Comunicat CSM
Consiliul Superior al Magistraturii are competenta efectuarii verificarilor in materia incalcarii normelor deontologiei profesionale de catre magistrati, fapt stabilit irevocabil prin Decizia nr. 1547/ 18.03.2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal. Solutia instantei a fost pronuntata ca urmare a contestarii de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, in data de 17.12.2008, a competentei sectiilor consiliului de a se pronunta cu privire la posibile incalcari ale Codului deontologic de catre magistrati, fapt hotarat de Plenul consiliului prin modificarea regulamentului sau de functionare ( hotararea nr. 564/ 19.06.2009).
Pana la pronuntarea irevocabila asupra legalitatii si temeiniciei
Hotararii Plenului nr. 564/ 19.06.2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii aplicabilitatea pronuntarii asupra acestor sesizari referitoare la posibile incalcari ale Codului deontologic a fost suspendata in temeiul sentintei civile nr. 1393/ 01.04.2009 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII Contencios administrativ si fiscal.
In acest context, verificarile cu privire la incalcarea normelor de conduita, care erau suspendate ca efect al hotararii anterior mentionate, precum si situatiile noi, constatate de catre Inspectia Judiciara, vor fi reluate in conditiile prevazute de Regulamentul de organizare si functionare al Consiliului Superior al Magistraturii cu respectarea drepturilor magistratilor de a-si formula apararea si de a administra probe, precum si de a formula contestatie si, ulterior, recurs in conditiile prevazute de lege si regulament. Hotararile Sectiilor consiliului prin care se constata incalcarea normelor de conduita reglementate de Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor, ramase irevocabile, se depun la dosarul profesional al judecatorului sau procurorului.
Consiliul Superior al Magistraturii va dezbate in sedintele sectiilor pentru judecatori si procurori din data de 22 aprilie 2010 sesizarile Comisiilor de disciplina pentru judecatori si pentru procurori privind posibile incalcari a dispozitiilor din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.
Consiliul Superior al Magistraturii reafirma rolul conferit de Constitutia Romaniei de garant al independentei justitiei si obligatia asumata de a spori gradul de responsabilizare al magistratilor, competenta si probitatea profesionala, precum si capacitatea puterii judecatoresti de a mentine echilibrul puterilor intr-un stat de drept.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<