UPDATE 9 iunie 2015. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare. Soferii care transporta autostopisti risca amenda de pana la 5.000 de lei.
Legea nr. 129/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 396 din 5 iunie si a intrat in vigoare pe data de 8 iunie 2015.
Ce trebuie sa retinem din aceasta lege?
Doar transporatorii autorizati vor putea realiza transport in regim de taxi sau in regim de inchiriere.
Concret, persoanele trebuie sa detina autorizatii taxi valabile (pentru transportul in regim de taxi) sau copii conforme cu normele valabile ( pentru transportul in regim de inchiriere), eliberate in conditiile legii pentru fiecare autovehicul folosit.
Nu este permis nici transportul public de persoane contra-cost daca nu detineti autorizatie de taxi valabila sau copie coforma valabila.
Nu este permis nici transportul contra-cost de marfuri sau de bunucri cu un autovehicul cu masa maxima autorizata de cel mult 3,5 tone fara autorizatie de taxi sau alta autorizatie valabila.
Va amintim faptul ca pe data de 22 iulie, proiectul de ordonanta pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor, transportarea autostopistilor ar putea fi sanctionata cu amenda.
Proiectul poate fi consultat
aici.
Redam un extras din instrumentul de motivare al proiectului mai sus mentionat:
"Prin promovarea acestui act normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fixice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor Legii nr. 38/2003.
Adoptarea acestei ordonante reprezinta o masura in sensul eliminarii practicilor ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fiind o masura directa pentru:
- eliminarea efectelor negative majore asupra activitatii economice a intreprinderilor autorizate;
- eliminarea efectelor create asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier neautorizate desfasurate de catre persoane fixice sau
juridice;
- eliminarea riscurilor ce privesc siguranta circulatiei rutiere ca urmare a efectuarii unor activitati de transport rutier de persoane neautorizate;
- eliminarea concurentei neloiale pe piata transportului rutier de persoane efectuat prin utilizarea neautorizata a autoturismelor."
Conform initiatorilor, impactul macroeconomic al acestei masuri va fi de eliminare a efectelor care decurg din practicile ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor. Astfel, se va naste posibilitatea de sanctionare a persoanelor fixice sau
juridice neautorizate care recurg la astfel de practici.
Care este impactul social al acestui proiect? "Prin posibilitatea sanctionarii acestor practici ilicite, se asigura implicit o garantie asupra serviciilor de transport autorizate oferite publicului calator conform prevederilor Legii nr. 38/2003.", se precizeaza in cadrul instrumentului de motivare al Proiectului de Ordonanta pentru completarea Legii nr. 38 dom 2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere.
sursa: Ministerul Transporturilor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<