comune ca viata de familie prin inregistrarea la Registrul de stare civila;
b) certificatul de parteneriat civil este extrasul din Registrul de stare civila, care atesta incheierea actului de stare civila sub forma parteneriatului civil;
c) partenerul este unul dintre cele doua persoane fizice care intra in parteneriat civil in Registrul de stare civila;
d) domiciliul comun este domiciliul in care convietuiesc partenerii;
e) resedinta comuna este resedinta in care convietuiesc partenerii;
f) Bunurile comune sunt bunurile dobandite de oricare dintre parteneri sau de catre parteneri impreuna in timpul parteneriatului civil, sau anterior inregistrarii parteneriatului civil in Registrul de stare civila insa incluse in mod expres de catre parteneri in Conventia referitoare la regimul comun al bunurilor.
g) Cheltuielile comune reprezinta cheltuielile pentru plata utilitatilor aferente locuintei sau resedintei in care convietuiesc si isi organizeaza viata privata comuna cei doi parteneri, a celor legate de buna stare a acestora, precum si suportarea cheltuielilor determinate de asigurarea asistentei medicale a partenerului, in cazul in care acesta nu este asigurat. Se considera cheltuieli comune si cele legate de cresterea si educarea copiilor aflati in intretinerea partenerilor.
h) Datoriile comune sunt datoriile contractate in timpul parteneriatului civil de oricare dintre parteneri sau de catre parteneri impreuna.
i) Partenerul supravietuitor este partenerul care ramane in viata in urma decesului celuilalt partener, in conditiile in care parteneriatul civil nu incetase inaintea decesului.
j) Conventia referitoare la regimul comun al bunurilor este inscrisul incheiat in forma autentica in fata notarului public, cu consimtamantul liber al celor doi parteneri, exprimat personal sau prin mandatar cu procura autentica speciala si continut predeterminat, care poate fi realizat in orice moment al parteneriatului civil. In lipsa unei conventii care stabileste regimul comun al bunurilor, respectiv al bunurilor proprii, fiecare dintre parteneri este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea parteneriatului civil, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data.
CAPITOLUL II
Incheierea parteneriatului civil
Art. 3
(1) Parteneriatul civil poate fi incheiat cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) partenerii au implinit varsta de 18 ani;
b) cel putin unul dintre parteneri este cetatean roman sau este cetatean strain sau apatrid cu resedinta in Romania de cel putin 1 an;
c) nici unul dintre parteneri nu este casatorit sau inregistrat ca partener civil.
(2) Parteneriatul civil nu se poate incheia:
a) de catre un minor;
b) intre rudele in linie dreapta, precum si cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv;
c) intre tutorele si persoana minora ce se afla sub tutela sa;
d) de catre alienatul mintal si debilul mintal.
Art. 4
(1) Parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex se incheie valabil prin consimtamantul personal si liber al viitorilor parteneri exprimat printr-o conventie scrisa in fata unui notar public.
(2) Alaturi de consimtamantul viitorilor parteneri, in conventia de parteneriat civil, acestia vor declara pe propria raspundere si urmatoarele:
a) ca nu exista niciun impediment legal la incheierea parteneriatului civil, si
b) ca si-au comunicat reciproc starea sanatatii;
c) ca opteaza pentru comunitatea legala de bunuri sau pentru incheierea unei conventii matrimoniale;
d) domiciliul comun al partenerilor.
(3) Viitorii parteneri au obligatia sa faca proba in fata notarului a indeplinirii conditiilor legale pentru incheierea parteneriatului civil.
Art. 5
(1) Dupa verificarea indeplinirii conditiilor legale, notarul public va intocmi o incheiere de admitere sau respingere a conventiei de incheiere a parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex.
(2) Incheierea de admitere a conventiei de parteneriat civil se va transmite Registrului National de Evidenta a Parteneriatelor Civile (NEPC) gestionat de S.C. Infonot Systems S.R.L., denumit in continuare NEPC.
(3) Notarul va solicita prin intermediului administratorului NEPC numarul de certificat de parteneriat civil de la Registrul Unic al Certificatelor de Parteneriate Civile tinut de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
(4) Odata cu eliberarea Certificatului de Parteneriat Civil, notarului public ii revine obligatia comunicarii, cu confirmare de primire, a cate unui exemplar original al acestuia la primaria localitatii unde isi au domiciliul comun partenerii in vederea inscrierii in Regitrul de Stare Civila, si Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor sau, dupa caz, la Directia Generala de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Bucuresti in a carei circumscriptie se afla localitatea unde isi au domiciliul comun partenerii.
Art. 6
(1) Parteneriatul civil este incheiat in momentul eliberarii certificatului de parteneriat civil.
(2) Incheierea parteneriatului civil schimba starea civila a persoanei in „persoana in parteneriat civil”.
(3) Proba parteneriatului civil se realizeaza prin certificatul de parteneriat civil eliberat pe baza conventiei de parteneriat civil. Cu toate acestea, in situatiile prevazute de lege, parteneriatul civil se poate dovedi cu orice mijloc de proba.
