Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat in cadrul unei emisiuni televizate ca parteneriatul civil va fi pus in discutie dupa referendum, dar legea pentru acesta deja exista.
Parteneriatul civil va fi pus in discutie in cadrul Legislativului dupa referendum, a spus Liviu Dragnea. In plus, legea pentru ca acesta sa intre in vigoare exista deja, insa exclude posibilitatea adoptarii copiilor din centrele de plasament. Aici este vorba despre persoanele de acelasi sex care, desi vor putea incheia un contract recunoscut de stat prin care li se valideaza uniunea, nu vor avea dreptul de a infia copii abandonati in grija statului.
Dragnea a adaugat ca "indiferent de cum pot fi unii parinti, copilul se naste tot dintr-un barbat si o femeie si acesta trebuie sa simta caldura materna."
Totodata, liderul PSD spune ca multor romani le este teama ca "se poate intampla ce s-a intamplat in alte tari, sa se legalizeze casatoria intre un om si un animal", acesta fiind, de fapt, motivul principal pentru care referendumul a trebuit realizat.
Este important sa reamintim faptul ca proiectul pentru legiferarea Parteneriatului Civil se afla in Parlamentul Romaniei inca din luna aprilie a anului curent. Acesta a fost initiat de senatorul neafiliat Oana Bizgan. Proiectul legislativ stabileste oferirea de drepturi juridice si de a creste impreuna copiii unuia dintre parteneri. Atentie, nu este vorba de adoptie, ci despre posibilitatea de a creste un copil pe care unul dintre parteneri il are deja. Totodata, proiectul Oanei Bizgan elimina prevederea din Codul Civil prin care persoanelor homosexuale le este interzisa o astfel de uniune recunoscuta de stat.
"In cadrul UE, in virtutea principiului subsidiaritatii, reglementarea formelor de convietuire nu tine de competenta exclusiva a UE – fiecare stat membru este responsabil de asigurarea cadrului legal necesar protejarii vietii privae si familiale a cetatenilor sai. La nivelul UE, 22 de tari, prin reglementarile aduse, ofera cetatenilor posiblitatea sa-si oficializeze relatia de cuplu fara a fi obligati la casatorie, acestia avand ca alternativa parteneriatul civil. Singurele state membre care nu asigura niciun fel de protectie juridica cuplurilor care traiesc in uniuni consensuale sunt Romania, Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia (potrivit Eurostat – n.r)", explica Bizgan in expunerea de motive a proiectul depus pe 30 martie la Senat, prima camera sesizata.
Deputatul aminteste de deciziile CEDO si ale Curtii de Justitiei Europeana care obliga statele membre ale UE sa asigure cadrul legal cuplurilor care traiesc in uniuni consensuale.
"Atat CEDO cat si Curtea de Justitie Europeana au dat decizii cu privire la obligatia ca statele membre sa asigure cadrul legal necesar protejarii drepturilor si intereselor cuplurilor care traiesc in uniuni consensuale. De asemenea, trebuie sa se tina cont, in virtutea art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, de evolutia societatii si de faptul ca exista mai multe moduri in care se poate duce o viata de cuplu si de familie. Ii revine statului datoria sa asigure mijloacele necesare protejarii tuturor formelor de organizare a vietii private, acordand posibilitatea inscrierii lor intr-un cadru juridic mai suplu decat cel furnizat de casatorie", se arata in expunerea de motive.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Portal Codul Muncii
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Parteneriatul civil, daca va fi adoptat in forma din acest proiect, nu va putea fi incheiat de o persoana sub 18 ani si nici de catre o persoana "care nu este cetatean roman sau care este cetatean strain cu resedinta in Romania de mai putin de un an". Totodata, este interzisa incheierea unui parteneriat civil intre rude de pana la gradul al patrulea.
Senatorul Oana Bizgan a mai avut un proiect interesant adoptat anul acesta in Parlamentul Romaniei si promulgat de presedintele Iohannis: Legea hartuirii stradale.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri