Conform unui raport aprobat de Comisia pentru libertati civile (LIBE) a Parlamentului European, procurori din alte state ale Uniunii Europene ar putea desfasura anchete in Romania, anchete ce vizeaza fraudele cu fonduri europene.
Pe aceasta tema, Monica Macovei a declarat ca in forma iesita din Comisia LIBE, in cadrul insitutiei Procurorului Europan vor activa 25 de procurori europeni delegati - cate unul din fiecare stat membru UE, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei si Danemarcei, care nu au dorit sa implementeze sistemul, noteaza HotNews.ro.
In principiu, fiecare procuror european delegat va detine un aparat propriu de lucru in tara care l-a delegat si va putea prelua diverse cazuri de fraude cu fonduri europene.
Pentru ca sistemul sa functioneze in Romania, informeaza HotNews.ro, parchetele din tara - in primul rand Directia Nationala Anticoruptie - ar trebui sa raporteze toate cazurile de fraude cu fonduri europene la procuroul european delegat de Romania, vazut ca un magistrat roman.
Mai departe, procurorul european delegat va putea fie sa lase dosarele la unitatile nationale de parchet, fie sa le dea in lucru altor procurori din Romania, fie sa le preia el si sa le lucreze la nivelul inistitutiei Procuroului European, daca se constata ca dosarele stagnau in tara. Cu toate acestea, deciziile vor apartine camerelor decizionale ale Procurorului European, formate din cate 5 procurori europeni delgati din statele UE.
Iata aspectele in privinta carora camerele vor lua decizii, potrivit Monicai Macovei, citata de HotNews.ro:
- vor aproba deciziile nationale de inceperea investigaiilor intr-un caz anume
- inchiderea unui dosar.
- Vor aproba acordurile de vinovatie pe care le obtine procurorul european delegat cu persoanele cercetate.
- Vor putea decide realocarea cazurilor. "Daca nu-si fac treaba acasa, atunci se aloca fie la alt procuror din tara respectiva, fie il ia procurorul european si-l face la sediu", a precizat raportoarea Parlamentului European pe acest proiect.
- Vor decide instanta competenta unde va fi trimis in judecata un dosar specific. "Daca toate fraudele sunt intr-o singura tara, instanta va fi din tara respectiva", a precizat Monica Macovei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<