(4) Incheierea notarului public de respingere a conventiei de parteneriat civil poate fi contestata la instanta de judecata, potrivit legii.
CAPITOLUL III
Nulitatea parteneriatului civil
Art. 7
(1) Este lovit de nulitate absoluta parteneriat civil incheiat cu incalcarea dispozitiilor prevazute la art. 3 si art. 4.
(2) Orice persoana interesata poate introduce actiunea in constatarea nulitatii absolute a parteneriatului civil. Cu toate acestea, procurorul nu poate introduce actiunea dupa incetarea sau desfacerea parteneriatului civil, cu exceptia cazului in care ar actiona pentru apararea drepturilor minorilor sau a persoanelor puse sub interdictie.
CAPITOLUL IV
Drepturi si obligatii
Art. 8
(1) Partenerii au dreptul la protectia vietii private si a vietii de cuplu si isi datoreaza respect, fidelitate, sprijin material si moral reciproc.
(2) Partenerii au drepturi si obligatii egale in cadrul parteneriatului civil si hotarasc in comun in tot ceea ce inseamna parteneriatul civil.
Art. 9
Fiecare partener isi pastreaza numele avut inaintea incheierii parteneriatului civil.
Art. 10
Partenerii sunt asimilati sotilor in materia drepturilor si obligatiilor patrimoniale ale sotilor. In consecinta, Capitolul VI. din Cartea a II-a a Codului civil li se aplica in mod corespunzator.
Art. 11
(1) In materia mostenirii, partenerul supravietuitor este asimilat sotului supravietuitor.
(2) In materia pensiei de urmas si a altor drepturi de asigurari sociale, partenerul supravietuitor este asimilat sotului supravietuitor.
(3) Prin exceptie de la alin. (1), partenerii pot sa stipuleze in Conventia de incheiere a parteneriatului civil faptul ca in materia mostenirii, partenerul supravietuitor nu este asimilat sotului supravietuitor.
Art. 12
(1) Partenerii sunt asimilati sotilor in materia: asistentei sociale, asigurarilor sociale, asigurarilor de sanatate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor si taxelor, prevenirea si combaterea violentei domestice si a altor fapte de natura penala sau contraventionala savarsite asupra unui membru de familie.
Art. 13
(1) Partenerul aflat in intretinerea partenerului asigurat beneficiaza de asigurare medicala in sistemul public de sanatate, fara plata contributiei, obtinand calitatea de co-asigurat.
(2) In cazul spitalizarii sau decesului unuia dintre parteneri, celalalt partener este considerat apartinator si membru de familie.
Art. 14
(1) Pana la incetarea parteneriatului civil in conditiile prevazute de art. 21, partenerii isi datoreaza reciproc intretinere.
(2) Partenerul are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de incheierea parteneriatului civil ori in timpul acesteia; el are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la data incetarii parteneriatului civil, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu parteneriatul civil.
(3) Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin.(2) poate fi stabilita pana la o treime din venitul net din munca al partenerului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza sa plateasca. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al partenerului obligat la plata.
(4) In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin incheierea unui alt parteneriat civil ori prin casatoria partenerului indreptatit sa o primeasca.
Art. 15
(1) Partenerii sunt asimilati sotilor in relatiile care au loc in justitie, in orice materie.
(2) Partenerii sunt asimilati sotilor in stabilirea incompatibilitatilor la numirea in anumite functii si in materia conflictului de interese.
Art. 16
(1) Partenerul beneficiaza de 3 zile de concediu cu plata in caz de deces sau boala grava a celuilalt partener.
(2) Angajatorul este obligat sa tina cont in stabilirea concediilor daca cei doi parteneri lucreaza in acelasi loc.
(3) Partenerii pot beneficia de maxim 5 zile de concediu cu plata in urma incheierii parteneriatului civil.
Art.17
(1) In cadrul parteneriatului civil intre persoane de sex diferit:
a) partenerii sunt asimilati sotilor in ceea ce priveste stabilirea filiatiei firesti fata de copii, respectiv autoritatea parinteasca cu privire la copiii nascuti in timpul parteneriatului civil;
b) partenerul de sex diferit are obligatia de a asigura protectia si bunastarea copiilor celuilalt partener care locuiesc si sunt ingrijiti si educati impreuna de cei doi parteneri;
c) in scopul indeplinirii obligatiei de la alineatul (d), partenerul care este parintele biologic al copilului poate notifica serviciul public de asistenta sociala de la domiciliu cu privire la numele partenerului care se ocupa de intretinerea copilului;
(d) partenerul de sex diferit desemnat ca persoana care se ocupa de intretinerea copilului are dreptul de a reprezenta copilul in relatiile cu institutiile educationale, medicale si sociale, in lipsa parintelui biologic;
(2) Partenerul de sex diferit care a participat direct si nemijlocit, pentru o perioada neintrerupta de cel putin 5 ani in cadrul parteneriatului civil, la cresterea si ingrijirea copilului/copiilor celuilalt partener care exercita sau a exercitat singur drepturile parintesti, poate adopta in conditii similare celor aplicabile adoptiei copilului/copiilor de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv.
