Comunicat CSM
Consiliul Superior al Magistraturii are competenta efectuarii verificarilor in materia incalcarii normelor deontologiei profesionale de catre magistrati, fapt stabilit irevocabil prin Decizia nr. 1547/ 18.03.2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal. Solutia instantei a fost pronuntata ca urmare a contestarii de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, in data de 17.12.2008, a competentei sectiilor consiliului de a se pronunta cu privire la posibile incalcari ale Codului deontologic de catre magistrati, fapt hotarat de Plenul consiliului prin modificarea regulamentului sau de functionare ( hotararea nr. 564/ 19.06.2009).
Pana la pronuntarea irevocabila asupra legalitatii si temeiniciei
Hotararii Plenului nr. 564/ 19.06.2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii aplicabilitatea pronuntarii asupra acestor sesizari referitoare la posibile incalcari ale Codului deontologic a fost suspendata in temeiul sentintei civile nr. 1393/ 01.04.2009 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII Contencios administrativ si fiscal.
In acest context, verificarile cu privire la incalcarea normelor de conduita, care erau suspendate ca efect al hotararii anterior mentionate, precum si situatiile noi, constatate de catre Inspectia Judiciara, vor fi reluate in conditiile prevazute de Regulamentul de organizare si functionare al Consiliului Superior al Magistraturii cu respectarea drepturilor magistratilor de a-si formula apararea si de a administra probe, precum si de a formula contestatie si, ulterior, recurs in conditiile prevazute de lege si regulament. Hotararile Sectiilor consiliului prin care se constata incalcarea normelor de conduita reglementate de Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor, ramase irevocabile, se depun la dosarul profesional al judecatorului sau procurorului.
Consiliul Superior al Magistraturii va dezbate in sedintele sectiilor pentru judecatori si procurori din data de 22 aprilie 2010 sesizarile Comisiilor de disciplina pentru judecatori si pentru procurori privind posibile incalcari a dispozitiilor din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.
Consiliul Superior al Magistraturii reafirma rolul conferit de Constitutia Romaniei de garant al independentei justitiei si obligatia asumata de a spori gradul de responsabilizare al magistratilor, competenta si probitatea profesionala, precum si capacitatea puterii judecatoresti de a mentine echilibrul puterilor intr-un stat de drept.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<