Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2020 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regulile de desfasurare a proceselor civile, modificate

Legea nr. 310/2018 a adus pentru regulile de desfasurare a proceselor civile modificari pe care trebuie sa le stim.

In primul rand, intelegem ca modificarile publicate deja in Monitorul Oficial se vor aplica doar proceselor noi. 

In al doilea rand, modificarile intrate deja in vigoare vor folosi la scurtarea proceselor civile, protejarea justitiabililor pe parcursul procesului civil in anumite situatii care nu le sunt imputabile si asigurarea aplicarii unitare a legii de catre toate instantele si autoritatile din tara. 

In continuare, analizam pe scurt noutatile aduse de noua Lege. Puteti consulta integral Legea nr. 310/2018 in forma publicata in Monitorul Oficial, integral, mai jos.

  • Raspunsul la intampinare nu mai este obligatoriu, asadar au ramas doar cererea de chemare in judecata si intampinarea cu caracter obligatoriu. Regula se aplica si in etapa apelului. De acum incolo, judecatorii vor putea stabili primul termen de judecata mult mai repede, la trei zile dupa data depunerii intampinarii/expirarea termenului de intampinare. 
  • Recursurile vor fi solutionate de instanta superioara celei care a pronuntat hotararea, nu neaparat de catre ICCJ.
  • Regulile privind aplicarea procedurii de filtru pentru recursurile solutionate de ICCJ au fost abrogate. 
  • Hotararile pronuntate in domeniul protectiei consumatorilor, a asigurarilor si cele care decurg din darea in plata nu mai pot fi atacate cu recurs. 
  • S-au introdus doua noi cazuri de suspendare facultativa a judecatii pentru ca aplicarea unitara a legii sa fie realizata de catre toate instantele. 
  • Depunerea caii de atac in termenul indicat gresit de instanta nu va mai fi sanctionata. 
  • Reclamantului nu ii mai poate fi anulata cererea de chemare in judecata pentru nementionarea unor date si informatii de care acesta nu dispune personal.
  • Hotararile judecatoresti vor fi redactate in termen de maximum 3 luni de la pronuntare (termen limita de 30 de zile, posibilitate de prelungire de doua ori cu 30 de zile, adica 90 de zile in total).
  • Invocarea necompententei instantei este acum mai usor de realizat, insa acest lucru ar putea ajuta la tergiversarea cauzei. 
  • Regulile privind depunerea inscrisurilor in instanta prin mijloace electronice moderne au fost actualizate. 

 

Consulta integral Legea nr. 310/2018 mai jos! 

LEGE nr. 310 din 17 decembrie 2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. 
ART. I
Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 13, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii. "

2. La articolul 41, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 41
(1) Judecatorul care a pronuntat o incheiere interlocutorie sau o hotarare prin care s-a solutionat cauza nu poate judeca aceeasi pricina in apel, recurs, contestatie in anulare sau revizuire si nici dupa trimiterea spre rejudecare, cu exceptia cazului in care este chemat sa se pronunte asupra altor chestiuni decat cele dezlegate de instanta de apel sau, dupa caz, de recurs."

3. La articolul 64, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(3) Incheierea nu se poate ataca decat odata cu fondul.
(4) In cazul admiterii caii de atac exercitate impotriva incheierii prin care instanta a respins ca inadmisibila cererea de interventie, hotararea pronuntata este desfiintata de drept, iar cauza se va rejudeca de instanta in fata careia s-a formulat cererea de interventie de la momentul discutarii admisibilitatii in principiu a acesteia."

4. La articolul 80, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Cand dreptul de reprezentare izvoraste din lege sau dintr-o hotarare judecatoreasca, asistarea reprezentantului de catre un avocat nu este obligatorie."

5. Articolul 83 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 83
Reprezentarea conventionala a persoanelor fizice
(1) In fata primei instante, in apel, precum si in recurs, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca este licentiat in drept. 
(3) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator."

6. La articolul 84, alineatul (2) se abroga.

7. La articolul 84, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2)."

8. La articolul 94 punctul 1, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) cererile referitoare la inregistrarile in registrele de stare civila, date de lege in competenta instantelor judecatoresti;"

9. La articolul 94 punctul 1, dupa litera j) se introduc trei noi litere, literele j^1)-j^3), cu urmatorul cuprins:
"j^1) cererile in materie de mostenire, indiferent de valoare;
j^2) cererile privind uzucapiunea, indiferent de valoare;
j^3) cererile in materia fondului funciar, cu exceptia celor date prin lege speciala in competenta altor instante;"

10. La articolul 95, punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"3. ca instante de recurs, recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului si in orice alte cazuri expres prevazute de lege;"

11. La articolul 96, punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"3. ca instante de recurs, recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in apel sau impotriva hotararilor pronuntate in prima instanta de tribunale, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului, precum si in orice alte cazuri expres prevazute de lege;"

12. Articolul 105 se abroga.

13. La articolul 127, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"ART. 127
(1) Daca un judecator are calitatea de reclamant intr-o cauza de competenta instantei la care isi desfasoara activitatea sau a unei instante inferioare acesteia, va sesiza una dintre instantele judecatoresti de acelasi grad aflate in circumscriptia oricareia dintre curtile de apel invecinate cu curtea de apel in a carei circumscriptie se afla instanta la care isi desfasoara activitatea.
(2) In cazul cererii introduse impotriva unui judecator care ar fi de competenta instantei la care acesta isi desfasoara activitatea sau a unei instante inferioare acesteia, reclamantul poate sesiza una dintre instantele judecatoresti de acelasi grad aflate in circumscriptia oricareia dintre curtile de apel invecinate cu curtea de apel in a carei circumscriptie se afla instanta care ar fi fost competenta, potrivit legii."

14. La articolul 127, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si in ipoteza in care o instanta de judecata are calitatea de reclamant sau de parat, dupa caz."

15. La articolul 129 alineatul (2), punctul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"2. in cazul incalcarii competentei materiale, cand procesul este de competenta unei instante de alt grad sau de competenta unei alte sectii sau altui complet specializat;"

16. La articolul 130, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Necompetenta materiala si teritoriala de ordine publica trebuie invocata de parti ori de catre judecator la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante si pot pune concluzii.
(3) Necompetenta de ordine privata poate fi invocata doar de catre parat prin intampinare sau, daca intampinarea nu este obligatorie, cel mai tarziu la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante si pot pune concluzii."

17. La articolul 131, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 131
(1) La primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante si pot pune concluzii, judecatorul este obligat, din oficiu, sa verifice si sa stabileasca daca instanta sesizata este competenta general, material si teritorial sa judece pricina, consemnand in cuprinsul incheierii de sedinta temeiurile de drept pentru care constata competenta instantei sesizate. Incheierea are caracter interlocutoriu."

18. La articolul 142, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 142
(1) Cererea de stramutare intemeiata pe motiv de banuiala legitima este de competenta curtii de apel, daca instanta de la care se cere stramutarea este o judecatorie sau un tribunal din circumscriptia acesteia. Daca stramutarea se cere de la curtea de apel, competenta de solutionare revine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In cazul cererilor de stramutare intemeiate pe motivul de banuiala legitima vizand calitatea partii de judecator la o instanta din circumscriptia curtii de apel competente, precum si a celor vizand calitatea de parte a unei instante din circumscriptia aceleiasi curti, competenta de solutionare revine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cererea de stramutare se depune la instanta competenta sa o solutioneze, care va instiinta de indata instanta de la care s-a cerut stramutarea despre formularea cererii de stramutare."

19. La articolul 144, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Incheierea asupra stramutarii se da fara motivare si este definitiva."

20. La articolul 154, alineatele (4) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(4) In cazul in care comunicarea potrivit alin. (1) nu este posibila, aceasta se va face prin posta, cu scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, in plic inchis, la care se ataseaza dovada de primire/procesul-verbal si instiintarea prevazute la art. 163.
................................................................................................
(6) Comunicarea citatiilor si a altor acte de procedura se poate face de grefa instantei si prin telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia, daca partea a indicat instantei datele corespunzatoare in acest scop. Comunicarea actelor de procedura va fi insotita de semnatura electronica extinsa a instantei care va inlocui stampila instantei si semnatura grefierului de sedinta din mentiunile obligatorii ale citatiei. Fiecare instanta va avea o singura semnatura electronica extinsa pentru citatii si acte de procedura."

21. La articolul 154, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu urmatorul cuprins:
"(6^1) Citatiile si celelalte acte de procedura mentionate la alin. (6) se considera comunicate la momentul la care au primit mesaj din partea sistemului folosit ca au ajuns la destinatar potrivit datelor furnizate de acesta."

22. La articolul 163, dupa alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (11^1), cu urmatorul cuprins:
"(11^1) Atunci cand comunicarea actelor s-a realizat potrivit prevederilor art. 154 alin. (6) mesajul de comunicare catre destinatar primit de la sistem constituie dovada de comunicare. Acesta se va lista si se va atasa la dosarul cauzei."

23. La articolul 165, punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"3. in cazul citarii sau comunicarii altui act de procedura efectuate potrivit prevederilor art. 154 alin. (6), procedura se socoteste indeplinita la data aratata pe copia imprimata a expedierii, certificata de grefierul care a facut transmisiunea."

24. La articolul 183, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"ART. 183
(1) Actul de procedura, depus inauntrul termenului prevazut de lege prin scrisoare recomandata la oficiul postal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare ori trimis prin fax sau e-mail, este socotit a fi facut in termen.
................................................................................................
(3) In cazurile prevazute la alin. (1) si (2), recipisa oficiului postal, precum si inregistrarea ori atestarea facuta, dupa caz, de serviciul de curierat rapid, de serviciul specializat de comunicare, de unitatea militara sau de administratia locului de detinere, pe actul depus, precum si mentiunea datei si orei primirii faxului sau a e-mail-ului, astfel cum acestea sunt atestate de catre calculatorul sau faxul de primire al instantei, servesc ca dovada a datei depunerii actului de catre partea interesata."

25. La articolul 200, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Daca obligatiile privind completarea sau modificarea cererii prevazute la art. 194 lit. a)-c), d) numai in cazul motivarii in fapt si f), precum si art. 195-197 nu sunt indeplinite in termenul prevazut la alin. (3), prin incheiere se dispune anularea cererii."

26. La articolul 200, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmatorul cuprins:
"(4^1) Reclamantului nu i se poate cere sa completeze sau sa modifice cererea de chemare in judecata cu date sau informatii de care acesta nu dispune personal si pentru obtinerea carora este necesara interventia instantei."

27. La articolul 201, alineatele (2)-(4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Intampinarea se comunica de indata reclamantului, care poate depune raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la comunicare. Paratul va lua cunostinta de raspunsul la intampinare de la dosarul cauzei.
(3) In termen de 3 zile de la data depunerii intampinarii, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(4) In cazul in care paratul nu a depus intampinare in termenul prevazut la alin. (1), la data expirarii termenului respectiv, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor."

28. Articolul 213 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 213
Desfasurarea procesului fara prezenta publicului
(1) In cazurile in care cercetarea procesului sau dezbaterea fondului in sedinta publica ar aduce atingere moralitatii, ordinii publice, intereselor minorilor, vietii private a partilor ori intereselor justitiei, dupa caz, instanta, la cerere sau din oficiu, poate dispune ca acestea sa se desfasoare in intregime sau in parte fara prezenta publicului.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1), au acces in sala de sedinta partile, reprezentantii lor, cei care ii asista pe minori, aparatorii partilor, martorii, expertii, traducatorii, interpretii, precum si alte persoane carora instanta, pentru motive temeinice, le admite sa asiste la proces."

29. La articolul 231, alineatele (1), (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"ART. 231
(1) Grefierul care participa la sedinta este obligat sa ia note in legatura cu desfasurarea procesului. Partile pot cere citirea notelor si, daca este cazul, corectarea lor.
.................................................................................................
(4) Instanta va inregistra sedintele de judecata.
(5) Instanta va elibera, la cerere, o copie electronica a inregistrarii sedintei de judecata:
a) partilor, pe cheltuiala acestora, in ceea ce priveste cauza lor;
b) procurorului, pentru cauza in care participa."

30. Articolul 240 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 240
Locul cercetarii procesului
Cercetarea procesului se desfasoara in sedinta publica, cu citarea partilor, daca legea nu prevede altfel. Dispozitiile art. 154 sunt aplicabile."

31. Articolul 244 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
"ART. 244
Terminarea cercetarii procesului
(1) Cand judecatorul se socoteste lamurit, declara cercetarea procesului incheiata si poate fixa un alt termen pentru dezbaterea fondului, din oficiu sau la cererea partilor.
(2) In cazul in care s-a dispus dezbaterea fondului la un alt termen, judecatorul poate pune in vedere partilor sa redacteze note privind sustinerile lor si sa le depuna la dosar cu cel putin 5 zile inainte de termenul stabilit potrivit alin. (1), fara a aduce atingere dreptului acestora de a formula concluzii orale."

32. La articolul 261, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 261
(1) Administrarea probelor se face in fata instantei de judecata sesizate, in sedinta publica, daca legea nu dispune altfel."

33. La articolul 321, dupa alineatul (5) se introduc doua noi alineate, alineatele (6) si (7), cu urmatorul cuprins:
"(6) Daca instanta gaseste ca intrebarea pusa de parte nu poate sa duca la dezlegarea procesului, este jignitoare sau tinde a proba un fapt a carui dovedire este oprita de lege, nu o va incuviinta. In aceasta situatie, instanta va trece in incheierea de sedinta atat numele partii si intrebarea formulata, cat si motivul pentru care nu a fost incuviintata.
(7) Daca intrebarea este incuviintata, intrebarea, impreuna cu numele partii care a formulat-o, urmata de raspunsul martorului, se vor consemna literal in declaratia martorului conform dispozitiilor art. 323 alin. (1)."

34. La articolul 322, alineatul (3) se abroga.

35. La articolul 323, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 323
(1) Marturia se va scrie de grefier, care va consemna intocmai si literal declaratia martorului, si va fi semnata pe fiecare pagina si la sfarsitul ei de judecator, grefier si martor, dupa ce acesta a luat cunostinta de cuprins. Daca martorul refuza sau nu poate sa semneze, se va face mentiune despre aceasta in incheierea de sedinta."

36. La articolul 398, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) In cazul in care majoritatea nu poate fi realizata, procesul se judeca in complet de divergenta, constituit prin includerea in completul initial si a unui judecator din planificarea de permanenta."

37. Articolul 402 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 402
Pronuntarea hotararii
Hotararea se poate pronunta in sedinta publica, la locul unde s-au desfasurat dezbaterile, de catre presedinte sau de catre un judecator, membru al completului de judecata, care va citi minuta, indicand si calea de atac ce poate fi folosita impotriva hotararii sau se poate pronunta prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei."

38. La articolul 413 alineatul (1), dupa punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu urmatorul cuprins:
"1^1. cand, intr-o cauza similara, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a fost sesizata cu o cerere de decizie preliminara;"

39. La articolul 415, punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"3. din oficiu, in cazurile prevazute la art. 412 alin. (1) pct. 7, dupa pronuntarea hotararii de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, respectiv in cazurile prevazute de art. 520 alin. (2) si (4), dupa pronuntarea hotararii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie;"

40. La articolul 426, alineatele (1) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"ART. 426
(1) Hotararea se redacteaza de judecatorul care a solutionat procesul. Cand in compunerea completului de judecata intra si asistenti judiciari sau magistrati-asistenti, presedintele il va putea desemna pe unul dintre acestia sa redacteze hotararea.
.................................................................................................
(5) Hotararea se redacteaza si semneaza in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii, urmand ca, in cazuri temeinic motivate, acest termen sa fie prelungit cu cate 30 de zile, de cel mult doua ori. Opinia separata a judecatorului ramas in minoritate, precum si, cand este cazul, opinia concurenta se redacteaza si se semneaza in acelasi termen."

41. La articolul 444, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 444
(1) Daca prin hotararea data instanta a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotararii in acelasi termen in care se poate declara, dupa caz, apel sau recurs impotriva acelei hotarari, iar in cazul hotararilor date in caile extraordinare de atac sau in fond dupa casarea cu retinere, in termen de 15 zile de la pronuntare. In cazul hotararilor definitive pronuntate in apel sau in recurs, completarea acestora se poate cere in termen de 15 zile de la comunicare."

42. La articolul 450, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Cererea de suspendare se va judeca de catre instanta de apel. Dispozitiile art. 719 alin. (6) sunt aplicabile in mod corespunzator."

43. La articolul 457, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Mentiunea inexacta din cuprinsul hotararii cu privire la calea de atac deschisa contra acesteia nu are niciun efect asupra dreptului de a exercita calea de atac prevazuta de lege. Indicarea in mod gresit de catre instanta a termenului pentru exercitarea caii de atac constituie cauza de repunere in termen din oficiu a caii de atac exercitate cu respectarea indicatiei gresite a instantei."

44. La articolul 471, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(3) Presedintele instantei sau persoana desemnata de acesta va inainta instantei de apel dosarul, impreuna cu apelurile facute, numai dupa implinirea termenului de apel pentru toate partile.
(4) Daca s-au formulat atat apel, cat si cereri potrivit art. 442-444, dosarul nu va fi trimis instantei de apel decat dupa implinirea termenului de apel privind hotararile date asupra acestor din urma cereri."

45. La articolul 471, alineatele (5)-(8) se abroga.

46. Dupa articolul 471 se introduce un nou articol, articolul 471^1, cu urmatorul cuprins:
"ART. 471^1
Pregatirea judecatii apelului
(1) Presedintele instantei de apel sau persoana desemnata de acesta, indata ce primeste dosarul, va lua masuri in vederea repartizarii aleatorii la un complet de judecata.
(2) In cazul in care cererea de apel nu indeplineste conditiile prevazute de lege, completul caruia i s-a repartizat dosarul va stabili lipsurile cererii de apel si ii va comunica, in scris, apelantului ca are obligatia de a completa sau modifica cererea. Completarea sau modificarea cererii se va face in termen de cel mult 10 zile de la data comunicarii.
(3) Dupa primirea dosarului sau, cand este cazul, dupa regularizarea cererii de apel potrivit alin. (2), completul va dispune comunicarea cererii de apel, precum si a motivelor de apel intimatului, impreuna cu copiile certificate de pe inscrisurile alaturate si care nu au fost infatisate la prima instanta, punandu-i-se in vedere obligatia de a depune la dosar intampinare in termen de cel mult 15 zile de la data comunicarii.
(4) Intampinarea depusa se comunica apelantului de indata, punandu-i-se in vedere posibilitatea de a depune la dosar raspunsul la intampinare in termen de cel mult 10 zile de la data comunicarii. Intimatul va lua cunostinta de raspunsul la intampinare din dosarul cauzei.
(5) In termen de 3 zile de la data depunerii intampinarii, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(6) In cazul in care intimatul nu a depus intampinare in termenul prevazut la alin. (3), la data expirarii termenului respectiv, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(7) Dispozitiile art. 201 alin. (5) si (6) se aplica in mod corespunzator.
(8) Apelurile principale, incidente si provocate facute impotriva aceleiasi hotarari vor fi repartizate la acelasi complet de judecata. Cand apelurile au fost repartizate la complete diferite, ultimul complet investit va dispune pe cale administrativa trimiterea apelului la completul cel dintai investit."

47. Articolul 474 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 474
Depunerea apelului incident si a celui provocat
(1) Apelul incident si apelul provocat se depun de catre intimat odata cu intampinarea la apelul principal, fiind aplicabile prevederile art. 471^1 alin. (4).
(2) Apelul provocat se comunica si intimatului din acest apel, prevazut la art. 473, acesta fiind dator sa depuna intampinare in termenul prevazut la art. 471^1 alin. (4), care se aplica in mod corespunzator. Cel care a exercitat apelul provocat va lua cunostinta de intampinare de la dosarul cauzei."