Art. 18
Partenerii din parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex nu au dreptul la adoptie, impreuna sau separat.
Art. 19
(1) In cazul procesului de obtinere a cetateniei romane, cei doi parteneri sunt asimilati sotilor, beneficiind de prevederile art.8 din Legea cetateniei romane nr.21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Cei doi parteneri au dreptul la libera circulatie si sedere, precum si dreptul de sedere permanenta pe teritoriul Romaniei conform dreptului Uniunii Europene, respectiv prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 260/2005, modificata de Ordonanta nr. 30 din 19 iulie 2006.
CAPITOLUL V
Incetarea parteneriatului civil
Art. 20
(1) Parteneriatul civil inceteaza in urmatoarele conditii:
a) prin decesul sau declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre parteneri;
b) prin acordul comun al celor doi parteneri;
c) prin comunicarea deciziei unilaterale a unuia dintre parteneri privind incetarea parteneriatului civil;
d) la data incheierii casatoriei intre cei doi parteneri de sex diferit.
(2) In cazurile de la alineatul 1 lit.b) si c), notarul va incheia un certificat de incetare a parteneriatului civil, dupa comunicarea incheierii de incetare a parteneriatului civil Registrului National de Evidenta a Parteneriatelor Civile (NEPC) gestionat de S.C. Infonot Systems S.R.L .
(3) Notarul va solicita prin intermediului administratorului NEPC numarul de certificat de incetare a parteneriat civil de la Registrul Unic al Certificatelor de Parteneriate Civile tinut de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
(4) Odata cu eliberarea Certificatului de Incetare a Parteneriatului Civil, notarului public ii revine obligatia comunicarii, cu confirmare de primire, a cate unui exemplar original al acestuia la primaria localitatii unde au avut domiciliul comun partenerii la momentul incheierii parteneriatului civil, in vederea inscrierii in Registrul de Stare Civila, si Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor sau, dupa caz, la Directia Generala de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Bucuresti in a carei circumscriptie se afla localitatea unde au avut domiciliul comun partenerii la momentul incheierii parteneriatului civil.
(5) Data incetarii parteneriatului civil este data emiterii de catre notar a Certificatului de incetare a parteneriatului civil.
(6) La incetarea parteneriatului civil, situatia bunurilor comune se stabileste de comun acord intre parteneri.
(7) In caz de dezacord, partenerii pot sesiza instantele de judecata in ceea ce priveste consecintele patrimoniale ale incetarii parteneriatului civil.
(8) La incetarea parteneriatului civil dintre doua persoane de sex diferit, cei doi parteneri vor decide de comun acord situatia copiilor nascuti din parteneriat civil. Prevederile privitoare la raporturile dintre parintii divortati si copiii lor minori, exercitarea autoritatii parintesti de catre parintii divortati, locuinta copilului dupa divort, drepturile parintelui separat de copil, stabilirea contributiei parintilor, modificarea masurilor luate cu privire la copil sunt aplicabile in mod corespunzator.
(9) In cazul intentiei ambilor parteneri de a se casatori unul cu celalalt, acestia vor face demersurile de la alineatul 1 lit.b pentru incetarea mai intai a parteneriatului civil dintre ei.
Art. 21
Toate masurile date prin prezenta lege in competenta instantei judecatoresti, toate litigiile privind aplicarea dispozitiilor prezentei legi sunt de competenta instantei de tutela. Dispozitiile art. 107 din Codul civil sunt aplicabile in mod corespunzator.
CAPITOLUL VI
Dispozitii finale si tranzitorii
Art. 22
Dispozitiile prezentei legi se completeaza cu dispozitiile Codului civil.
Art. 23
(1) Cuplurile care au incheiat parteneriate civile in mod legal pe teritoriul altor state beneficiaza de recunoasterea statutului lor pe teritoriul Romaniei si de aceleasi drepturi si obligatii ca si cuplurile care au incheiat un parteneriat civil in Romania.
(2) Casatoriile intre persoanele de acelasi sex legal incheiate pe teritoriul altor state beneficiaza de totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care le au cuplurile de acelasi sex care au incheiat un parteneriat civil in Romania.
Art. 24
(1) In termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei legi Ministerul Afacerilor Interne va adopta Regulamentul privind organizarea Registrului de stare civila in vederea reglementarii inregistrarii parteneriatelor civile.
(2) In termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei legi Uniunea Notarilor Publici va adopta masurile necesare aplicarii prezentei legi.
(3) Prezenta lege intra in vigoare la 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 25
La data intrarii in vigoare a prezentei legi, alineatul (3) al articolului 277 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.505 din 15 iulie 2011, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE