Ministerul Justitiei a transmis vineri, 6 ianuarie 2012, un proiect al planului de actiune pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila, a Codului penal si a Codului de procedura penala, tuturor institutiilor implicate: Parlament, Presedintie, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul General, Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii Nationale.
Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de plan de actiune in vederea pregatirii aplicarii celor trei coduri si totodata raspunzand unei recomandari a Comisiei Europene din raportul MCV din iulie 2011.
Contributiile institutiilor implicate sunt asteptate pana la data de 16 ianuarie 2012. O forma consolidata a planului va fi transmisa Guvernului, spre aprobare.
In viziunea Ministerului Justitiei, un astfel de plan trebuie sa fie un amplu document interinstitutional, ce cuprinde masuri si termene viabile, care sa pregateasca sistemul judiciar pentru intrarea in vigoare a celor trei coduri.
Astfel, planul cuprinde urmatoarele directii de actiune:
- Definitivarea cadrului normativ necesar punerii in aplicare a noilor coduri;
- Compatibilizarea cu noile coduri a cadrului normativ vizand organizarea sistemului judiciar;
- Resurse umane: finantarea posturilor, recrutarea personalului si ajustarea schemelor de personal;
- Formarea profesionala a personalului;
- Dezvoltarea infrastructurii si a logisticii sistemului judiciar;
- Campanii de informare si de crestere a gradului de constientizare a importantei noilor coduri.
In viziunea Ministerului Justitiei, definitivarea planului va fi reflectata pozitiv in rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Prevederile din Codul muncii unde este specificat termenul de CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA se aplica si membrilor cooperatori angajati la o cooperativa infiintata conform Legii nr 1 din 2005, care au CONVENTIE INDIVIDUALA DE MUNCA? Exemplu: Art. 164. 6. Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza brute, prin CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA si sau contractul colectiv de munca aplicabil, sub valoarea salariului de baza minim brut orar, prevazut la alin. 1.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Instanta de judecata a stabilit definitiv si irevocabil reincadrarea in munca a unui salariat concediat in aprilie 2020. A stabilit de asemenea ca angajatorul sa plateasca despagubiri in baza salariilor ce trebuieau platite in perioada aprilie 2020 la aprilie 2025. Salariatul a fost reincadrat dar dupa doua zile si-a dat demisia. Pentru plata despagubirilor catre salariat, drepturile brute le-am trecut suplimentar in statul de pata al lunii aprilie 2025 pentru stabilirea netului de plata in baza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<