48. Articolul 475 se abroga.

49. La articolul 483, alineatele (2)-(4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Nu sunt supuse recursului hotararile pronuntate in cererile prevazute la art. 94 pct. 1 lit. a)-j^3), in cele privind navigatia civila si activitatea in porturi, conflictele de munca si de asigurari sociale, in materie de expropriere, in cererile pronuntate in materia protectiei consumatorilor, a asigurarilor, precum si in cele ce decurg din aplicarea Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. De asemenea nu sunt supuse recursului hotararile date de instantele de apel in cazurile in care legea prevede ca hotararile de prima instanta sunt supuse numai apelului.
(3) Recursul urmareste sa supuna instantei competente examinarea, in conditiile legii, a conformitatii hotararii atacate cu regulile de drept aplicabile.
(4) Recursul se solutioneaza de catre instanta ierarhic superioara celei care a pronuntat hotararea atacata."

50. La articolul 484 alineatul (3), punctul 2 se abroga.

51. La articolul 484, alineatul (6) se abroga.

52. La articolul 484, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(7) Pentru motive temeinice, instanta de recurs poate reveni asupra suspendarii acordate, dispozitiile alin. (3)-(5) aplicandu-se in mod corespunzator."

53. La articolul 486 alineatul (1), literele a) si e) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partii in favoarea careia se exercita recursul, sau, dupa caz, numele, prenumele si domiciliul reprezentantului conventional, numele, prenumele si domiciliul profesional al avocatului care formuleaza cererea ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si numele si prenumele consilierului juridic care intocmeste cererea. Prezentele dispozitii se aplica si in cazul in care recurentul locuieste in strainatate;
.................................................................................................
e) semnatura partii sau, dupa caz, a mandatarului partii, a reprezentantului legal al partii sau a consilierului juridic."

54. La articolul 486, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) La cererea de recurs se vor atasa dovada achitarii taxei de timbru, conform legii, precum si, daca este cazul, procura speciala, imputernicirea avocatiala sau delegatia consilierului juridic.
(3) Mentiunile prevazute la alin. (1) lit. a) si c)-e), precum si cerintele mentionate la alin. (2) sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii. Dispozitiile art. 82 alin. (1) si ale art. 87 alin. (2) raman aplicabile."

55. Articolul 490 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 490
Depunerea recursului
(1) Recursul si, daca este cazul, motivele de casare se depun la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii.
(2) Dispozitiile art. 471^1 se aplica in mod corespunzator. Termenul prevazut la art. 471^1 alin. (3) si (5) se dubleaza in cazul recursului. La redactarea si semnarea intampinarii si a raspunsului la intampinare, dispozitiile art. 83 si art. 84 alin. (1) raman aplicabile."

56. Articolul 493 se abroga.

57. La articolul 496, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 496
(1) Instanta, verificand toate motivele invocate si judecand recursul, il poate admite, il poate respinge sau anula ori poate constata perimarea lui."

58. Articolul 497 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 497
Solutiile pe care le poate pronunta Inalta Curte de Casatie si Justitie
Inalta Curte de Casatie si Justitie, in caz de casare, trimite, o singura data in cursul procesului, cauza spre o noua judecata instantei de apel care a pronuntat hotararea casata ori, atunci cand este cazul si sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 480 alin. (3), primei instante, a carei hotarare este, de asemenea, casata. Atunci cand interesele bunei administrari a justitiei o cer, cauza va putea fi trimisa oricarei alte instante de acelasi grad, cu exceptia cazului casarii pentru lipsa de competenta, cand cauza va fi trimisa instantei competente sau altui organ cu activitate jurisdictionala competent potrivit legii. In cazul in care casarea s-a facut pentru ca instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti sau cand s-a incalcat autoritatea de lucru judecat, cererea se respinge ca inadmisibila."

59. La articolul 503, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator hotararilor instantelor de apel care, potrivit legii, nu pot fi atacate cu recurs."

60. La articolul 509, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Pentru motivele de revizuire prevazute la alin. (1) pct. 3, dar numai in ipoteza judecatorului, pct. 4, pct. 7-11 sunt supuse revizuirii si hotararile care nu evoca fondul."

61. La articolul 513, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Daca instanta incuviinteaza cererea de revizuire, ea va schimba, in tot sau in parte, hotararea atacata, iar in cazul hotararilor potrivnice, ea va anula cea din urma hotarare si, dupa caz, va trimite cauza spre rejudecare atunci cand s-a incalcat efectul pozitiv al autoritatii de lucru judecat."

62. La articolul 517, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Cauzele similare aflate pe rolul instantelor la data sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in care solutionarea acestora depinde de dezlegarea problemelor de drept ce fac obiectul recursului in interesul legii, pot fi suspendate pana la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, conform alin. (4)."

63. La articolul 517, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."

64. La articolul 521, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Dezlegarea data problemelor de drept este obligatorie de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, iar pentru instanta care a solicitat dezlegarea, de la data pronuntarii deciziei."

65. La articolul 660, alineatul (3) se abroga.
66. La articolul 666, alineatul (8) se abroga.
67. La articolul 713, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu, numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala pentru desfiintarea lui, inclusiv o actiune de drept comun."

68. La articolul 906, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Daca in termen de 3 luni de la data comunicarii incheierii de aplicare a penalitatii debitorul nu executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, instanta de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitiva ce i se datoreaza cu acest titlu, prin incheiere, data cu citarea partilor. Creditorul poate solicita fixarea sumei definitive cu titlu de penalitati de intarziere dupa trecerea fiecarui termen de 3 luni in care debitorul nu isi executa obligatia prevazuta in titlu executoriu, pana la stingerea ei completa."

69. La articolul 915, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, partile pot conveni expres sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania. In lipsa unui asemenea acord, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al Municipiului Bucuresti."

ART. II
Articolul 13^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 327 din 25 aprilie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 193/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.

ART. III
Legea nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 89 din 12 februarie 2013, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul XI se abroga.
2. La articolul XVII, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(1) Recursul si, daca este cazul, motivele de casare se depun la instanta a carei hotarare se ataca.
……………………………………………………………………
(3) Dispozitiile art. XIV alin. (2)-(4) si ale art. XV alin. (2)-(5) se aplica in mod corespunzator, cu exceptia recursului care este de competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Termenul prevazut la art. XV alin. (3) se dubleaza in cazul recursului."

3. La articolul XVIII, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) In procesele pornite incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi nu sunt supuse recursului hotararile pronuntate pana la data de 19 iulie 2017 inclusiv, in cererile prevazute la art. 94 pct. 1 lit. a)-i) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cele privind navigatia civila si activitatea in porturi, conflictele de munca si de asigurari sociale, in materie de expropriere, in cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, precum si in alte cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 1.000.000 lei inclusiv. In procesele pornite anterior datei de 20 iulie 2017 inclusiv si nesolutionate prin hotarare pronuntata pana la data de 19 iulie 2017 inclusiv, precum si in procesele pornite incepand cu data de 20 iulie 2017 si pana la data de 31 decembrie 2018 inclusiv, nu sunt supuse recursului hotararile pronuntate in cererile prevazute la art. 94 pct. 1 lit. a)-i) din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cele privind navigatia civila si activitatea in porturi, conflictele de munca si de asigurari sociale, in materie de expropriere, precum si in cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare. De asemenea, in aceste procese nu sunt supuse recursului hotararile date de instantele de apel in cazurile in care legea prevede ca hotararile de prima instanta sunt supuse numai apelului."

ART. IV
Recursurile declarate, potrivit legii, impotriva hotararilor pronuntate in apel, incepand cu data de 20 iulie 2017, de tribunale in cererile evaluabile in bani in valoare de pana la 200.000 lei inclusiv, indiferent de calitatea partilor, profesionisti sau neprofesionisti, se judeca de curtile de apel, iar recursurile declarate, potrivit legii, impotriva hotararilor pronuntate in apel, incepand cu data de 20 iulie 2017, de curtile de apel in cererile evaluabile in bani in valoare de peste 200.000 lei, indiferent de calitatea partilor, profesionisti sau neprofesionisti, se judeca de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ART. V
Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015, cu modificarile ulterioare, inclusiv cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, in conditiile art. 147 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
FLORIN IORDACHE

PRESEDINTELE SENATULUI
CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU

Bucuresti, 17 decembrie 2018.
Nr. 310.

de Florin Amariei

Data aparitiei: 07 Ianuarie 2019
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Regulile de desfasurare a proceselor civile, modificate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
©2021 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2021

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016