Vesti importante pentru avocati. Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata de Senat si de catre Camera Deputatilor.
Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 342 din 5 mai si intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicare.
Oficial, se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femei cu varsta standard de pensionare pentru barbati, respectiv de 65 de ani, intr-un interval de 20 de ani, pana in anul 2035.
Concret, femeile avocat vor iesi la pensie la aceeasi varsta ca barbatii care practica avocatura. Se doreste unificarea reglementarilor actuale privind drepturile de pensie ale avocatilor. Asadar, atat barbatii, cat si femeile vor iesi la pensie la 65 de ani. In prezent, barbatii din avocatura se pensioneaza la 65 de ani si femeile se pensioneaza la varsta de 60 de ani.
Stagiul de cotizare ramane tot de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Stagiul complet de cotizare va deveni de 35 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Conform prevederilor anterior stabilite stagiul complet de cotizare era de 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru barbati.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
250 Modele Fise de Post
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Citam din expunerea de motive: "Proiectul de lege prevede un sistem propriu, unic si autonom de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, definind principiile fundamentale de organizare si functionare ale sistemului, bugetului acestuia, evidentiind contributiile la fondurile sistemului, categoriile de pensii, modul de stabilire si de plata a acestora, celelalte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, ca si prestatiile sociale aferente acestora.
Proiectul prevede, in egala masura, modul de organizare a Casei de Asigurari a Avocatilor ca si atributiile acesteia in gestionarea sistemului, pentru ca, in final, sa defineasca si sa reglementeze raspunderea juridica, respectiv jurisdictia sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor."
Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 342 din 5 mai si intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicare.
Evidenta drepturilor si a obligatiilor de asigurari sociale in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor se asigura de catre C.A.A. in conditiile prevazute de lege.
Pentru perioadele anterioare intrarii in vigoare a prezentei legi, certificarea stagiului de cotizare si a punctajului asiguratului se va face de catre filialele CAA, de sucursale sau barouri, dupa caz, pana la preluarea integrala si prelucrarea datelor privind evidenta asiguratilor de catre CAA.
Conform noului act normativ, barourile si filialele CAA sunt obligate sa asigure si sa comunice CAA, pentru fiecare avocat, evidenta perioadelor in care a exercitat profesia de avocat, respectiv, evidenta contributiilor la fondurile CAA, precum si orice alte date solicitate de CAA.
Pensiile au ca baza de calcul exclusiv stagiile de cotizare in profesie si contributiile legal achitate de avocatul asigurat.
Potrivit legii, bugetul sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor cuprinde veniturile si cheltuielile sistemului.
Mare atentie la faptul ca avocatul inscris in barou, cu drept de exercitare a profesiei, este obligat sa contribuie lunar la constituirea fondurilor sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, din momentul primirii in profesie.
Baza de calcul a contributiilor individuale obligatorii la fondurile sistemului o constituie venitul brut lunar realizat din profesie.
Art. 19, alin. (3) din Legea privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, avocatii care continua activitatea in profesia de avocat, dupa indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul CAA contribuie in mod obligatoriu la fondurile sistemului de asigurari.
Plata contributiilor lunare pentru fondurile sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor se va efectua la filiala sau sucursala, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata.
Detalii integrale pe site-ul Camerei Deputatilor.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri