Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, pentru prestarea, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si/sau reprezentare ori de asistenta extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala.
Protocolul a fost semnat in data de 06 iunie 2015 in cadrul Congresului Avocatilor, din partea Ministerului Justitiei de catre domnul Ministru Robert-Marius Cazanciuc si din partea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania de catre domnul Presedinte avocat dr. Gheorghe Florea.
Protocolul poate fi consultat pe site-ul UNBR, aici.
Acest protocol ajuta la stabilirea cuantumului si modalitatii de plata a:
- onorariilor cuvenite avocatilor pentru prestatiile avocatiale de asistenta judiciara si/sau reprezentare in fata instantelor judecatoresti sau a altor autoritati cu atributii jurisdictionale, in materie penala, in materie civila, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, in procedurile de cooperare judiciara internationala in materie penala.
- onorariile cuvenite avocatilor pentru prestatiile de asistenta avocatiala extrajudiciara, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar.
- onorariile cuvenite avocatilor pentru prestatiile de asistenta judiciara si reprezentare in cauzele privind accesul international la justitie in materie civila, inclusiv in ceea ce priveste aplicarea Conventiei privind obtinerea pensiei de intretinere in strainatate.
- onorariile cuvenite avocatilor pentru prestatiile extrajudiciare si/ sau de asistenta judiciara si reprezentare in cauzele in care legi speciale prevad acest drept (referitoare la drepturile recunoscute prin lege pentru situatiile impuse de statutul de azilanti, persoane cu dizabilitati, revolutionari etc.) sau in care prevederile conventiilor la care Romania este parte, impun acest lucru.
In cadrul Protocolului dat publicitatii, sunt precizate urmatoarele tipuri de onorarii:
Onorariile pentru furnizarea, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar a prestatiilor de asistenta judiciara si/ sau reprezentare ori de asistenta extrajudiciara
Onorariile pentru asigurarea activitatilor de asistenta judiciara in materie penala
Onorariile pentru prestarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala:
1. Onorariile pentru prestarea serviciilor de asisenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila
2. Onorariile pentru prestarea serviciilor de asistenta judiciara in cauzele privind cooperarea judiciara internationala in materie penala
Protocolul poate fi consultat pe site-ul UNBR.ro, AICI.
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<