Este dificil sa stii ca lucrezi alaturi de o persoana care a savarsit o infractiune. Nu mai discutam despre situatiile in care infractiunea este una grava sau cand discutam despre infractiuni multiple.
Stim deja ca angajatorii vor ezita sa ii accepte pe posturile libere. Stim deja ca vor avea parte de colegi reticenti in a le oferi tot sprijinul pentru a fi reintegrati in societate in mod eficient.
Din pacate, acestea sunt piedici care stau in calea platilor de contributii sociale si taxe catre stat. Mai mult, reintegrarea detinutilor in societate ar putea aduce un numar mai mic de infractiuni. Fostii detinuti pot renunta la vechile obiceiuri daca ar avea parte de tot sprijinul din partea angajatorilor, a familiei si a persoanelor care ii alcatuiesc anturajul.
Din pacate, trebuie sa luam in considerare riscul mare de recidiva in cazul anumitor detinuti. Si mai luam in considerare si faptul ca la mijloc se mizeaza mult pe ideea de contagiune sociala, din directia angajatilor model, asupra angajatilor cu un trecut mai putin stralucit. In acelasi timp, luam in considerare si reversul medaliei. Contagiunea poate avea loc si in sens invers, din partea fostilor detinuti, catre angajatii nostri.
In asemenea situatii, cum vom proceda? Cum vom sustine curatarea trectului unui fost detinut si sprijinirea reintegrarii sale in societate? Cum vom face fata numarului de detinuti care sunt acum pusi in libertate si care au nevoie de sprijin real si consistent pentru ca viitorul lor sa nu mai aiba nimic de-a face cu trecutul?
Scrieti-ne cateva randuri pe adresa redactiei si un specialist va analiza opinia dvs. Parerea dvs conteaza pentru noi si pentru cititorii nostri!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<