Mai multi deputati si senatori au initiat un proiect de lege care introduce profesia de etolog in Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR).
Conform expunerii de motive, etolog este absolventul de studii universitare din domeniul biologiei ori psihologiei. In acest sens, etologia, respectiv psihologia comportamentala, sunt domenii situate la interferenta dintre biologie, psihologie, sociologie si ecologie comportamentala, avand ca scop observarea si analiza comportamentului speciilor.
"Din perspectiva statutului de disciplina stiintifica, etologia are ca obiect de studiu atat animalele domestice, cat si speciile salbatice, atat in mediul lor natural, cat si in captivitate. Etologia mai studiaza organizarea sociala, tehnicile de vanatoare, reproducerea si ritualurile specifice acesteia, la fel ca stimuluii care le declanseaza", arata initiatorii in B562/2019.
Pentru sustinerea proiectului de lege privind introducerea profesiei de etolog in COR au semnat Alexandrescu Vlad-Tudor - senator USR; Baciu Gheorghe - senator PMP; Badea Viorel-Riceard - senator PNL; Badulescu Dorin-Valeriu - senator Independent; Cazan Mircea-Vasile - senator PNL; Coliban Allen - senator USR; Covaciu Severica-Rodica - senator PMP; Danaila Leon - senator PNL; Dinica Silvia-Monica - senator USR; Dinu Nicoleta-Ramona - senator USR; Fenechiu Catalin-Daniel - senator PNL; Gorghiu Alina-Stefania - senator PNL; Harau Eleonora-Carmen - senator PNL; Iliescu Catalin Lucian - senator PMP; Ionascu Gabi - senator PMP; Iordache Virginel - senator PSD; Lungu Dan - senator USR; Lungu Vasile-Cristian - senator PMP; Moga Nicolae - senator PSD; Nicolae Serban - senator PSD; Pauliuc Nicoleta - senator PNL; Pirvulescu Eugen - senator PNL; Tánczos Barna - senator UDMR; Tapu Nazare Eugen - senator PNL; Bizgan-Gayral Oana-Mioara - deputat Independent; Bozianu Nicoleta-Catalina - deputat PMP; Codreanu Constantin - deputat PMP; Cristache Catalin - deputat PMP; Durus Vlad-Emanuel - deputat USR; Moise Costin-Sebastian - deputat PMP; Movila Petru - deputat PMP; Samartinean Cornel-Mircea - deputat PMP; Teaca Alexandru - deputat PMP.
In propunerea legislativa este stipulat faptul ca profesia de etolog se exercita "pe teritoriul Romaniei, in ariile naturale protejate, in institutii care gestioneaza ariile naturale protejate, in institutii care au ca obiect de activitate protectia si conservarea mediului, universitati si institute de cercetare, cu scopul sustinerii activitatilor din domeniul comportamentului animalelor in raport cu mediul lor de viata, respectiv cu omul si societatea umana".
Profesia de etolog va fi introdusa in COR prin Ordin comun al Ministerului Mediului si Ministerului Muncii prin modificarea si completarea HG nr. 1352/2010 privind COR - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.
Calificarea de etolog se obtine prin:
Un etolog va desfasura activitati in urmatoarele domenii de competenta:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Viitorii profesionisti in acest domeniu vor fi obligati sa obtina autorizatia de libera practica de la Ministerul Mediului prin reprezentatii legali din teritoriu sau prin Colegiul Psihologilor pe baza:
Important! Exercitarea profesiei de etolog este incompatibila cu orice actiune de natura a aduce atingere demnitatii sale profesionale sau bunelor moravuri, conform Codului de etica si deontologie din domeniu.
Proiectul de lege a fost introdus pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional asupra acestei initiative.
Procedura de urgenta nu a fost aprobata.
Guvernul nu a oferit un punct de vedere inca.
Actul va trebui sa obtina votul senatorilor, al deputatilor, sa fie promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial pentru a se aplica. Pana acolo, insa, poate suferi modificari multiple. Vom urmari evolutia propunerii si vom actualiza acest articol cu toate informatiile relevante.
Daca, totusi, va fi aprobat destul de repede, Ministerul Mediului si Ministerul Educatiei vor trebui sa elaboreze normele metodologice de aplicare a legii in 90 de zile de la aparitia in Monitor.
Tot 90 de zile au la dispozitie autoritatile publice si persoanele juridice de drept public sau privat pentru a opera modificarile necesare in vederea aplicarii dispozitiilor din actul normativ.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri