Pe site-ul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania a fost dat publicitatii comunicatul de presa cu tema: "Propunerile CSM de modificare a modului de selectie a magistratilor conduc la un regres in justitie".
"Uniunea Nationala a Judecatorilor dezaproba ferm propunerile Consiliului Superior al Magistraturii privind modificarea legilor justitiei care prevad posibilitatea de a deveni judecator sau procuror fara examen, prin numire pe baza unui simplu interviu.
UNJR dezaproba schimbarea modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie in sistemul de justitie, prin instituirea ca proba a unei asa numite evaluari a activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor pe ultimii 3 ani.", se precizeaza in cadrul comunicatului de presa.
Mai mult, se aminteste faptul ca justitia trebuie facuta pentru oameni iar acestia au dreptul la un proces echitabil ce presupune si dreptul de a fi judecati de judecatori foarte bine pregatiti profesional, independenti si integri.
"Propunerile CSM, daca vor fi adoptate, reprezinta o intoarcere in timp ce va conduce la un regres in justitie, cu efecte negative ce vor fi resimtite in mod direct de catre cetateni.", se precizeaza in cadrul comunicatului UNJR.
In mod concret, in cadrul comunicatului se atrage atentia asupra faptului ca o prima problema este accederea in functia de judecator sau procuror, doar pe baza unui interviu in fata CSM, acest lucru neprezentand garantii de obiectivitate si nu asigura criterii suficiente pentru selectia corecta a magistratilor.
"Propunerea CSM prevede ca un avocat, doar pentru ca are o vechime de 18 ani, poate sa devina prin interviu judecator sau procuror, fara o verificare prealabila a pregatirii profesionale, a integritatii sau a rezistentei la stres si presiune.
Propunerile facute de CSM sunt inacceptabile si in conditiile in care reprezinta, de fapt, o intoarcere in timp, prin reintroducerea in lege a unor prevederi abrogate tocmai la presiunea corpului de magistrati, motivat de faptul ca nu asigurau o selectie bazata pe obiectivitate. Progresul in justitie nu se poate face mergand inapoi.", se mai precizeaza in cadrul comunicatului de presa.
Mai mult, in cadrul comunicatului se atrage atentia si asupra unei a doua probleme, cu privire la permiterea reintoarcerii in magistratura a persoanelor cu probleme de integritate, care au ales sa demisioneze pentru a evita riscul unei sanctiuni disciplinare.
"A treia problema este ca aceste propuneri de modificare s-au facut de CSM fara o dezbatere publica prealabila, cu implicarea societatii civile si a presei. De asemenea, propunerile de modificare s-au facut fara consultarea magistratilor, fara a se specifica care sunt motivele ce impun o modificare in sensul preconizat, si, mai ales, fara nici un studiu de impact privind consecintele acestor modificari asupra intregului sistem de justitie.", informeaza UNJR.ro.
Comunicatul de presa in format integral il puteti citi pe site-ul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.
Propunerile de modificare a Legii nr. 303/ 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<